Haberler

Bursa: Tosyöv'den İl Genel Meclisi'ne Ziyaret

Bursa Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Destekleme Derneği (TOSYÖV) yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tunçak'ı ziyaret etti.

Bursa Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Destekleme Derneği (TOSYÖV) yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tunçak'ı ziyaret etti.

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Habil Duman, "Şehrin geleceğinde söz sahibi olma misyonu ve vizyonu ile KOBİ'lerin mahalli yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak yürüteceği çalışmalarla, kent kimliğini olması gereken noktaya taşımak mümkün olacaktır. Bu noktada İl Genel Meclisi'nde KOBİ'lerin durumunu masaya yatırarak, ortak çözümler üretilmesi mümkündür. Bursa'da 1/25000'lik planlar yapılıyor. Bu planlar alt yapılı şekilde KOBİ'lere de haber verilerek yapılsaydı, bugün bu sıkıntılar meydana gelmez ve Bursa daha iyi bir görünüme kavuşurdu. Yapılacak kapsamlı çalışmalar kentin geleceği açısından büyük önem arzetmektedir. KOBİ'ler, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri, ortak çalışmalarla şehrin kalkınmasında öncelikleri belirleyip, planlı sanayileşmenin önünün açabilirler" dedi.

KOBİ'lerle İl Genel Meclisi'nin birlikte hareket etmesiye birçok başarılı iş yapılabileceğini söyleyen Duran, "Sanayi işletmelerinin en büyük tamamlayıcıları ve ekonomik yapıdaki denge unsuru olan KOBİ'lerin devletten alabildikleri destekler sınırlıdır. KOBİ'lerin sermaye yapıları ve nitelikleri gereği ağır sanayi bölgelerinde yer almaları oldukça güçtür. Durum böyle olunca, zaman içinde şehrin değişik bölgelerindeki tarım alanları üzerinde, KOBİ'lerin bir araya toplanmaya çalıştığı küçük sanayi bölgeleri oluşmuştur. Söz konusu bölgeler hem tarım alanlarını istila etmekte hem de kentin en önemli gelir kaynaklarından birinin gelişmesine engel olmaktadır. Büyük bir hızla büyüyen ve çoğalan plansız bölgeler, finansman yetersizliği sebebiyle, girişimcilerin kendi çabaları ile geliştirmeye çalışmakta, ancak mevcut ekonomik şartlarda istenen mevcut şartlara ulaşmak mümkün olmamaktadır. Örneğin arıtma tesislerinin zamanında kurulmayışı kentin ekolojik yapısına geri dönüşü olmayan tahribatlar vermekte ve tarım alanlarını yok etmektedir" diye konuştu.

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tunçak ise şehrin demokratik karar alma mekanizması olarak TOSYÖV yöneticilerinin doğru yerde olduklarını söyledi. Bursa'da kaçak konut ve sanayileşme neticesinde plansız yapılaşmanın had safhaya ulaştığını ifade eden Tunçak," Bu mesele çok eleştirilen 1/25000 çevre planıyla çözülecektir. Bundan önce bu tip planlar olmadığı için, plansız konut ve sanayi yerleşimi gözler önündeydi. Bu da Bursa'yı büyük ölçüde görünüm ve yerleşim olarak tahrip etti. Bu planlar eleştirilse de desteklememiz gerekir. Bizim de meclis olarak bazı konularda itirazlarımız oldu ve askı süreci içerisinde dikkate alındığına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Şehir dinamiklerinin, karar alma sürecinde sivil toplum kuruluşlarının da fikrini alması gerektiğini savunan Tunçak, sivil toplum kuruluşlarının edilgen yapıdan etken yapıya geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Bursa'nın birçok özelliği bir arada barındırdığını ifade eden Tunçak, "Bursa her şeyiyle farklı bir şehir. Bursa'ya turizm, tarım, tarih, kültür ve ya sanayi şehri diye bir kimlik oturtulmaya çalışılıyor. Aslında Bursa bunların hepsinin toplamıdır. Bursa, coğrafi, ekenomik, kültürel ve nüfus bakımından Türkiye'nin bir kopyasıdır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title