Haberler

Büyük Zafer'in 90. Yıl Dönümü

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanıldığı Kütahya'nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe'de, Kütahya ve Afyonkarahisar valiliklerinin düzenlediği törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanıldığı Kütahya'nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe'de, Kütahya ve Afyonkarahisar valiliklerinin düzenlediği törenlerle kutlandı.

Zafer Anıtı'ndaki törenler, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Afyonkarahisar Valisi Yardımcısı Akgün Coray, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu, Kütahya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı çelenkleri ise askeri yetkililerce sunuldu.

Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve 96 metre karelik Türk bayrağı göndere çekildi.

Garnizon Komutanı ve Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, burada yaptığı konuşmada, esareti zillet bilen, yurduna el uzatanları düşman kabul eden Türk milletinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı kurtuluş mücadelesinde, yokluk ve zorluklara rağmen ordusunu savaşa hazırladığını, eli silah tutan herkesin Türk ordusunun bir neferi olduğunu kaydetti.

Bölgedeki her karış toprağın, daha üstün silah ve teçhizatla donatılmış işgal orduları taarruzunun kahraman Mehmetçiğin süngüsü karşısında eriyişine,

"geçilemez" denilen tahkimatın iki günde yarılışına, mağrur düşmanın harbe devam azim ve iradesinin yok edilişine şahitlik ettiğini anlatan Başoğlu, şöyle konuştu:

"30 Ağustos tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk ulusunun kendini esaret altına almak isteyenleri bozguna uğrattığı, kalbi vatan sevgisiyle dolu Türk insanının yumruğunu düşman üzerine indirdiği gündür. Atatürk'ün, 30 Ağustos 1924'de geldiği Çalköy'de 'Hiç şüphe edilmemeli ki, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada atıldı, ebedi hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada sinmiş olan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır' demiş. Bu zafer, askeri, siyasi ve hukuki sonuçlarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşayacağı dünyaya ilanı olmuştur. Türk ulusu, kahraman ordusuyla gönül gönüle, omuz omuza vererek işgalci kuvvetleri yurdundan nasıl attıysa, bundan sonra da Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma savaşını da aynı şevk ve heyecan içerisinde, beraberce, her türlü güçlüğü yenerek kazanacaktır. Bu kutsal emanete kanımızın son damlasına kadar sahip çıkacağız."

Anıttaki tören, birliklerin konumunu işaret eden top atışları ve mermer sütuna işlenmiş harita eşliğinde 30 Ağustos 1922'de gerçekleşen muharebenin anlatmasıyla sona erdi.

-Tören alanındaki kutlamalar-

Törene katılan mülki ve askeri erkan, "Atatürk, Milli Mücadele ve Kütahya" başlıklı fotoğraf sergisini gezdikten sonra tören alanına geçti.

Buradaki kutlamalara, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu'nun, tören birliklerini denetlemesi ve halkın bayramını kutlamasıyla başlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencisi Habibe Nur Nasuhoğlu, Türk gençliği adına konuşma yapıldı.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, törende yaptığı konuşmada, Türk bayrağındaki kırmızı rengin, şehit kanlarını temsil ettiğini, Türk bayrağının onların sayesinde dalgalandığını bildirdi.

Zafertepe'ye her geldiğinde duygulandığını anlatan Çiftçi, şunları söyledi:

"Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından, 137 bin şehidimizden Allah razı olsun. Biz bu günleri onların sayesinde yaşıyoruz. Aynı özveri, çalışma ve duyguyu bugün de yaşıyoruz. Tavşanlı ilçesi Çukuroluk köyünde meydana gelen yangın üzerine, 136 araçlık makine parkı, 150 asker, 34 jandarma, çevre köylerdeki, ilçelerdeki, illerdeki vatandaşlar söndürmeye koştu. 400 hektarlık alandaki yangın 17 saatte söndürüldü. Bu Kurtuluş Savaşı'ndaki ruhun, azmin, birlik ve beraberliğin devam ettiğini ortaya koyuyor. Türkiye, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini, bu çalışma, beraberlik, özveriyle ulaşacak. Kurtuluş Savaşı'ndaki o örnek ruhla devam ediyoruz. Türkiye, bölgede ve dünyada artık sözü olan ve sözü geçen bir ülke, inşallah daha ileri gideceğiz."

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay da, 90 yıl önce bu topraklarda verilen mücadeleyle, 150 bin kilometrekare alanda 10 vilayeti kapsayan Yunan işgalinin sona erdirildiğini hatırlatarak, bugün aynı heyecanı yaşadıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin 90 yıldır istikrar adası olarak büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdiğini vurgulayan Kinay, "Ülkemizin birlik ve bütünlüğüne, bayrağına kasteden alçak terör örgütü ve yandaşlarını bir kez daha lanetliyorum. İnsanlıktan nasibi almamış gözü dönmüş hainlerin bu aziz millettin evlatlarına verebilecekleri hiçbir zarar yoktur. Genç Mehmetçiklerin şehadet şerbeti içerek peygamber ocağından, peygamber kucağına göçmelerine neden olan şahadetleri, bizler için asla olumsuzluk, karamsarlık kaynağı değildir. Bu menfur saldırılar bizi birbirimize daha çok kenetlemektedir. Bu millet her zaman olduğu gibi bu topraklara canını malını feda etmekten asla geri durmayacaktır. Vatan söz konusuyla gerisi teferruattır" diye konuştu.

Bir öğrencinin şiirler okuduğu tören, yurt genelinden 100'ü aşkın sporcunun katılımıyla Dumlupınar ilçesinde gerçekleştirilen "6. Büyük Zafer Koşusu"nda 8 kategoride dereceye giren sporculara madalya verilmesinin ardından resmi geçitle tamamlandı.

Törenlere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğgeneral Veli Yıldırım, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Hava Tuğgeneral İhsan Özdamar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğamiral Aydın Şirin, Jandarma Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğgeneral Şafak Karakoç katıldı.

Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title