Haberler

Bursa'da Kalite ve Başarı Fuarı...

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'nin Sadece Üretime Değil, Yenilikçiliğe de Odaklanması Gerektiğini Söyledi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'nin sadece üretime değil, yenilikçiliğe de odaklanması gerektiğini söyledi.

Kemal Yamankaradeniz Bursa’da düzenlenen 5. Kalite ve Başarı Fuarı’nda yaptığı “Rekabet Üstünlüğü için Teknolojik İnovasyon” başlıklı bir sunum yaptı.

İnovasyonun OECD tarafından, “bir fikri pazarlanabilir bir ürün ya da hizmete, yeni, geliştirilmiş bir imalat ve dağıtım yöntemine, yeni bir toplumsal hizmete dönüştürmek” şeklinde tanımlandığını hatırlatan Yamankaradeniz, “Kısaca, inovasyon ticari başarı elde edebilecek her türlü yenilik şekli ve sürecidir,” dedi.

Kemal Yamankaradeniz şunları söyledi: "Teknolojik inovasyonun en önemli ayağını Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri oluşturur. Ar-Ge, orta ve uzun dönemli stratejilerde, ürün ve üretim yöntemlerinde farklılık meydana getirmek için ve yabancı teknolojilere bağımlı kalmamak için yapılır. Ar-Ge’nin çok pahalı olduğu veya teknik sorunun lisansla çok daha ucuza ve kısa zaman içinde çözülebileceği durumlarda ise teknoloji transferi ön plana çıkar. Ar-Ge’ye daha fazla bütçe ayırmak gereklidir, ancak her zaman yeterli olmayabilir. Zira, Ar-Ge’nin verimli sonuçlar üretmesi, yani katma değerli ve “rekabetçi” ürünler ortaya çıkartması şarttır. Ar-Ge’de verimi ölçmenin en önemli yolu ise şirketlerin çıkardığı patent sayılarına bakmaktır.”

Patentin firma içinde üretilen değerli bilginin sigortası olduğunu kaydeden Yamankaradeniz, “Patentsiz ürün taklit edilir. Patentli ürünün taklit edilmesi ise taklitçi açısından ciddi cezai sonuçlar doğurur,” ifadesini kullandı.

Kemal Yamankaradeniz, sunumunda patent konusunda dünyadan ve Türkiye’den örneklere de yer verdi. Buna göre, Avrupa Patent Vekilleri Birliği EPI’ye yılda 1 milyon patent başvurusu yapılıyor. 2003 yılında, 420 bin patent ile Japonya, 331 bin patent ile ABD ve 214 bin patent ile Çin başı çekerken, Türkiye 2 bin 100 patent ile çok altlarda yer aldı.

Teknolojik inovasyon için TRIZ yönteminin önerildiğini kaydeden Kemal Yamankaradeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “TRIZ, patent bilgisinden yola çıkmaya dayalı, yenilik için yol gösteren önemli bir yöntemdir. Doğru teknolojik inovasyon, Teknoloji Araştırması ile başlar. Teknolojik bilginin yüzde 80’i patent dokümanlarında mevcut olduğundan buradan kapsamlı bilgi alınabilir. Bu araştırma sonrasında, ilgimizi çeken teknolojilerin ürünlerimizle ve pazar alanlarımızla karşılaştırılması gerekir. Burada, teknolojiyi patent riski olmaksızın pazar alanlarımızda kullanma imkanı olup olmadığı, yerel pazar ihtiyaçlarına göre geliştirilip geliştirilemeyeceği, çapraz lisans olanakları, patent riski varsa teknoloji transferi olup olamayacağı araştırılmalıdır. Araştırmanın ardından ise, patentli ürünlerin risk ve pazar analizi yapılmalıdır. Ürün ve üretim yöntemlerimiz ile ilgili teknolojilerin patentli olup olmadığı, patentli ise hangi kısımların patentli olduğuna, bunların coğrafi pazarlarımızda geçerli olup olmadığına bakılmalı, tüm bu analizlerden sonra patent riski yoksa ilgili teknoloji kullanılmalıdır. Ancak bu teknolojileri aynen kullanmaktansa geliştirmeyi denemeliyiz. Sonuçta Ar-Ge patent çıkarmalı, verimli, güvenli ve rekabetçi olmalıdır.”

(İHS)

13.04.2007 16:25 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title