Haberler

Bursalı Kadınlar Mikrokredi ile Gülecek

Bursalı kadınlar, Bursa Valiliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen Mikro Kredi Projesi ile maddi olarak rahata kavuşacak.

Tarihi Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mikro Kredi Tanıtım Projesi törenine, eski İç işleri Bakanı ve Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Abdulkadir Aksu, Ak Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir, Bursa Valisi Şehabettin Harput, İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ve kredi almaya hak kazanan kadınlar katıldı. Prof. Dr. Aziz Akgül, projenin amacının yoksul kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasını sağlamak ve küçük sermayeyi kadınlara sunmak olduğunu söyledi. Dünyada 175 ülkede 135 milyon yoksul kişinin proje sayesinde kendilerini maddi olarak iyileştirdiğini belirten Akgül, "Bursa'da ilk etapta 15 kişiye bu krediyi verdik. Projenin mimarlarından Muhammed Yunus, bu projeyi ilk gerçekleştirdiği zaman, kendi cebinden para vererek bu işi başlattı. Bu amaçla Yunus, yoksulların da kredi alma hakkının olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Bugün 600 milyon kişi bu krediden faydalanıyor. Bu kredi sadece geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde uygulanan bir sistem değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerde de uygulanıyor. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bu sistemi uyguluyor. Tüm bu ülkelerde uygulanan yöntemler aynıdır, tek fark verilen kredi miktarlarındadır. Bizim amacımız, toplumda maaşa dayalı istihdamdan vazgeçip, daha iyi bir hayat kurmaktır. Onurlu yaşayan ve tamamen güvene dayalı bir toplum oluşturmak amacıyla biz bu yola çıktık. Şu ana kadar 9 bin 400 kişiye kredi verdik ve bu kredinin geri dönüşümü çok başarılı oldu. 18 ilde 23 şubemiz bulunuyor. Biz bunu Kayseri başta olmak üzere Konya ve Karaman illerine yaymayı amaçlıyoruz. Kredilerimiz sadece kadınlara verilmektedir. Mahalle mahalle dolaşarak krediye ihtıyacı olan kadınları tespit ediyoruz. Kredi verilmesi gereken kişileri beşer kişilik gruplar halinde bir araya getiriyoruz. İlk etapta 700 YTL kredi veriyoruz. Geri dönüşümde başarı sağlandığı takdirde kradi miktarı yıldan yıla artıyor. Burada ki temel amacımız ise, birlikte dayanışmayı sağlamak. Bu proje, 2003 yılında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın katılımıyla Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü" şeklinde konuştu.

Mikro Kredi Projesi'nin, müsteşarlık yaptığı dönemde karşısına geldiğini ve hayırlı bir proje olduğunu söyleyen Harput, şu anda 10 bin aile ve 60 bin kişinin bu projeden istifade ettiğini belirtti. Dünyada en kötü şeyin fakirlik olduğunu ve başkalarından isteyerek hayat kurmanın zor olduğunu belirten Harput, "Biz devlet olarak fakir ve yardıma muhtaç olan insanlara bir şeyler yapan ve onları üreten toplum haline getiren bir sosyal anlayışı taşıyoruz. Proje, 2008 Mart ayında imzalanmasıyla birlikte her yoksul insanımıza senetsiz ve kefilsiz bu krediyi veriyoruz. 2023'te artık yoksullukların olmadığı bir Türkiye'yi göreceğiz" dedi.

Projenin başlatılmasında pilot bilge olarak Diyarbakır'ın seçilmesi ve İçişleri Bakanlığı döneminde başlatılan bir uygulama olması sebebiyle programa katılan Abdulkadir Aksu, iktidara geldikleri dönemden itibaren sosyal devlet anlayışını uyguladıklarını ve bu projenin de bu anlayış çerçevesi içersinde hazırlandığını belirterek, "İktidara geldiğimizde başbakaınımızın talimatıyla 'Aç ve açıkta olan kimse kalmayacak' anlayışıyla, yoksullukla mücadeleye başladık. Mali projeler sayesinde politikamıza uygun olarak fakirlere yardımcı olmaya başladık. Bugün bu proje, bizim sosyal politikalarımızdan biridir. Bu proje benim masama geldiği zaman ben bu projenin hayırlı olacağını ve bu projeye sahip çıkacağımı söyledim. İl Özel İdare Kanunu'nda yaptığımız değişiklikle Mikro Kredi Projesi'ni de bu kanun içersine ekledik. Projenin başarıya ulaştığını görmek için pilot bilge olan Diyarbakır'a gittim ve gerçekten gözlerim doldu. Bu proje ülkemiz için hayırlı bir projedir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bursa'da kredi almaya hak kazanan ve Hacivat, Emirsultan ve Mimar Sinan mahallelerinde ikamet eden toplam 15 kadına kredileri takdim edildi. Kadınlar, kredilerini Aksu ve Vali Şehabettin Harput'un elinden aldı. Daha sonra heyet, "Topraksız Tarım" projesini yerinde görmek amacıyla İl Özel İdaresi bahçesinde kurulan serada incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplanının Ak Parti'nin kapatılmasıyla ilgili sorusunu cevaplayan Aksu, konuyla ilgili savunmanın bugün mahkemeye sunulduğunu ve ilgilenen arkadaşların olduğunu söyledi.

(ET-MŞ) 16.06.2008 15:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title