Haberler

Bursa: Merinos Projesi Türkiye'ye Örnek Olacak

Tarihi Merinos Fabrikası'nın Bursa'ya yeniden kazandırılacağı projenin inşaatı tüm hızıyla sürüyor.

Tarihi Merinos Fabrikası'nın Bursa'ya yeniden kazandırılacağı projenin inşaatı tüm hızıyla sürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Merinos inşaatında incelemelerde bulundu. Müteahhit firmanın yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Şahin, bu projenin ülkemizde tahrip olmuş ve kullanılmayan birçok tarihi yapının yeniden kazandırılmasına öncülük edeceğini söyledi. Bursa'yı milletimizin geçmişteki sevgisinin, emeğinin ve aşkının bize ulaşmış bir emaneti olarak gördüklerini, bu emaneti mirasyedi gibi değil, çağın değerleriyle donatarak gelecek kuşaklara taşıma amacında olduklarını vurgulayan Şahin, "Bugün dünden, yarın bugünden güzel olacak" sözünü hatırlatarak, "İşte eserlerimiz bittikçe Bursa'nın güzelliği daha da artıyor, sorunlar azalıyor" dedi.

Çalışmaların Anıtlar Kurulu'nun onayı ile yapıldığının altını çizen Şahin, "Merinos Fabrikası'ndaki tarihi binaların tahrip edilmesi kesinlikle söz konusu değil. Toplam 273 bin 938 metrekarelik alanda, 72 bin 97 metrekare taban alanı bulunan 55 adet binadan oluşan Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası'ndaki müdür evi, iplik işletmesi, tabldot (düğün salonu), su kulesi, soğutma kulesi, puantörlük yapılar Anıtlar Kurulu kararıyla koruma altında. Bırakın tarihi yapıların yıkılmasını, Merinos'ta Anıtlar Kurulu'nun izni olmadan ağaç budaması bile yapılmıyor" diye konuştu.

Şahin, Merinos'ta yanan yerlerin tarihi bir özelliğinin olmadığını ve proje kapsamında yıkılacak yerler arasında bulunduğunu bildirdi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi olarak değerlendirilen 109 bin 424 metrekarelik alanda kongre ve konser etkinliklerinin düzenleneceği, opera, bale, tiyatro gösterilerinin yapılacağı bin 800 ve 800 kişilik salonlar, sinemalar, konservatuar ve sergi salonları yer alacağını anlatan Şahin, projede Merinos Fabrikası'nın geçmişteki izinin geleceğe taşınması amacıyla 'Ulusal Tekstil ve Modern Sanat ve Spor Müzesi' de kurulacağını belirtti.

Şahin "Merinos Kültürparkı" konsepti içinde değerlendirilen 197 bin 630 metrekare açık alanın da mevcut bitki örtüsü korunarak, "Yeşil Bursa" imajına yakışacak şekilde düzenleneceğini ve 2 bin 500 adet yeni ağaç dikileceğini vurguladı. Gençlik merkezi olarak düşünülen 14 bin metrekarelik alanda oluşturulacak 'spor ve aktivite' bölümünde de bisiklet ve yaya yolları, basketbol, voleybol, tenis sahaları, kay-kay pisti ve anfi yer alacağını dile getiren Şahin, 'şenlik platosu' olarak yapılandırılan bu bölümün Bursa Afet Yönetim Planı bağlamında Acil Kurtarma Merkezi hizmeti de vereceğini kaydetti.

Bu arada projenin koordinasyonunu sağlayan akademisyen kadrosu, inşaat bittiğinde projenin dünya çapında ödüller kazanacağı konusunda iddialı. Projenin Koordinatörü Yüksek Mimar Cafer Bozkurt, Merinos projesinin uluslararası alanda ses getireceğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title