Haberler

Bursa Valiliğinin Tabelasında "T.c" İbaresinin Bulunmaması

Bursa Valisi Şahabettin Harput, valiliğin tabelasında "T.C" ibaresinin bulunmamasına ilişkin, "Yıllar önce 'Valilik' yazılan tabloyu ya da tabelayı bugün Türkiye Cumhuriyeti (T.C) sözcüğü yeni indirilmiş gibi mütalaa ederek istismar etmeye"...

Bursa Valisi Şahabettin Harput, valiliğin tabelasında "T.C" ibaresinin bulunmamasına ilişkin, "Yıllar önce 'Valilik' yazılan tabloyu ya da tabelayı bugün Türkiye Cumhuriyeti (T.C) sözcüğü yeni indirilmiş gibi mütalaa ederek istismar etmeye kalkmak büyük bir haksızlıktır" dedi.

Harput, yaptığı açıklamada, valiliğin tabelasıyla ilgili haberlerin eksik bilgilerden kaynaklandığını ve maksatlı olduğunu bildirdi.

Son günlerde Türkiye'de bazı grupların ya yanlış ya da eksik bilgiyle sloganlarla ve ön yargılarla hareket ederek haksız yere bir kısım devlet organlarına karşı ithamlarda bulunduğunu üzülerek müşahede ettiklerini belirten Harput, "Türkiye Cumhuriyeti hiç kimsenin tekelinde değildir" ifadesini kullandı.

"Bursa'da Valilik, Vilayet tabirleri doğru tabirlerdir" diyen Harput, şunları kaydetti:

"Valilik kelimesinin üzerine T.C Valilik tabiri yanlıştır. 'Heykel Vilayet' olarak bilinir. Bursa'da zaten Bursa Valiliği bütün ihtişamıyla ve saygınlığıyla kendi varlığını sürdürmektedir. Yıllar önce tabelanın eskimesi dolayısıyla, yıllar önce 'Valilik' yazılan tabloyu ya da tabelayı bugün Türkiye Cumhuriyeti

(T.C) sözcüğü yeni indirilmiş gibi mütalaa ederek istismar etmeye kalkmak büyük bir haksızlıktır. 'Türkiye Cumhuriyeti' kelimesinin kısaltılmış harfleri olan T.C harfleri elbette ve elbette herhalde ve her şartta bütün kurumlarla birlikte anılacaktır. Doğrusu da odur."

Türkiye Cumhuriyeti varsa, kurumların da kişilerin de olduğunu, bunun dışında başka bir şeyler düşünmenin ne kimsenin hakkı ne de haddi olduğunu ifade eden Harput, şöyle devam etti:

"Ancak Bursa'daki yıllar önce yapılan bu değişiklikten sonra bugün ülke genelinde yanlış anlamalarla ithamlarla gerilen havanın istismara yol açmaması için üç gün önce Valilik tabelasını yeniden sipariş verdim. Valilik tabelasının yeniden Bursa Valiliği olarak asılmasını talimat olarak verdik, tabii bu pazardan alınıp asılacak bir şey değil. Valilik müessesesi devletin en saygın temsil edildiği makamdır. Buraya asılacak her tabelanın da hem muhteva hem içerik hem görüntü olarak bu saygınlığa layık olması lazım. Yanlış anlamaların da iyi niyetli insanların da yanlış anlamaya düşmemeleri açısından bu tabela buraya asılacak. Ancak şunu ifade edeyim; bu konunun istismarı tamamıyla ön yargıyla ve maksatlı olarak yapılan bir harekettir. Bu da hiç kimseye bir şey kazandırmaz."

-Valilik önünde eylem-

Bu arada, valiliğin tabelasındaki "T.C" ibaresinin kaldırıldığını iddia eden bir grup, Atatürk Caddesi'ndeki tarihi valilik binasının önünde eylem yaptı.

Çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan CHP İl Başkanı Metin Çelik,

"devletin felsefesini oluşturan tanımların sistemli bir şekilde ve hoyratça değersizleştirilmeye, değiştirilmeye çalışıldığını" öne sürdü.

"Bakanlıkların, valiliklerin, kurumların ve üniversitelerin tabelalarından

'T.C' ibarelerinin sökülmesini" hayret ve şaşkınlıkla izlediklerini belirten Çelik, "Bunların birbiri ardına sıralanması insanın aklına çeşitli sorular getirmektedir. Ne oldu da 'T.C' yazıları kaldırılmaktadır- Ülkenin adı mı, yoksa rejim mi değişmiştir- 'Türkiye' adından, cumhuriyet rejiminden kim, niye rahatsızlık duymaktadır- 'Cumhuriyet, Cumhuriyet' diyerek iktidara geldiler, bugün Türkiye Cumhuriyeti'ni silmeye kalktılar" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup, dağıldı. - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Şahabettin Harput Metin Çelik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title