Haberler

Bursa: İhracat Haziran'da Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdı

İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, döviz kurundaki dalgalanmaların Türkiye ihracatına yılın ikinci yarısında yansıyacağını belirterek, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde ihracat rekorunun Haziran ayında kırıldığını söyledi.

İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, döviz kurundaki dalgalanmaların Türkiye ihracatına yılın ikinci yarısında yansıyacağını belirterek, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde ihracat rekorunun Haziran ayında kırıldığını söyledi.

Uludağ İhracatçılar Birlikleri'nin (UİB) aylık toplantısında konuşan İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, Türkiye'de yapılan 3 yıllık ihracatı değerlendirdi. Bursa'nın ihracat yönünden ele alındığında Türkiye'de önemli yere sahip olduğunu belirten Boğa, Türkiye ihracatının yüzde 20'sinin Bursa'dan yapıldığına dikkati çekti. Türkiye genelinde son 3 yıllık dönemde önemli ölçüde ihracat yapıldığına temas eden Boğa, "Yıllık ihracat hedefimizi 79 milyar dolar olarak belirledik ve geçen 6 aylık dönemde 39.9 milyar dolarlık ihracat yaptık. Önümüzdeki dönem itibariyle de 45 milyar dolar daha ihracat yapmayı planlıyoruz. Eğer yıl sonuna kadar Türkiye ve dünyada olumsuz bir gelişme olmazsa bu hedefi geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Türkiye genelinde yapılan ihracatı da değerlendiren Boğa, "Aylık bazda Haziran ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Yapılan 7 milyar 685 milyon dolarlık ihracatla yüzde 28.4'lük bir artış gerçekleşti. Piyasalardaki kur artışının doping etkisi yapmasıyla ileriki aylarda bu rakamı daha da yukarılara çıkartmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İhracatta sürdürülebilirlik sağlanması için yapılan çalışmaları da anlatan Boğa, ürün ve pazar çeşitliliğine gidilebilmesi için 'İhracat stratejik planı' hazırladıklarını ve yapılan teknolojik yenilikler ve projelerle ihracatı kolaylaştırma yoluna gittiklerini vurguladı. İhracat stratejik planı hakkında bilgi veren Boğa, Türkiye ve ürün tanıtımı yapmak için çeşitli fuarlar düzenlediklerini ve pazar olarak görülen ülkelerin firma yetkilileriyle temas ettiklerini kaydetti.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Boğa, "Kur artışı ya da azalışı ekonomide bir enstrüman gibidir. Kura bakarak ihracatı yürütemezsiniz. Çok yüksek kur da çok düşük kur da tehlikelidir. Kurda yaşanan belirsizlik yavaş yavaş rayına oturmaya başladı. Biz ihracatta sürekliliği sağlamak istiyoruz. Bizim sıkıntımız, girdi maliyetlerindeki yüksekliktir. Girdi ve işçilik maliyetlerindeki yüksekliğin giderilip, eşit rekabet ortamının oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Türk Lirası'nın değerli olması ihracat açısından faydalıdır. Artık döviz kuru yerine oturmaya başladı" şeklinde konuştu.

Uludağ İhracatçılar Birlikleri'nin (UİB) Haziran ayı ihracat rakamları da açıklandı. Hazır giyim ve konfeksiyonda geçen yıla oranla yüzde 24.5'lik artış sağlanırken, bu oran tekstilde yüzde 37, yaş meyve sebzede yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. Toplam 1 milyar 716 milyon 546 bin dolarlık ihracatın gerçekleştiği Haziran ayı ihracatında, en büyük ihracat artışı, 1 milyar 513 milyon 773 bin dolarla taşıt araçları ve yan sanayide yapılan yüzde 42'lik değişim olarak göze çarptı. Meyve sebze mamulleri ise 13 milyon 291 bin dolarlık ihracatla geçen yıla oranla yüzde 61'lik değişim yaşadı.

İhracat rakamlarını açıklayan UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, Haziran ayında kırılan ihracat rekoruna, kurda yaşanan artışın büyük etkisi olduğuna işaret etti. Yıl sonu hedeflerine adım adım yaklaştıklarını dile getiren Okur, ilk 6 ayda hedefledikleri rakamın yüzde 50'sini geçtiklerini bildirdi. Ayrıca Okur, Haziran ayında aylık bazda gerçekleşen yüzde 40'lık ihracat artışının ilk kez Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi. Okur toplantıda yapılan aylık faaliyetler hakkında da bilgiler verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title