Haberler

Büyükekşi: Merkez Bankası'nın Kademeli Bir Faiz İndirimi Gerçekleştirmesini Bekliyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim sonrası belli bir güven ve istikrar ortamı oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye'nin risk görünümünün azaldığını belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim sonrası belli bir güven ve istikrar ortamı oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye'nin risk görünümünün azaldığını belirtti. Büyükekşi, Merkez Bankası'nın kademeli bir faiz indirimi gerçekleştirmesini beklediklerini söyledi.

TİM, Nisan ayı ihracat verilerini Kastamonu'da açıkladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Büyükeşi, sözlerine tüm emekçilerin ve çalışanların 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Gününü kutlayarak başladı. Küresel ekonominin kademeli bir şekilde tekrar canlandığını vurgulayan Büyükekşi, gelişmiş ekonomiler güçlenirken, yükselen ekonomilerin itici güç rolünü devam ettirdiğini ifade etti. IMF'nin en son tahminlerinin ise 2014 yılında gelişmiş ekonomilerin ortalama yüzde 2.2, gelişmekte olan ülkelerin ise ortalama yüzde 4.9 büyüme kaydedeceğini gösterdiğine dikkat çeken Büyükekşi, dünya genelindeki büyümenin ise yüzde 3.6 olacağının tahmin edildiğinin altını çizdi.

Büyükekşi, "Euro bölgesindeki büyüme beklentisi ise yüzde 1,2. Geçen sene Euro bölgesi yüzde 0.5 daralmıştı. olayısıyla Euro bölgesindeki ivme bizim için önem taşıyor" dedi.

-"DAHA HIZLI BÜYÜYEN AVRUPA TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ"-

Avrupa Merkez Bankası'nın hazırlık yaptığı 1 trilyon euroluk parasal genişleme hayata geçtiğinde Euro Bölgesi'nin büyümesine destek verebileceğini belirten Büyükekşi, bu durumun euroda değer kaybına yol açmasının muhtemel olduğunu, bunun da ihracatı negatif etkileyebileceğini bildirdi. Büyükekşi, daha hızlı büyüyen Avrupa'nın Türkiye için her zaman avantaj demek olduğunu söyledi.

-"FED'DEN GELEN AÇIKLAMALAR PİYASALARI ETKİLEDİ"-

Büyükekşi, FED'den gelen açıklamaların ise piyasaları etkilediğini belirtti. FED'in Ekim ayında beklenen faiz artırımının 2015'e ertelenebileceği beklentilerinin oluştuğunu vurgulayan Büyükekşi şunları kaydetti:

"ABD istihdam verisinin daha iyi gelmesi bu beklentileri öne çekti. Fakat dün ABD'de açıklanan ve beklentilerin 1 puan altında kalan 1.çeyrek büyümesi ters yönde etkili oldu. Tüm bu gelişmelere paralel yine dün akşam FED tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak aylık 45 milyar dolara indirdi. FED, buna ek olarak faiz oranlarını değiştirmeme kararını oybirliği ile aldı."

-"DÜNYANIN ÖBÜR TARAFINDA MÜTEVAZI BİR TOPARLANMA BEKLENİYOR"

Dünya'nın öbür tarafında Çin ve Hindistan'ın geçtiğimiz yıl düşük kalan büyümelerinde ise mütevazı bir toparlanma beklendiğini ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:

"Diğer taraftan IMF bahar toplantılarında Fransa'dan cesaretli büyüme mesajları gelirken, Almanya'dan temkinli uyarılar geldi. Hangi cesur mesajı verilirse verilsin, küresel ekonomide çok olumlu bir büyüme beklenmediği açıkça görülüyor."

-"KÜRESEL TİCARETTE BEKLENTİLER GÜÇLENMEYE DEVAM ETTİ"-

Büyükekşi, küresel ticarette beklentilerin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı. Dünya Ticaret Örgütü'nün 14 Nisan'da açıkladığı revize 2014 ve 2015 beklentilerinin de bunu teyit ettiğini belirten Büyükekşi, "Buna göre dünya ticaretinin 2014'te artış beklentisi yüzde 4.5'ten yüzde 4.7'ye çıkartıldı. 2015 ise yüzde 5.3 olarak revize edildi. Dolayısıyla Dünyadan gelen haberler, 2014'ün Türkiye için fırsat yılı olabileceğini gösteriyor" dedi.

-"ABD-AB ARASINDAKİ STA MÜZAKERELERİ TÜRKİYE AÇISINDAN KRİTİK"-

ABD-AB arasındaki STA müzakerelerinin Türkiye açısından kritik olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye STA anlaşmalarına dâhil edilmiyor. Biz bu haksızlığı her platformda dile getiriyoruz. Şimdi ABD ve AB, yeni nesil STA imzalama aşamasına geldi. Bu durum daha da önem kazandı. Türkiye ABD ile STA imzalamalı, Transatlantik ticaret ve yatırım ortaklığının parçası olmalı. Aksi durumda Türkiye bu durumdan zarar görecek. Biz de yaptığımız çalışma ile aynı sonuca vardık. Türkiye'nin bu dev ticaret ortaklığın içinde olması diğer senaryolara kıyasla çok daha faydalı" şeklinde konuştu.

-"ÜLKELERİN REALİZE ETTİKLERİ KORUMACILIK POLİTİKALARI SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR"-

Büyükekşi, ülkelerin çeşitli gerekçelerle realize ettikleri korumacılık politikalarının da sektörleri etkilediğini vurguladı. Dünyada Türkiye'nin enerji politikalarını ilgilendiren önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti:

"AB'nin son yıllarda Rusya'ya karşı geliştirdiği politikaların ağırlıklı olarak doğalgaz fiyatları üzerine şekilleniyor. Rusya, Avrupa'ya sattığı gazda indirim yaparsa, Avrupa Ukrayna'yı görmezden gelebilir. Dolayısıyla hem Suriye hem de Ukrayna konusunda Avrupalıların Rusya'ya karşı, güçlü bir politika geliştirmesi zor gözüküyor. Türkiye ise petrolün büyük kısmını İran'dan aldığı için İran'la yakın durmak zorunda. Rusya'ya karşı durması da zor. Doğalgazın önemli kısmı oradan geliyor. Azerbaycan ile yeniden yakınlaşmayı da bu açıdan iyi değerlendirmek gerekiyor. Çünkü Azerbaycan'ın Güney Gaz Koridoru projesi bizim için büyük önem taşıyor. Azerbaycan'ın Şah Denizi'ndeki doğalgazı Güney Avrupa'ya taşımayı amaçlayan bu projede kilit rol Türkiye'nin olacak."

-"SEÇİMLERİN SONA ERMESİ İLE TÜRKİYE'NİN RİSK GÖRÜNÜMÜ AZALIYOR"-

Büyükekşi konuşmasında Türkiye'deki gelişmelere de değindi. Seçimlerin ardından, Türkiye'nin risk görünümünün azaldığını belirten Büyükekşi, ocak ve şubat aylarında sanayi üretim rakamlarının arttığını hatırlattı. Kapasite kullanım oranındaki hızlanmanın da olumlu gelişmelerin öncüsü olduğunu ifade eden Başkan Büyükekşi,"Bunun sonucunda döviz kurları ve faizler gevşiyor. Bu gelişmeler, piyasanın normalleşmeye başladığını gösteriyor. 2014 yılına iyi bir başlangıç yapan Türkiye bu olumlu temposunu, önümüzdeki aylarda da sürdürecek" dedi.

-"FAİZLERİN GERİLEMESİ EN BÜYÜK TEMMENNİMİZ"-

Büyükekşi, ekonomideki olumlu gelişmelerle birlikte faizlerin daha da gerilemesinin en büyük temennileri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu noktada Merkez Bankası'nın gerekli aksiyonları optimum zamanlama ile alacağına inanıyoruz. Seçim sonrası belli bir güven ve istikrar ortamı oluştu, özel sektör yatırımlarının artmaya devam etmesi, sanayinin rekabetçiliğinin etkilenmemesi için Merkez Bankası'nın kademeli olarak, bir plan dahilinde faizleri düşürmesini anlamlı buluyoruz."

-"İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPILDI"-

Büyükekşi, ihracatta 2014 yılına iyi bir başlangıç yapıldığını vurgulayarak, kurların etkisi ve güçlenen dış talebin ihracatçıya sene başından itibaren yansımaya başladığını kaydetti. İhracatın ithalatı karşılama oranının Mart ayında yüzde 74 seviyesine yaklaştığını söyleyen Büyükekşi, "İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 9.5 artış kaydetti. Böylece rekabetçi kur seviyesi ile ihracatçılarımızın daha iyi performans gösterecekleri bir kere daha kanıtlandı. Nitekim Türkiye'nin ihracatı ilk 4 ayda yüzde 9.5 artarken, dünyanın en büyük 70 ihracatçısının artış oranı ilk 2 ayda yüzde 1,6'da kaldı. Önümüzdeki döneme dair beklentilerimiz de son derece olumlu" diye konuştu.

-"NİSAN AYINDA AB'YE İHRACAT YÜZDE 22 ARTTI"-

Büyükekşi, Nisan ayında AB'ye ihracatın yüzde 22 artarak 5 milyar 884 milyon dolara yükseldiğini vurguladı. Orta Doğu ülkelerine ihracatın yüzde 17 artarak 2 milyar 574 milyon dolara yükseldiğini vurguladı.

-"2014'TE KAZANAN MAZERETLER OLMAMALI"-

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle siyasi tansiyonun düşmesini beklediklerini vurgulayan Büyükekşi, "Siyasi belirsizliklerin kaybolması ve ekonomik beklentilerin kuvvetlenmesi ile elimize önemli bir şans geçtiğini düşünüyoruz. Bu şansı değerlendirmek için ihracat ve üretim temelli bakış açımızı 2014'le birlikte tekrar güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye gündeminin ekonomiye daha fazla odaklanması ve olumlu gelişmeleri inkitaya uğratacak çekişmeler ile kurumlar arası çatışmaların olmamasını diliyoruz. Ünlü yazar Paulo Coelho'nun özlü bir sözü var: "İnsan fırsatların gelmesini bekler, fırsatlar da insanın gelmesini. Fırsatlar bekler, insanlar bekler, kazanan hep mazeret olur' diye. 2014'te kazanan mazeretler olmamalı."

-"EKONOMİDE İSTİKRARIN YOLU İHRACATIN EKONOMİDEKİ AĞIRLIĞINI ARTIRMAKTAN GEÇİYOR"-

Büyükekşi, konuşmasında güven ve istikrarın korunmasının önemine dikkat çekti. Ekonomideki istikrarın artmasının yolunun ihracatın ekonomideki ağırlığını arttırmaktan geçtiğini söyleyen Büyükekşi, "Sadece iç pazara odaklanarak bir yere kadar gidebiliriz. Dengeli, sürdürülebilir büyümenin yolu ihracattır. Bunu gerçekleştirmek için İnovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Mehmet Büyükekşi Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title