Haberler

Bursalı İki Asırlık Nalbant Aile, Traktöre Yenildi

Orhaneli ilçesine bağlı Sırıl köyünde atalarından kalma mesleğini sürdürmeye çalışan nalbant, 10 metrekarelik dükkanında geçimini sağlamaya çabalıyor Nalbant Balı: "Bu, bizim ata mesleğimiz. Yaklaşık 200 yıldır büyük dedelerimizden bize kadar intikal etti" "Her gün gelişen teknoloji, traktörlerin çıkması, işimizi öldürdü.

HARUN KAYMAZ - Türkiye'de at, eşek, katır gibi hayvanların ulaşımda kullanılmasının son yıllarda teknolojinin gelişimine paralel olarak iyice azalması, nalbantlığı yok olma noktasına getirdi.

Orhaneli ilçesinde yaklaşık 200 yıldır nalbantlıkla geçinen ailenin son temsilcisi, 10 metrekarelik iş yerinde, sayısı iyice azalan müşterilerine hizmet vermeye ve traktörlerin yaygınlaşmasıyla belleklerden silinmeye başlayan mesleğini unutturmamaya önlemeye çalışıyor.

İlçeye bağlı Sırıl köyünde ata mesleği nalbantlıkla uğraşan Hamza Balı (51), küçücük dükkanında, günde aldığı birkaç siparişle ekmeğini kazanma mücadelesi veriyor.

Çekiç, kerpeten, mıh, özel bıçak, sağlık ve hijyen malzemeleri, dezenfektanlar, nal ve benzeri plastik gereçlerle dolu iş yerinde çocukluğundan bu yana çalışan Balı, değerini iyice yitiren mesleğini, nasırlı elleriyle ayakta tutmaya çabalıyor.

Müşterisinin dükkana girmesiyle hareketlenen Balı, ilk olarak mıh adı verilen köşeli iri başlı özel çivileri, naldaki belirlenmiş deliklerden, hayvanın etine değmeden ucu tırnağın yanlarından çıkacak biçimde çakıyor. Daha sonra bu uçları kerpetenle kesen Balı, çekiçle perçinliyor. Tırnağın çevresini törpüyle düzelttikten sonra hayvanın ayaklarını gözden geçiren Balı, gerekirse çeşitli yöntemlerle sorunu düzeltiyor.

"Herkes bu işi yapamaz"

Balı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile büyüklerinin anlattığına göre, büyük dedelerinden birinin, nalbantlığı Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde öğrendiğini söyledi.

Onun, köye, nalbantlık için gereken malzemelerle döndüğünü bildiğini aktaran Balı, şöyle devam etti:

"Bu, bizim ata mesleğimiz. Yaklaşık 200 yıldır büyük dedelerimizden bize kadar intikal etti. Dedem, babama nalbantlığın tüm inceliklerini öğretmiş. Babam da yıllar sonra bana öğretti. Çocukluğumdan bu yana onun yanında çalışarak tecrübe kazandım. Bu iş, tecrübe ister. Yanlış bir hareketle hayvanı felç bırakabilirsiniz. Çaktığım çivinin nereden çıkacağını biliyorum. Yan bölümden sarkan çiviyi çevirerek kesiyorum. Herkes bu işi yapamaz. En azından nalın 6 ay düşmemesi gerekiyor."

Tıpkı diğer unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarında olduğu gibi nalbantlığın da teknolojiye ve günün koşullarına yenik düştüğünü vurgulayan Balı, işlerinin durma noktasına geldiğini dile getirdi.

Ne kadar ayakta durmaya çalışsa bile bu mesleğin son günlerini yaşadığını ifade eden Balı, "Her gün gelişen teknoloji, traktörlerin çıkması, işimizi öldürdü. Birkaç müşteriyle uzun süre para kazanmamız mümkün değil. Bizimle bu meslek bitti" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Orhaneli Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title