Haberler

Bursalı Engelli Koşucu, Dünyada Engel Tanımıyor

Bursa'da yaşayan ve 2 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürüyemeyen Nihat Demir'in sporda başarıda engel tanımıyor.

Bursa'da yaşayan ve 2 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürüyemeyen Nihat Demir'in sporda başarıda engel tanımıyor. Engelli koşularında dünya birinciliği olan Demir, Macaristan'da 19 Mayıs'ta düzenlenen 'Keszthelyi Kilometerek Maratonu'nda tekerlekli sandalye kategorisinde dünya 3'ncülüğü kazandı. Engelli sporcuların devlet desteği bulamadıkları için sporu bıraktıklarını söyleyen Demir, "Benim şansım doğru insanlarla karşılaşmak" dedi.

Bursa'nın Osmagazi İlçesi'nde yaşayan 3 kız çocuğu babası 36 yaşındaki Nihat Demir, iki yaşında geçirdiği çocuk felci sonucu iki bacağını da kullanamamaya başladı. Koltuk değnekleriyle hayata tutunan Demir, lise ikinci sınıftayken kendisini atletizme yönlendiren Bursalı Gazeteci Cevat Önger'in desteği ile Bursa Büyükşehir Belediye spor'da antreman yapmaya başladı. İlk yarışına, 1994 yılında Mudanya Mütareke Koşusu ile katılan Demir, 2000 yılında İspanya Sevila Maratonu'nun da 5'nci olarak Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmeye başladı. Bir otomotiv yan sanayi fabrikasında lojistik sorumlusu olarak çalışan Demir, kendisine en büyük destek ve ilham kaynağının ailesi olduğunu söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği ile milli sporcu olarak tekrar katıldığı Sevila Maratonu'nun da bu kez birincilik aldığını kaydeden Nihat Demir, "Çocukken sporla ilgilenmeyi çok istedim. İzlediğim dövüş filmlerindeki karakterlere çok özeniyordum. Ben onlar kadar hareketli olmadığım için içimde ukde kalmıştı. Atletizmle ilgilenmem benim bu özlemimi gideriyor" dedi.

'HER YARIŞTA TÜR BAYRAĞINI DALGALANDIRIYORUM'

2001 yılından sonra devlet desteği alamadığını ve tamamen kendi çabaları ve sponsorlar yardımıyla yarışlara katılmaya devam ettiğini ifade eden Demir, yarıştığı tüm maratonlarda Türk bayrağını dalgalandırdığını söyledi. Paris, Helsinki, Havai maratonlarında aldığı birinciliklerin de kendisine yeni yarışların önünü açtığını vurgulayan Demir şöyle konuştu:

"Londra'da katıldığım maratonda koltuk değneklerini bırakarak, tekerlekli sandalye ile yarışmaya başladım. Macaristan'ın Keszthelyi Kilometerek Maratonu'nda 21 kilometrede, 22 yarışçı arasında 3'ncü oldum. Macaristan Maratonu bana, 15 Eylül'de Avustralya'nın Sidney şehrinde yapılacak olan maratona katılmanın önünü açtı. Bu yarış 42 kilometre. Tam profesyonel yarışma. Bundan sonraki hedefim birinci olmak. En çok istediğim ise devletimizi milli sporcu olarak temsil etmek."

'DESTEK SADECE AYAKKABI, EŞOFMAN ALMAK DEĞİL'

Maratonlarda Türkiye'yi temsil edebilecek kendi dalında bir sporcunun yetişemediğini anlatan Demir şöyle devam etti:

"Benim avantajım yıllarca mücadele vermem ve daha önce uluslararası maratonlara katılabilmiş olmak. Günde iki saat idman yapıyorum. Kendi evime de özel bir sistem kurdum. Bu idman benim için yeterli değil ama, Türkiye'de de yaşamaya devam etmek zorundayım. Aileme bakmak için çalışmam gerekli. Sadece spor yapmam için, benim tüm masraflarımın karşılanması gerekli. Bu da Türkiye'de biraz zor. Engelli sporcuya destek, sadece ayakkabı, eşofman almakla olmuyor. Onu takip etmen gerekli. Devlet 'varım' diyor ama, Avrupa'daki Amerika'daki gibi değil. Bu yüzden yurtdışındaki sporcular derece alabiliyor. Türkiye'de mücadele edebiliyorsan bir şeyler yapabilirsin. 'Devlet destek çıkacak' diyerek her şeyi yapamazsın. Benim şansım doğru insanlarla tanışmamdı. Benim değil, insanların beni bulması lazım ama ben çalıştığım işyeri, Bursa Valiliği ve spora destek veren işadamları sayesinde bugünlere geldim."

Nihat Demir, özellikle çalıştığı işyerinin kendisine çalışma saatleri ve maddi konuda çok büyük destekçi olduğunu sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Nihat Demir Macaristan 19 Mayıs Türkiye Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title