Haberler

Bursa Kestane Şekeri Üreticilerinden 'Ödemiş' Cevabı Hd

Kardelen Kestane Şekeri Genel Müdürü ve BTSO Gıda Komitesi Başkan Yardımcısı Mümin Akgün, kestane şekerine patent alınması için başvuru yapıldığını belirterek, 'BTSO'da Gıda Komite 27. Grup olarak coğrafi işaret için yönetim kurulu kararı alındı başvurusu yapıldıö dedi. Akgün, kısa zamanda patentin alınacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Turkey Home' dergisinde kestane şekeri patentinin Bursa değil, İzmir Özdemiş'e ait olduğu bilgisi yer aldı. Bunun üzerine Bursalı kestane şekeri üreticileri adına konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gıda Komitesi Başkan Yardımcısı Mümin Akgün, kestane şekerinin belli bir yere has olmadığını vurguladı. Aynı zamanda kestane işiyle de uğraşan Akgün, 'Kestane şekeri ağırlıklı olarak Bursa'da üretiliyor ve buradan Türkiye ve dünyaya yayılıyor. Bursa'dan giden arkadaşlar İzmir Ödemiş ve Nazilli'de imalathane kurdu. Daha önce Zonguldak'ta da yine Bursa'dan giden arkadaşlar imalathane kurmuştu. Bursa'da kestane şekeri ile yaklaşık 40 firma uğraşıyor. Kestane şekeri imalatında kullanılan kestaneler hammadde olarak Bursa, Balıkesir, Yalova, Karamürsel, Ödemiş, Nazilli ve Karadeniz bölgelerinden temin edilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda 'Bursa kestane şekeri' olarak BTSO'da Gıda Komite 27. Grup olarak 'coğrafi işaret' için yönetim kurulu kararı alındı, başvurusu yapıldıö dedi.

Ödemiş'te alınan patentin, o bölgeye has 'Bozdağ Kestane Şekeri' şeklinde olduğuna işaret eden Akgün, 'Geçtiğimiz yıllarda bizim de Bursa'da bunu almamız gerekiyordu ama biraz geç kalındı. Ancak başvuru yapıldı ve bu kısa zamanda da alınacak. Ama bu demek değil ki kestane şekeri sadece Ödemiş'e ait. Ödemiş'te olan Ödemiş Kestane Şekeri, Bursa'da olan Bursa Kestane Şekeri, Zonguldak'ta olan Zonguldak Kestane Şekeri. O yöreye ait olduğunu gösterir, sonuçta bu Türk tatlısı, Türkiye'nin tatlısı. Türk şekeri, neden olmasın'ö diye konuştu.

Yörelerde bulunan kestane şekerleri arasındaki farklara da değinen Akgün, Ödemiş'teki kestane şekerlerinin, şeker oranının biraz daha düşük olduğunu bunun dışında da fark olmadığını belirtti. Bursa'da kestane şekeri üzerine pazar oluştuğunu da vurgulayan Akgün, 'Yaklaşık 300 yıldan beridir yapılan bir ürün bu. Bursa'da Cumalıkızık Kestanesi'nden Fidyekızık Kestanesi'nden eskiden beridir yapılan bir şekerleme, bir tatlı. Eskiden ninelerimiz pekmezle yaparmış, şeker olmadığında. Hala yapılıyor evlerimizde bu. Cumalıkızık'ta Fidyekızık'ta hala yöresel bir tatlımız bizimö ifadelerini kullandı.

Özellikle patent konusunda bir noktayı daha vurgulayan Akgün, 'Bursa Kestane Şekeri ile diğer bölgedeki üretim teknolojisi yakın, sonuçta o da kestane şekeri, bu da kestane şekeri. Kestane şekeri demek, bir yere has olan bir şey değildirö açıklamasını yaptı.

Kardelen Kestane Şekeri ile birlikte 10 yıldan beridir Fransa'nın Paris kentindeki fuarlara katıldıklarını belirten Akgün, 'Bursa'yı, Türkiye'yi tanıtıyoruz. Duabi'ye, Amerika'ya, Almanya'ya katıldık, hem Bursa hem Türkiye tatlısı diyoruz. Fransızlar da diyorlar ki 'bu bizim şekerimiz' biz de diyoruz ki '300 yıldan beridir yapıyoruz?. Fransız Kestane Şekeri arasında da fark olarak onların şekeri biraz daha fazla tatlı. Bildiğimiz kestane şekerinin üzerine bir kat daha toz şeker döküyorlar. Bizim geleneksel tatlımız diyorlar. Bizim ürünümüzün şekeri biraz daha düşük. Fransa Cumhurbaşkanına, ünlü tenisçi Maria Sharapova'ya tattırdık, çok beğendiler. Bunun biraz daha şeker oranı düşük, daha hafif ve daha fazla kestane tadının geldiğini söylediler. Biz firma olarak elimizden geldiği kadar kestane şekerini yurtdışında tanıtmaya çalışıyoruzö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title