Haberler

Bursa: İş Dünyasından Enflasyon Değerlendirmesi

Bursa'daki iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri Haziran ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi.

Bursa'daki iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri Haziran ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon oranlarını değerlendiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yaptığı açıklamada, "Haziran ayında açıklanan enflasyon oranlarıyla, 2004 yılı Ağustos ayından bu yana yani 22 ay sonra yeniden çift haneli yıllık enflasyonu gördük. Yıllık enflasyon hedefinin halen yüzde 5 olduğu bir ortamda, tek bir aylık endeksin yüzde 4 oranında artması, ekonomideki dengelerin ne kadar köklü değiştiğini ve ülkenin yeni bir ekonomik dengeye taşındığını gösteriyor" dedi. "Sonunda korkulan oldu. Hem toptan eşya fiyatları anlamında büyük bir artış gözlendi, hem de bu henüz çarşı pazara perakende fiyatlar olarak yansıyamadı" diyen Sönmez, "Böylece enflasyonun faturası yine ticaret erbabı ile sanayiciye kesildi" şeklinde konuştu. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras ise, döviz kurlarıyla birlikte yükselen enflasyon rakamlarının enerji ve hammadde fiyatlarına da yansıyarak, sanayicinin belini büktüğünü ifade etti. Bursa Genç Sanayici, İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de, dövizdeki yükselişin enflasyon oranlarını yukarı çektiğini söyleyerek, bu durumun Türk ekonomisini ciddi bir sıkıntı içine sokacağını kaydetti. İnegöl Ticaret ve sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, dış piyasalardan kaynaklanan ve Türkiye'de son 2 ayda zaman zaman paniğe yol açan dalgalanmanın normalleştiğini ancak bu dalgalanmanın enflasyonu 2 haneye çıkardığını söyledi. Anıl, dövizin artması, faizin yükselmesinin doğal sonucu olan Haziran enflasyonunu doğru değerlendirilmesini ve paniğe kapılmadan önlemleri arttırmak gerektiğinin altını çizdi. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ahmet Özkul ise, son dönemde yaşanan yüksek döviz kuru artışı ve peşi sıra gelen zamların hedefleri tümden değiştirdiğini belirterek, "Yüksek kur ihracatçımız için bir avantaj ama, ülkemizin yatırımlara olan ihtiyacı da unutulmamalıdır" dedi.

Tesisat Mühendisleri ve İş Adamları Derneği (TEMİDER) Başkanı Mehmet Çakmaker, enflasyonun 2 yıllık tarihi bir rekor kırdığını bunun asıl sebebinin dış kaynaklı dalgalanma olduğunu ifade etti. Yıldırım Sanayici ve İş Adamları Derneği (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu da, enflasyonun üst üste yapılan enerji zamlarının ve dövizdeki yükselmenin doğal bir sonucu olduğunu dile getirdi. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Bursa Şubesi Başkanı İsmail Özdemir ise, enflasyondaki yükselişin Türkiye'de gerçeklerin ortaya çıkması anlamına geldiğini söyledi. Özdemir Nisan ayında başlayan uyarının Mayısta sertleşerek sürdüğünü, Haziran'da ise gerçekleri ortaya çıkardığını kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title