Haberler

Bursa: İmar Ve Şehircilik Yasasının Rafa Kaldırılmasına Tepki

Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Raşit Tuna, Marmara Bölgesi'ndeki felakete rağmen İmar ve Şehirleşme Yasa Tasarısı'nın rafa kaldırıldığını söyledi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Raşit Tuna, Marmara Bölgesi'ndeki felakete rağmen İmar ve Şehirleşme Yasa Tasarısı'nın rafa kaldırıldığını söyledi.

Marmara Bölgesi'nde yaşanan felaketten sonra bu bölgedeki afet yerlerine hala günlük, küçük bir gözlükle bakıldığını ifade eden Tuna, "Kent mekanından rant elde etmenin aracı olarak yaklaşılması, piyasanın kısa vadeli özel çıkarlarına hizmet edecek bir kentleşme modeli uygulanması, kamu arazilerinin ve genel hizmet alanlarının elden çıkarılması, afet açısından riskli yerleşmelerin oluşmasını destekliyor. Doğal ve kültürel miras önemli ölçüde kaybediliyor. Değerli tarım alanları, orman, su havzaları, sel yatakları, dolgu ve kıyı alanları, jeolojik sakıncalı alanlar yapılaşma baskısı altında kalıyor. Eşsizlikleriyle literatürlere giren doğa harikaları niteliksiz hale geliyor. Sağlıksız, niteliksiz ve güvenliksiz yapılara yönelik imar aflarından vazgeçilmiyor. Ülkenin yapı stoğu ve bu yapıların yapılabilme koşullarını belirleyen imar mevzuatının durumu, Konya Zümrüt Apartmanı örneğinde açıkça görüldü. Yapılaşmayı belirleyen ölçütler, planlamadan yapı denetimine, afet yönetiminden kurumsal, finansal boyutlara ilişkin bütünlüklü ve toplumsal içerikli açılımlardan yoksun. Afete yönelik sorunların en vahim boyutlarıyla yaşandığı büyük kentleri biçimlendirecek parçacı düzenlemeler olarak yasalaşan ve yürürlüğe giren Büyükşehir, Belediye, İl Özel İdaresi ve Kamu Yönetimi yasaları ile ne yerel yönetim ne de imar mevzuatı formu oluşturulamıyor. Jet hızıyla geçen yasalar yeni problem alanlarını oluştururken, yukarıda vurgulanan gereklilikleri özümseyerek çözümleyebilecek ve bütünlüklü çözümlere açılım sağlayacak İmar ve Şehirleşme Yasa Tasarısı tozlu raflara terk edildi" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title