Haberler

BURSA Gemlik zeytini, üreticiler tarafından korunuyor

Gemlik zeytini, üreticiler tarafından korunuyorBursa'nın Gemlik ilçesinde yetişen ve kendine has tadıyla bir marka haline gelen Gemlik zeytini sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Gemlik zeytini, üreticiler tarafından korunuyor

Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetişen ve kendine has tadıyla bir marka haline gelen Gemlik zeytini sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Gemlilk zeytini, özel tadıyla birlikte başta Türkiye olmak üzere dünya çapında da yoğun ilgi görüyor. Gerek üretim aşamaları, gerekse kendine özel yetişme şartları ile birlikte diğer zeytinlerden ayrılan Gemlik zeytini, bu özelliğiyle tüccarların satış grafiğinde önemli bir yere sahip oluyor. Birçok tüccar, ambalajların üzerine Gemlik zeytini ibaresini ekliyor. Bu durumdan oldukça rahatsız olan Gemlikli zeytin üreticileri ve Gemlik Ticaret Borsası ise harekete geçerken, 23 Eylül 2003 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaparak Gemlik zeytinini coğrafi işaret olarak tescil ettirdi.

HOLOGRAM VE COĞRAFİ İŞARET ETİKETİ YOKSA GEMLİK ZEYTİNİ DEĞİLDİR

Gemlik zeytinini tescilleyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, bu konya ilişkin yaptığı açıklamada bilgiler verdi. Gemlik zeytinin, dünyanın en özel ve güzel zeytini olduğunu iddia eden Çakır, Hem lezzeti, hem kalitesi hem de sağlıklı olması ile sofraların en özel meyvesidir. Gemlikli binlerce aile tüm geçimini bu özel meyveden sağlamaktadır. Ancak tüketicimizi kandırarak Gemlik zeytini diye kalitesiz, tatsız, tuzsuz zeytin satmaya çalışan tüccarların önüne geçmek için hem müstahsilimizi hem de vatandaşımızı korumak için dünya markası olan Gemlik zeytinini tescilledik. Gemlik Ticaret Borsası olarak hologramlarda ve coğrafi işaret etiketi ile raflarda Gemlik zeytininin yer almasını sağladık. Üzerinde hologram ve coğrafi işaret etiketi olmayan Gemlik zeytini ambalajlı ürünlerin sahte olduğunu ve tüketicilerimizin bu zeytinleri tüketmemelerini önemle rica ediyorumö şeklinde konuştu.

TAVSİYELERDE BULUNULDU

Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, coğrafi işaretin önemine vurgu yaparak, Gemlik fidanlarını Gemlik coğrafi işaret sınırları dışında kullanmak suretiyle ürettikleri zeytinleri de 'Gemlik Zeytini' adı altında satabileceğini düşünen pek çok işletme ve tüccar bulunmaktadır. Ancak, tescilli ismin kullanımı 1995 tarih ve 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sınırlandırılmıştır. Sina mülkiyet 67-69 kanunları çerçevesinde denetlemeye tabidir. Gemlik zeytini 'menşe adı' ile koruma altında olduğu için üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin hepsinin tescilde belirtilen coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle Akhisar ilçesinde ya da Adana ilinde yetiştirilen bir Gemlik fidanından elde edilen zeytinlere işlendikten sonra Gemlik zeytini adını vermek kanunen suç teşkil etmektedir. Tüketicilerin Mart 2014 tarihinden itibaren satın almış oldukları Gemlik zeytininin orijinal ürün olup olmadığını anlamak için ambalajındaki hologramlı ve logolu etikete bakmaları yeterli olacaktırö dedi. Coğrafi işaret korumasının amaç ve faydalarından biri de, coğrafi işaret ibarelerinin, gerekli özelliklere haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması, dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

COĞRAFİ İŞARET KULLANAN 30 FİRMA VAR

Gemlik zeytini için coğrafi işarete yönelik olarak 30 firma hologram uygulamasını kullanıyor. Hologram kullanan firmalar Gemlik Ticaret Borsası resmi internet sitesinde belirtiliyor. Tüketiciler Gemlik zeytini coğrafi işaretli ürünlere yerel ve ulusal marketlerin şarküteri bölümlerinde, zeytin satan firmaların internet sitelerinde, zeytin satışı yapan toptancı sitelerinden ve Gemlik Ticaret Borsası internet sitesinden ulaşabiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gemlik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title