Haberler

Bush'un Fransa Ziyareti

Avrupa turu kapsamında Fransa'ya gelen ABD Devlet Başkanı George W Bush, yakın bir zamanda bir Filistin devleti kurulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bush, "Mümkün olan en kısa zamanda bir Filistin devletinin kurulması zaruridir. Bu, Gazze Şeridi'nde olanlara alternatif bir görüntü sağlayacaktır" dedi. Kurulması gereken Filistin devletinin "İsviçre peyniri gibi olmaması", sınırlarının belli olması gerektiğini belirten Bush, Filistinli mültecilerin durumu ve Kudüs'ün statüsünün de halledilmesinin icap ettiğini söyledi. İsrail'in Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri açmasından da endişe ettiğini dile getiren ABD Başkanı, "Filistinliler yerleşim faaliyetlerinden hayal kırıklığı duymaktadırlar" diye konuştu. Bush, Filistin devletinin yıl sonuna kadar kurulmasının da mümkün olduğunu dile getirdi.

Bush ve Sarkozy, İran'ın nükleer faaliyetlerinden de endişe duyduklarını belirttiler. Sarkozy, İran'ın nükleer faaliyetlerinin "dünya istikrarı için kabul edilemez bir tehdit" olduğunu iddia etti. Bush da "Nükleer silah sahibi bir İran inanılmaz derecede istikrar bozucudur ve dünya barışı için büyük bir tehdittir" dedi. Sarkozy ise Suriye'yi İran'dan uzak durmaya çağırdı. Suriye'yle son zamanlarda bağları yeniden kurmalarının şartlı olduğuna işaret eden Fransa Cumhurbaşkanı, "Suriye kendisini İran'ın nükleer silah sahibi olma çabasından mümkün olduğunca uzak tutmalıdır" dedi.

Bush, Sarkozy'yle görüşmesinin ABD-Fransa dostluğunun teyidi olduğunu ifade etti. Sarkozy'nin selefi Jacques Chirac döneminde ABD-Fransa ilişkileri, Irak'taki savaş konusunda yaşanan derin görüş ayrılıklarından dolayı gergin bir hal almıştı.

Bush, Sarkozy'yi "enerjiyle dolu ilginç bir adam" diye nitelerken yeni evlendiği karısı Carla'yı da "zeki ve yetenekli bir kadın" sözleriyle övdü.

Bush bugün İngiltere'ye geçerek Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Gordon Brown'la görüşecek. Bush, Kuzey İrlanda'nın başşehri Belfast'ı da ziyaret ederek bir haftalık Avrupa turunu tamamlayacak.

(DPA-EA-EA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title