Haberler

Bush, Gül'ü Gecikmeden Ağırlamak İstemiş

Türkiye, yeni yılın ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başkan George W. Bush arasında Beyaz Saray'da gerçekleşecek görüşmeyi bekliyor. Ağırlıklı olarak sınır ötesi operasyonların görüşüleceği ziyaret, Bush'un daveti üzerine yapılacak. Bir ABD yetkilisi, Bush'un, Gül'ü mümkün olan en kısa süre içinde Washington'da ağırlamak istediğini belirtirken "Merkel ve Sarkozy de, yeni görevlerini üstlendikten kısa bir süre sonra Washington'a davet edilmişlerdi" dedi.

Türk devletinin tepesindeki iki isim, iki ay gibi kısa bir süre içerisinde, Washington'u ziyaret etmiş olacak. 8 Ocak'ta Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırlayacak ABD Başkanı Bush, geçen 5 Kasım'da Oval Ofis'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kritik bir görüşme yapmıştı. Görüşmede Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlara "yeşil ışık" yakılırken bu operasyonlar için ABD tarafından "gerçek zamanlı" istihbarat sağlanması kararı da alınmıştı.

Başkan Bush'un iki ay gibi kısa bir süre içerisinde hem Erdoğan'ı hem de Gül'ü ağırlayacak olması dikkat çekici bulundu. Abdullah Gül'ün Washington'u ziyaret etme isteğinin iletildiği kaydedilirken bir ABD yetkilisi, Bush'un Gül'ü Washington'da görmekten çok mutlu olacağını belirterek "Gül'ü bekletmekten ziyade, mümkün olan en kısa süre içinde Washington'da ağırlamak istedik" şeklinde konuştu.

Aynı yetkili, "Yakın müttefiklerimizin, yeni görevleri üstlendikten kısa bir süre sonra Washington'a davet edilmesi, görülmedik şey değil. Onlarla çok yakın bir işbirliği içindeyiz. Örneğin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yeni görevlerini devraldıktan kısa bir süre sonra davet edilmişlerdi" şeklinde konuştu.

Gül-Bush görüşmesinde TSK'nın Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine karşı gerçekleştirdiği harekatlar ve bu çerçevede yapılan işbirliği, çok ağırlıklı bir konu oluşturacak.

Irak hükümeti ile işbirliğinin önemine vurgu yapacağı sanılan Bush'un, bir süre önce Ankara'da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı bir araya getiren Gül ile Ortadoğu sorununu da ele alması bekleniyor.

ABD yetkilisi, Bush'un Gül'ün Ortadoğu sorununa ilişkin görüşlerini öğrenmek istediğini belirtirken Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Ortadoğu sorununun ele alındığı Annapolis Konferansı'nda rol oynadığına dikkat çekti. (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title