Haberler

Bursa: Kimyasal Madde Yangınında Sivil Savunma Ekibinden Avrupai Müdahale

Bursa'da ilk defa bir kimyevi madde yangınında Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, reaksiyoner ortama kapalı devre solunum cihazları, a tipi korunaklı elbiseler giyerek müdahale etti. Operasyon sonrasında reaksiyon bitirilip, malzemeler yine olay yerine özel aracı ile gelen temizleme sistemi ile personel arındırılarak ayrıldı.

Bursa İtfaiye Grup Başkanlığı'nın kuru toz müdahalesi ile kısmen kontrol altına aldığı yangına en teknik müdahaleyi Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği yaptı. Nükleer, kimyasal ve biyolojik olaylar karşısında kapalı devre solunum sistemi ve maddelerden tam korunma için a tipi kıyafetler kullanan NBC ekibi, özel eldivenlerle henüz reaksiyona uğramayan 25 kiloluk 30 torbayı başka bir yere aktararak çalışma yaptı. Yaklaşık 60 torba tioüredioksit malzemesinden yarısı aşırı sıcak sebebiyle reaksiyona girerken ekip, henüz yanmaya başlamayan malzemeleri özel kıyafetlerle bölgeden uzaklaştırarak yangını teknik yöntemle bitirdi. Bu arada, özel arınma sistemi olan kimyasal dekontaminasyon sistemi ile çalışma bittikten sonra sivil savunma ve itfaiye personeli rm 21 malzemesi kullanılarak maddelerden arındırıldı. Cihazlarda yine rm 54 maddesi ile yıkanarak temizlendi. Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürü Yalçın Mumcu, NBC ekibinin bu iş için özel eğitim aldığını belirterek, "Bir müdahale için Avrupa'da kullanılan bütün sistemleri tatbik ederek teknik çalışma yürüttük. Özel a sınıfı olarak nitelendirilen kimyasaldan etkilenmeyecek kıyafetler kullandık. Kapalı devre solunum cihazlarla hiçbir zararlı gazdan etkilenmeyerek çalışma yürüttük. Bölgeden çıkarken de özel dezenfekte sistemi ile personel ve araçlar temizlendikten sonra bölgeyi terk ettik" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title