Haberler

BURSA 'Tulumbacı' kardeşler 50 yıldır zamana direniyor

Güncelleme:

'Tulumbacı' kardeşler 50 yıldır zamana direniyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 50 yıldır 'kara düzen' denilen beden gücü kullanarak toprağın altından su çıkartan tulumbacı kardeşler, zamana direniyor. Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan tulumbacı kardeşler Mahmut Yüğrük ( 59) ve Nuri Yüğrük (51), 40 yıldır 'kara düzen? yöntemiyle, beden gücü kullanarak toprağın altından su çıkartıyor. İnegöl'de, 1970'li yıllardan beri tulumbacılık diye tabir edilen sondaj işi yapan tulumba firması sahibi Mahmut Yüğrük, artık günümüzde İnegöl'de 1-2 metreden su çıkmadığını söyledi.

1975'ten sonra İnegöl'de sulu tarıma geçildiğini ifade eden Mahmut Yüğrük, '1960 senesinde baba mesleğine başladık. 1970'li yıllarda yeni yeni İnegöl'de sulu tarım başladı. 1970 senesinden beri İnegöl'de tulumba çıkarıyoruz. Tam 50 yıldır bu mesleği kardeşim ve çocuklarımızla icra ettirmeye uğraşıyoruz. Günümüzde artık petrol değil, su savaşları başlayacak. Bundan sonra eski karlar kışlar yok. Meteorolojinin verdiği bilgilere göre eski kar kışlar, yağmurlar olmuyor. Su seviyeleri her yıl günden güne tabana çekiliyor. Mesela 1970'li yıllarda 2-3 metrede çıkan su şu anda 9-10 metreye inmeye başladı. Hatta bazı bölgelerde 25-30 metreye kadar indi. Bazı bölgelerde büyük dalgıçlar 150 metreye inmeye başladı. Şu anda bulunduğumuz bölge Mesudiye Mahallesi'nde. İnegöl'ün çanak olduğunu düşünürsek, şu anda ortalama olarak İnegöl'ün her yerine 15-16 metre arasında su çıkıyor. Genelde ise İnegöl'ün çevre yolundan öteye suyu alamıyoruz, yüksek kalıyor ama alt kısımlarda suyu alabiliyoruz" dedi.

Zor bir meslekte olduklarını kaydeden Yüğrük, "Çamurun içinde, zaman geliyor yağmur içinde, karın içinde bile uğraştığımız oldu. İşimizden memnunuz ve severek yapıyoruz. Her gittiğimiz yerde istiyoruz ki, en güzel suyu çıkaralım. İçilebilir, kumsuz, temiz ama tabi bazı yerlerde biraz sıkıntı oluyor. Bazı yerlerde pınar suyu gibi çıkıyor bazı yerlerde çamurlu, kumlu suyu oluyor. Bu da bizim elimizde olmayan bir şey ama biz elimizden geldiği kadar iyi bir damara boruyu koymaya uğraşıyoruz. Müşteriyi memnun etmeye uğraşıyoruz. Zaten müşteriyi memnun edemesek 50 sene bu işten para kazanamazdık. Şu anda İnegöl'de bu mesleği yapan ilk ve sonuz? diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İnegöl Haberler

Bakmadan Geçme

Bayramda eczaneler açık mı, kapalı mı 2024? Ramazan Bayramında hastaneler ve eczaneler çalışıyor mu? BAYRAM MESAJLARI RESİMLİ 2024 | Ramazan Bayramı Sözleri ve Mesajları! En güzel, Dualı, Anlamlı, Kısa Bayram Mesajları… Bayramda yağmur yağacak mı? İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller bayramda hava nasıl? Ramazan Bayramı 1.2.3. gün hava durumu! Samsun bayram namazı saat kaçta 2024? Samsun bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Kayseri bayram namazı saat kaçta 2024? Kayseri bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Manisa bayram namazı saat kaçta 2024? Manisa bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Kocaeli bayram namazı saat kaçta 2024? Kocaeli bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Şanlıurfa bayram namazı saat kaçta 2024? Şanlıurfa bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Konya bayram namazı saat kaçta 2024? Konya bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Bursa bayram namazı saat kaçta 2024? Bursa bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı İzmir bayram namazı saat kaçta 2024? İzmir bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı Ankara bayram namazı saat kaçta 2024? Ankara bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı İstanbul bayram namazı saat kaçta 2024? İstanbul bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 9-10 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 9-10 Nisan BAYRAMDA HAVA DURUMU nasıl olacak? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title