Haberler

Bütçede Görüşmelerinde "Nazi" Tartışması

2009 Yılı Bütçesinin Tamamı Üzerine Yapılan Görüşmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la DTP'liler Arasında "Nazi, Le Pen" Tartışması Yaşandı.

2009 yılı bütçesinin tamamı üzerine yapılan görüşmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la DTP'liler arasında "Nazi, Le Pen" tartışması yaşandı. DTP'lileri tehditle oy toplamakla suçlayan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin millet ve vatan hakkındaki görüşlerine de destek verdi.

Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda 2009 Bütçesi üzerine yaptığı konuşma sırasında DTP'ye eleştirilerde bulunarak, sert tartışmaya girdi. Konuşmasında 6 yıl boyunca Türkiye genelinde ayak basmadığı vatan toprağı bırakmadığını söyleyen Erdoğan, "Bu ülkenin Başbakanını kalkıp da vatanımızın herhangi bir karış toprağında veya ilinde görmek istemeyenler de çıktı bu kutsal çatının altında. Ve o kadar ilginç ki orada demokratik bir hakkımızı kullanırken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak orada açılışlar yaparken bunu hazmedemeyenler arabaları yaktılar, lastikler yaktılar, partimin teşkilatını cam çerçeve indirdiler. Bu mu demokrasi? Bu mu özgürlük? Bu mu insan hakları? Özgürlük bu yolla alınmaz, demokrasi bu yolla elde edilmez demokrasinin yolu sandıktır sandık. Oradan çıkacaksın oradan" diye konuştu.

Erdoğan'ın bu sözlerine DTP grubu tepki gösterince oturumu yöneten TBMM Başkanı Köksal Toptan araya girerek, DTP'lilere, "Arkadaşlar, niye üzerinize alınıyorsunuz? Size bir şey söylemiyor" dedi. Erdoğan da konuşmasına ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerine devam etti.

-İKİNCİ TARTIŞMA DAHA SERT OLDU-

Başbakan konuşmasının ilerleyen bölümlerinde yine DTP'yi daha sert sözlerle eleştirmeyi sürdürdü. Erdoğan'ın konuşmasının her ilde üniversite açıldığına dair bölümü sırasında DTP'lilerin yine laf atması üzerine, "Rahatsızlığınız zaten buradan geliyor. Siz bunları yapacak durumda değilsiniz. Siz bunları yapamazsınız. Sadece ve sadece bu ülkede kimlik siyaseti yapmak suretiyle bu ülkenin hiçbir yerine ne okul kurabilirsiniz ne hastane kazandırabilirsiniz" dedi.

Hakkari'ye hastane açılışı için gittiğinde vatandaşların dışarı çıkmaması için tehdit edildiğini belirten Erdoğan, "Demokrasi bu mu? Özgürlük bu mu? Vatanı sevmek bu? Soruyorum sizlere" diye konuştu.

-"BAHÇELİ'YE KATILIYORUM"-

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir gerçeği daha söylemek zorundayım. Sayın Bahçeli'nin az önce söylediği şeylere ben de paylaşıyorum. Biz millet kavramını bir yerlere yediremeyiz, biz vatan kavramını bir yerlere yedirmeyiz ve bu vatanı böldürtmeyiz. Bunun yanında yaptığınız toplantılarda bayrağımızı değil de farklı bayrakları getirmek suretiyle bu ülkeye ayrımcılık tohumlarını ekenler kendilerini çek etmeleri lazım. Devletimizi de bu noktada böldürtmeyiz."

DTP'li Sırrı Sakık'ın "Bu ülkeyi biz de seviyoruz" sözü üzerine Erdoğan DTP sıralarına dönerek, "Bakın ben size bir şey söyleyeyim: Tehditlerle mehditlerle bir yere varamazsanız Yaptığınız iş sadece budur. Tehdit etmek suretiyle oy topluyorsunuz ve vatandaşa bunu yapıyorsunuz. Yaptığınız iş budur. Demokrasinin yolu oradan geçmiyor, özgürlüklerin yolu oradan geçmiyor, hak aramanın yolu oradan geçmiyor. Hak aramanın yolu tatlı dille konuşmaktan geçiyor, anlatmaktan geçiyor. Bunu yapın da görelim" diye konuştu.

DTP sıralarından tepkilerin artması üzerine Toptan, DTP'lilere, "Siz de her şeyi söylediniz. Sayın Başbakan da cevap veriyor. Üzerinize almayın" diyerek yeniden araya girmeye çalıştı.

DTP'li Hasip Kaplan'ın Erdoğan'a "Le Pen" diye laf atması üzerine, Erdoğan, "Le Pen sizsiniz. Siz bu ülkede Nazizmi hortlattınız. Sizsiniz Le Pen" diye yanıt verdi.

Bunun üzerine Kaplan, tekrar Erdoğan'a yönelik olarak, "Nazi de sizsiniz, Nazizm de sizsiniz. Bizim demokratik haklarımız var. Bize bu şekilde hitap edemezsiniz" diye konuştu.

Erdoğan, Hakkari'deki konuşmasında "ya sev ya terk et diye" bir ifadesinin olmadığını açıklamaya çalışırken de DTP sıralarındaki tepkiler dinmedi.

Erdoğan, DTP'yi bırakıp CHP'yi eleştirmeye başlayınca DTP'lilerle olan tartışması da sona erdi. (ANKA)

(İG/TT/BÜN)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title