Haberler

Bursa: Yenişehir'de 8 Bin 400 Yıllık Toplu Mezar Gün Işığına Çıkarılıyor

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ne bağlı Barcın Köyü sınırlarında bulunan 8 bin 400 yıllık höyük gün yüzüne çıkarılıyor.

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ne bağlı Barcın Köyü sınırlarında bulunan 8 bin 400 yıllık höyük gün yüzüne çıkarılıyor.

Hollanda Leiden'deki Yakın Doğu Bilimleri Enstitüsü ve onun İstanbul-Beyoğlu'nda bulunan şubesi olan Hollanda Araştırma Enstitüsü'nün, 1987 yılından beri Kuzeybatı Anadolu'da bir dizi arkeolojik kazı gerçekleştirdiği öğrenildi. Kazıları, Enstitü Genel Müdürü Dr. Jacob Roodenberg (uzman arkeolog) ve eşi uzman antropolog Dr. Songül Alpaslan Roodenberg birlikte yürütüyor.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Dr. Jacob Roodenberg, bölgedeki ilk çalışmaların 1987 yılında Orhangazi İlçesi sınırları içinde yer alan Ilıpınar höyüğünde başlatıldığını ve 2002 yılında sona erdiğini belirtti. Roodenberg, aynı proje dahilinde Yenişehir'deki Menteşe höyüğünde 90'lı yılların sonuna doğru 4 yıl süren kurtarma kazıları gerçekleştirildiğini söyledi.

Ilıpınar'da 15 yıl devam eden kazılarda, 8 bin yıl önceye dayanan ilk yerleşik çiftçi köyünün kalıntılarının açığa çıkarıldığı, bulunan eserlerin halen İznik Müzesi'nde sergilendiği öğrenildi.

Menteşe höyüğünün ise 8 bin 400 yıl önce orta cilalı taş devrinden (neolitik dönem) kalma olduğu, burada yaşayan insanların muhtemelen Orta Anadolu'dan bölgeye göç ettikleri sanılıyor. Üst tabakalarda Bizans dönemine ait mezar kalıntıları ve kemik parçaları açığa çıkarken, insan kemikleri ve mezarlar, Dr. Songül Alpaslan Roodenberg tarafından kazı evi laboratuarında inceleniyor. İskeletin sahibinin ölüm yaşı, cinsiyeti, boyu, ölüm sebebi, geçirdiği hastalıklar, beslenme ve hayat alışkanlıkları, ölü gömme adetleri tespit edilmeye çalışılıyor.

Çalışmaların şu anda 12 kişiden oluşan bilim adamı, teknisyen ve öğrenciler ile işçiler tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title