Haberler

Bush'un Körfez Turu Arap Basınında

ABD Başkanı George W. Bush'un Ziyaret Ettiği Körfez Ülkelerinde Yayınlanan Gazeteler, Bush'un Ziyaretinin, ABD'nin Geçmişteki Demokrasi Hikayelerinin Tekrarı Niteliğinde Olduğunu Yazdı.

ABD Başkanı George W. Bush'un ziyaret ettiği Körfez ülkelerinde yayınlanan gazeteler, Bush'un ziyaretinin, ABD'nin geçmişteki demokrasi hikayelerinin tekrarı niteliğinde olduğunu yazdı.

Suudi Arabistan'da yayınlanan Suudi Gazetesi, ABD'nin Irak'ta uyguladığı politikanın aynısını İran için de kullandığını ileri sürerek, ABD Başkanı Bush'un etkileyici konuşmalarla İran'ı tehdit ettiğini savundu. Bush'un yıllardır anlattığı demokrasi hikayesini tekrar ettiğini yazan gazete, "Bush'un Abu Dabi'de yapmış olduğu konuşmanın ana teması, ABD'nin sürdürmekte olduğu dış politikasındaki karışık düşüncelerin vitrinidir. Bu konuşmalar Bush'un diplomasinin bir tanımlaması ise, Bush bir an önce sözlüğe

bakmalı" ifadelerine yer verdi. Yine Suudi Arabistan'da yayınlanan El Vatan Gazetesi de, Bush'un körfez ülkelerini daha fazla dinlemesi gerektiğine işaret etti. Gazete, ABD'nin İsrail ile olan yakınlığı, İran'a karşı tutumu ve Irak'ı istilası gibi noktalara dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yayınlanan Gulf News Gazetesi ise, "Çok eski hikayeleri anlatan Bush Abu Dabi'de yaptığı konuşmada, basite indirgenmiş bir demokrasi tanımı yapıp, bölge için özgürlük ve adalet gibi sıradan tekliflerde

bulundu" ifadelerini kullandı. Gazete ayrıca, Bush'un İran'daki rejimi değiştirme çabalarına Araplar'ın tahmin edildiğinden daha mesafeli durduğu bilgisine de yer verdi.

BAE'de yayınlanan Khaleej Times ise, İran'la nükleer santraller üzerinde bir uzlaşmaya varmanın en iyi yolunun diplomasi ve barış sözleşmesi olduğunu yazdı. Khaleej Times, "Ortadoğu ve Körfez bölgesi, zaten yüksek olan tansiyonun artmasına dayanamaz. İlerleyebilmenin tek yolu barıştır" değerlendirmesinde bulundu. İran'ın en yakın müttefiki olan Suriye'de yayınlanan At Tavra Gazetesi de, Bush'un Araplar'la Tahran'a karşı işbirliği yapma girişimine sert tepki gösterdi. At Tavra, "ABD, Araplar'ı İran'a karşı

kışkırtarak bir savaş planı hazırlıyor" dedi.

Öte yandan, Suriye'de iktidarda bulunan El Baath Partisi, Irak'taki hapishanelerde yapılan cinsel ve fiziksel tacizlere değinerek, Bush'u "Ebu Garib Demokrasisinin Babası" ilan etti.

(AFP-KB-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title