Haberler

Burunlarından Kıl Aldırtmıyorlar

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani, "Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon olursa asla diz çökmeyiz" dedi.

Irak Devlet Celal Talabani ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani düzenledikleri ortak basın toplantısında olası sınır ötesi operasyonu değerlendirdi. Bugün 12 Türk askerinin şehit olduğu PKK saldırısından dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten Barzani, şehitlerin ailelerine başsağlığı diledi. Olası bir sınır ötesi operasyon karşısında nasıl bir tepki vereceklerinin sorulması üzerine Barzani, "Her türlü şiddete karşı olduğumuzu defalarca dile getirdik. Bizde uydu ve ajanslardan haberleri

takip ediyoruz. Milli menfaatlerimiz neyi gerektirirse o şekilde davranacağız. Yine altını çiziyorum her türlü şiddete karşıyız" şeklinde konuştu.

12 askerin şehit edilmesine de değinen Kürt lider, "Bu haber bizi de çok üzdü. Haber doğru ise vefat edenlerin akrabalarına başsağlığı diliyoruz. Bir damla kanın dökülmesine dahi karşıyım; ne Türk ne Kürt. 140. madde başkadır. 140. madde heyeti ile beraberdir bir sorun yoktur. Ne Türkiye'ye ne de PKK'ya yardım için güç göndermeceğiz. Savaşa karşıyız. Eğer barış isterlerse elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz; ama savaşırlarsa o zaman biz bu savaşın bir parçası değiliz. Kendi savaşlarına bizleri

karıştırmasınlar. Bizlerden hiçbir tarafa tehditlerin gitmesini istemiyoruz. Barışı benimserlerse o zaman elimizden gelen yardımı yaparız. Bu savaşta taraf olmasak da taraflar bize karşı savaşırsa biz de mecburen kendimiz korumak zorunda kalırız" diye konuştu.

Olası sınır ötesi harekata karşı hazırlık yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine Barzani, "Böyle bir şeyin olmaması için çalışıyoruz; ama bize karşı olursa biz asla diz çökmeyiz" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Türkiye Kürt yetkililerden PKK'nın bürolarını kapatmalarını istiyor bu konuda ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine ise Barzani, "Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olmasını istiyorum. PKK'nın büroları dağlardadır ve o dağların ne kadar uzak ve çetin şartları olduğunu biliyorsunuz. Fakat Erbil ve Süleymaniye'deki PKK bürolarını kastediyorlarsa, buralarda zaten büro yok" dedi.

PKK'yı şu anda terörist örgüt olarak kabul etmediklerini ifade eden Barzani, "Eğer Türkiye PKK'ya barışçıl bir çözüm sunarsa ve PKK bunu kabul etmezse o zaman PKK'yı terörist olarak kabul ederiz; ama şimdi değil" şeklinde konuştu.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ise "Anlaşmada çok net şekilde görüldüğü gibi sınır ötesi yani sıcak takip bendi yok. Her türlü şiddete karşıyız. Türk veya Kürt bir damla kanının dökülmesini istemiyoruz. Bugün demokratik barış ve diplomasi günü. Bu nedenle, biz PKK'dan savaşı durdurmasını istedik. Eğer onlar savaşmaya ve bizim için sorun çıkarmaya devam ederse o zaman ülkelerine geri dönsünler ve orda ne yaparlarsa yapsınlar; ama burada hiçbir şekilde bir şey yapmasınlar. Biz de Irak'ın bir parçasıyız

ve Irak Anayasası da topraklarımızın üzerinde yabancı silahlıların bulunmasını yasaklıyor" diye konuştu.

PKK silah bırakmazsa olacakların o zaman değerlendirileceğini ifade eden Talabani, Türkiye ve PKK arasında hangi tarafı tutacaklarının sorulması üzerine, "Biz hiçbir zaman PKK veya Türkiye arasında olmayacağız. Türkiye ile ilişkilerimizi düzenlemek istiyoruz. Biz barış elçisiyiz, savaş elçisi değil" dedi.

Amerika'nın da sınır ötesi operasyona karşı olduğunu hatırlatan Talabani, Irak yönetiminin de operasyona karşı olduğunu yineledi.

Türkiye'nin PKK liderlerinin teslim edilmesi isteğinin hatırlatılması üzerine ise Irak Devlet Başkanı Talabani, "Paris'te de bu soruya cevap verdim; öncelikle acaba PKK liderleri bizlerin elinde mi düşünülmeli. PKK yetkilileri, Kürdistan dağlarındadır. Bizler onlara nasıl ulaşabilir, onları nasıl yakalayabiliriz? Türkiye, bu kadar güçlü olmasına rağmen yapamıyor. Kürt yetkililerin yakalanmasını ve teslim edilmesi gerçekleşmeyecek bir rüyadır. Biz, değil bir Kürt'ü bir Kürt kedisini bile teslim edemeyiz"

şeklinde konuştu.

(SK-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
title