Haberler

Bursa, Türkiye'nin En Büyük Kent Meydanına Kavuşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hikmet Şahin, Yıllardır Kentin Merkezinde Adeta Bir Harabe Halinde Duran Santral Garaj'a Yapılan ve Projesi İlgili Bütün Oda Başkanlarının Oybirliği ile Ulusal Bir Yarışmayla Seçilen Kent Meydanı Projesi'nin Tamamlandığında Dünyanın Sayılı Kent Meydanlarından Biri Olacağını Söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hikmet Şahin, yıllardır kentin merkezinde adeta bir harabe halinde duran Santral Garaj’a yapılan ve projesi ilgili bütün oda başkanlarının oybirliği ile ulusal bir yarışmayla seçilen Kent Meydanı Projesi’nin tamamlandığında dünyanın sayılı kent meydanlarından biri olacağını söyledi.

Başkan Şahin, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Osmangazi Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Şakir Ermiş ve büyükşehir belediye meclis üyeleriyle birlikte, Santral Garaj’daki inşaat alanında fiziki gerçekleşmesi yüzde 45 seviyesine ulaşan Kent Meydanı Projesi’nde incelemelerde bulundu.

“En büyük çınar bir tohumda, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Özlenen Bursa da bizim hayallerimizde gizli” şeklinde Bursa’nın yıllardır biriken problemlerine bir bir çözüm ürettiklerine dikkat çeken Şahin, “Paris’in simgesi Eyfel Kulesi yapılırken, demir yığını denilerek karşı çıkılmıştı. Bugün dünya oraya koşuyor. Boğaz Köprüsü’nü de o dönemin başbakanı Sayın Süleyman Demirel yaptığında rahmetli Bülent Ecevit karşı çıkmıştı. Bugün yetmiyor, ikinci yapıldı, üçüncüsüne ihtiyaç var. Hatta şimdi tüp geçit yapılacak. Acemler Kavşağı da 12 yıldır konuşuluyor, bazıları karşı çıkıyordu. Eskiden saatlerce Acemler trafiğinde bekleyenler, bugün bize dua ediyor. Kent Meydanı Projemiz de, tamamlandığında Türkiye’nin en büyük meydanı olacak” dedi.

New York’taki Times Qquare’nin Milano’daki Dome, Venedik’teki San Marco, Madrid’de Plaza da Mayor, İspanya’da Katalonya, Londra’da Trafalgar meydanlarının etrafında yapılar olduğunun altını çizen Şahin, “Düz bir meydanda yaşam alanı oluşturamazsınız. Meydandaki alışveriş merkezi, sinemaları, kültür mekanları Bursalıların buluşma noktası haline gelecek. Bu meydanlara bir bakın. Hepsinin çevresinde yaşayan yapılar vardır. Bursa’nın Kent Meydanı da yerin altında ve üstünde yaşayan bir meydan olacak. Şu anda inşaat alanında görülen yapıların sadece 2 katı zeminin üstünde, diğerleri yerin altında kalacak. İşte meydan da o zaman ortaya çıkacak” diye konuştu.

Şahin, "Proje tamamlandığında Bursa, Heykel’deki alanın iki katı ve Şehreküstü Meydanı’nın toplamından daha fazla 15 bin metrekare bir alana, yani gerçek meydanına kavuşmuş olacak. Yani 1,5 futbol sahası büyüklüğünde bir alan. Meydanda dünya çapında sanatçılar konser verecek. Yerli ve yabancı turistlerin buluşma noktası olacak. Projede zeminin üstünde 3 bin metrekarelik üçgen bir yapı, knopi ve bin 800 metrekarelik info ünitesi (Bursa turizm ofisi- Bursa’ya has satış üniteleri- Karagöz oyunları) yer alacak. Üçgen binada sinemalar, yeme- içme bölümleri ve girişte çarşı bölümü, zeminin altında ise 800 araçlık iki otopark katı (toplam 28 bin metrekare), iki çarşı katı (toplam 28 bin metrekare) yer alacak” şeklinde konuştu.

Kentin geleceği ile oynamamak ve dönülmeyecek bir yanlış yapmamak için ulusal bir yarışmayla Kent Meydanı Projesi’ni belirlediklerini ifade eden Başkan Şahin, “Hiç birimiz hepimiz kadar akıllı değiliz. İstedik ki ülkemizin en seçkin mimarları, mühendisleri, birbirleriyle yarışsın. Ve bu yarıştan Bursa kazançlı çıksın. Yarışma Türkiye çapında mimar, mühendis ve şehir plancılarının hazırladığı 39 eser katıldı. Tüm eserler halka açık bir şekilde sergilendi. Proje 1998 yılında onaylı 1/1000 ölçekli imar planına göre tasarlandı. Bu imar planını o tarihlerde Kent Konseyi’nde görüşülüp, kamuoyundan tam destek görmüştü. Üstelik imar planına göre yapılaşmanın emsali 3 olmasına rağmen biz daha az yapılaşma olsun diye 1,5 olarak tasarladık. Bundan dolayı yarışmada en az bina olan proje birinci seçildi” ifadelerini kullandı.

Başkan Şahin, hafif raylı sistemin yanı sıra araç, yaya ulaşımı, BursaRay ve kentsel ulaşım ağı ile entegrasyonun yarışma jürisinin değerlendirme kriterleri arasında yer aldığını da vurguladı. Jüri değerlendirme kriterlerinde kamu yapılarını bütünleştirici ve yakın çevre yapılarının da ele alındığının altını çizen Şahin, Valilik ve Osmangazi Belediyeleri arasındaki bölgenin de diğer aşamalarda ele alınacağını vurguladı.

Kent Meydanı’nın yıllardan bu yana konuşulduğunu ancak konuşulmanın ötesinde bir şey yapılmadığının altını çizen Başkan Şahin, “Biz her türlü zorluklara rağmen, bizzat sayın Başbakanımızla görüşerek yeri Emekli Sandığı'ndan aldık. Üstelik Emekli Sandığı’na her yıl 300 bin YTL ödeyeceğiz, belediye olarak ise yılda 1 milyon 704 bin YTL gelir elde edeceğiz” dedi. Başkan Şahin, ayrıca her türlü yatırımda desteklerini esirgemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da Bursa halkı adına teşekkür etti.

“Kent Meydanı bölgedeki kentsel dönüşümün tetikleyicisi olacak. Bursa’nın büyük kentsel dönüşümün ilk adımı buradan atılıyor. Kent Meydanı Projesi ile başlayan bu dönüşüm, Kentsel Dönüşüm Yasası ile hızlanacak” diyen Başkan Şahin, Santral Garaj’ın, Merinos Kongre ve Kültür Merkezi ve Kültürpark Sağlıklaştırma Projesi ile bütünleştiğinde cazibe merkezi haline geleceğini sözlerine ekledi.

(EŞ)

03.02.2007 15:44 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title