Haberler

Bursa'da Kültür Sanat

BDT, 29 Ekim'de, Anton Çehov'un yazdığı "Martı" oyununun prömiyerini yapacak Tiyatro, "Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa)" ve "Kaçaklar" oyunlarını da sahneye koyacak

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), Anton Çehov'un yazdığı "Martı" oyununun prömiyerini yapacak ve "Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa)" ile "Çizmeli Kedi" oyunlarını sahneleyecek.

Ataol Behramoğlu'nun Türkçe'ye çevirdiği ve Levent Suner'in yönettiği "Martı"nın dekor tasarımını Ufuk Üsterman, kostüm tasarımını Sevgi Türkay, ışık tasarımını ise Ali Karaman yapıyor.

Demet Oran, Erçin Işık, Şükrü Reha Taşman, Cansu Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin rol aldığı oyunda, Rusya'nın 19'uncu yüzyıl sonları anlatılıyor. Taşra hayatının sıkıntılı atmosferinde 19'uncu yüzyılın sonundaki çöküntünün ele alındığı oyunda, yaklaşan ekonomik ve sınıfsal değişim de irdeleniyor. Oyunun dramatik özünü ise artık sonu gelen aristokrat kökenli bir aile ve yakın çevresinin bu değişime ayak uyduramaması oluşturuyor.

Prömiyeri 29 Ekim'de saat 20.00'de Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi'nde gerçekleştirilecek oyun, 30 Ekim'de aynı sahne ve saatte sunulacak.

Orhan Asena'nın yazdığı, Tayfun Erarslan'ın yönettiği "Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa)"nın dekor tasarımını Murat Gülmez, kostüm tasarımını Ceren Karahan, ışık tasarımını ise Yakup Çartık üstleniyor.

Taner Turan, Kamil Korunan, Emre Yaşa ve Bora Özkula'nın aralarında bulunduğu 34 kişinin rol aldığı oyunda, Osmanlı döneminde yaşanan "Alemdar Paşa Vakası" ele alınıyor. Sultan 3'üncü Selim'in öldürüldüğü, 2'nci Mahmud'un ise Alemdar Paşa tarafından kurtarılarak tahta çıkarıldığı 1809 yılının İstanbul'unun anlatıldığı oyunda, 2'nci Mahmud, hayatını borçlu olduğu Alemdar Paşa'ya sadrazamlığı vermek zorunda kalıyor.

Oyun, AVP Sahnesi'nde bugün ve yarın saat 20.00'de, 26 Ekim'de ise 15.00 ve 20.00 saatlerinde sahnelenecek.

Charles Perrault'un yazdığı, Metin Arslan'ın çevirdiği "Çizmeli Kedi" adlı çocuk oyununu da Berrin Kulya Balkanlar yönetiyor. Dekor ve kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Ali Karaman, dans düzenini Berrin Kulya Balkanlar'ın yaptığı oyunda, Harun Türköz rol alıyor. Oyun, AVP Sahnesi'nde 27 Ekim'de saat 14.00'ten itibaren minik izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Sami Güner Sanat Galerisi'nde, Semra Özümerzifon'un "Rumeli Kavağı'ndan Anadolu'ya Ağ" isimli resim, heykel ve fotoğraf sergisi 2 Kasım'a kadar açık kalacak.

Cemal Nadir Güler Sanat Galerisi'nde ise "18'inci Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Sergisi",  26 Ekim'e kadar sergilenecek. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Vefik Paşa Anton Çehov 29 Ekim Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title