Haberler

Bush: PKK Ortak Endişe Kaynağımız

ABD Başkanı George W. Bush Görüşmenin Ardından Gazetecilere Yaptığı Açıklamada, ABD'nin "Stratejik Ortağı" Türkiye ile İlişkilerine Büyük Önem Verdiğini Belirtti ve Erdoğan ile "Ortak Endişe Kaynağı" Terör Örgütü PKK Konusunda Uzun Bir Görüşme Yaptıklarını Söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin "stratejik ortağı" Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini belirtti ve Erdoğan ile "ortak endişe kaynağı" terör örgütü PKK konusunda uzun bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Bush, "PKK terörist bir örgüttür. Türkiye'nin düşmanıdır. Irak'ın düşmanıdır ve ABD'nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi.

Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı. PKK terörüne karşı mücadelede "üçlü mekanizmanın" önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi.

Başbakan Erdoğan'ın, ABD'den, Iraklı yetkililerle çalışarak, PKK'ya finansal ve lojistik desteğin engellenmesini istediğini belirten Bush, "Başbakana, yakın işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettim. Ayrıca Erdoğan'a, Genişletilmiş Irak'a Komşu ülkeler Toplantısı'nı düzenledikleri için teşekkür etmek istiyorum. Çok önemli bir toplantı oldu" diye konuştu.

Pakistan'daki duruma da değinen Bush, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile telefonda görüştüğünü ve ABD'nin mümkün olan en kısa zamanda seçimlere gidilmesini istediğini söyledi.

Başkan Bush ayrıca, Başbakan Erdoğan'ı, partisinin seçimlerde kazandığı "önemli başarı" dolayısıyla tebrik ettiğini de söyledi.

Bir gazetecinin, "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur?" şeklindeki sorusu üzerine Bush, şu yanıtı verdi:

"Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum. Burada Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. İstihbarat çok önemli. Kim olduklarını bilmemiz gerek. Birinci adım istihbarat paylaşımı. İyi, sağlam istihbarat olmadan bu problemi çözemeyiz. Modern teknolojiyi kullanarak bu meseleyle etkili bir şekilde başa çıkmak çok daha kolay olacaktır."

Bush, bu meseleyi çözmek için yapılabileceğin "ortak çalışma" olduğuna işaret etti.

İrtibat kesilen Türk askerlerinin Türkiye'ye getirilmesi konusundaki bir soru üzerine Başkan Bush, bu sonucun, birlikte çalışıldığı zaman nasıl etkili olunabildiğine işaret ettiğini söyledi.

ABD Başkanı, "İstihbarat olmadan hiç birşey olmaz. Nerede saklandıklarını ne yaptıklarını bilmemiz lazım" dedi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile görüşmelerinde Pakistan'daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini açıkladı. Erdoğan, Pakistan'daki durum konusunda, "Demokratik sürece geçilmesi bizim de isteğimiz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Amerikan Başkanı Bush ile görüşmesi öncesinde, Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Parkı'nda 100 kadar terör örgütü yandaşı Türkiye karşıtı bir protesto gösterisi düzenledi.

ABD'de yaşayan bir grup Türk de Türk bayraklarıyla bu göstericileri protesto etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title