Haberler

Bursa: İznik'te Kurtuluş Coşkusu

Bursa'nın İznik İlçesi'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 86. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı.

Bursa'nın İznik İlçesi'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Tören, Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Hükümet konağı önündeki törende Kaymakam Hüseyin Avcı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ömer Ölmez ve Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz törene katılanların bayramını kutladı. Folklor gösterileri ve öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından resmi geçit yapılı. Yenişehir Mehter Takımı konser verirken, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil'in de katıldığı törende bir konuşma yapan İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, şunları kaydetti:

"Bundan 86 yıl önce 12 Temmuz 1920 günü ilk kez düşman işgaline uğrayan ilçemiz, işgalcilerle çatışma öncesi ve çatışmalar sonrasında yerli Rum ve Ermeniler dışında tamamen boşaltılmıştı. İznikliler'in bir kısmı dağ köylerine, bir kısmı da Mekece, Osmaneli, Pamukova ve Bilecik taraflarına sığınmışlardı. İznik'in 1. işgali 30 Eylül 1920'ye kadar 2 ay 18 gün sürmüştür. Samanlı dağlarının İznik'e bakan tepelerini denetim altında tutan milis kuvvetlerimiz, İznik'i tekrar geriye almak için fırsat kolluyordu. Batı cephesi komutanı Ali Fuat Paşa, Geyve'de bulunan 600 kişilik taburu yöremizdeki diğer milis kuvvetleriyle birleştirerek İznik üzerine gönderdi. 21 Eylül'de başlayan ve 30 Eylül 1920 gününe kadar aralıklarla süren çatışmalar sonunda 30 Eylül günü İznik tekrar geri alındı. İşgal kuvvetleri Derbent Köyü yakınlarındaki Hıdrellez tepeyi kendilerine karargah seçti. 24 Kasım1920 de ikinci kez düşman saldırısına hedef olan İznik'te 27-28 Kasım günleri kale içi ve dışında sokak sokak, ev ev kanlı çatışmalar oldu. Bu kez Yunanlılar Çakırca, Elbeyli ve İnikli köylerini yakarak büyük tahribat yaptı. İznik Kuva-yi Milliye Kumandanı Cemal Bey aynı gün saat 12.45'te garp cephesi kumandanlığına çektiği telgrafta İznik'in kurtuluşunu şöyle bildiriyordu; 'İznik geri alınmıştır. Düşmanın yaktığı İnikli ve Çakırca köyleri askerlerimiz tarafından söndürülmekte olup, Derbent'e giden müfrezemize düşman tarafından top ateşi açılmıştır. Arz olunur'. İznik bu 2. işgal sırasında çok tahrip edildi. O günleri yaşayan rahmetli büyüğümüz Kadir Koyutürk'ün deyişiyle, İznik'te taş üstünde taş, omuz üstünde baş kalmadı."

Protokol daha sonra Garnizon Komutanlığı'nı ziyaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne şehir halkının şükran duygularını iletti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title