Haberler

Bursa'da "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi"

Güncelleme:

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" bünyesinde "Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta" projesi Keles ilçesinde hayata geçirildi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" bünyesinde "Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta" projesi Keles ilçesinde hayata geçirildi.

İlçeye bağlı Belenören Mahallesinde gerçekleştirilen projenin tarla günü etkinliğine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde artan bir grafiğinin olduğunu söyledi.

Türkiye'nin şu anda 185 milyon dolar gelirle dünyada 18'inci sırada yer aldığını belirten Aygül, "Biz de bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızın Kırsal Alanda Kadın Çiftçilerimizin Güçlendirilmesi amacıyla 'Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta' projesini başlattık. Bu projemiz yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Keles ve Büyükorhan'da 3 kadın çiftçimize 3 dekarlık alanda lavanta bahçesi oluşturduk. Bu tip kıraç arazilerde yapılan lavanta üretiminin ikinci yılında, üretim girdilerini çıktıktan sonra dekar başına yaklaşık bin 500 liralık bir gelir kalıyor. Biz bu çalışmaları yürütürken eğitim, yayın, bilgi, enformasyon gibi çeşitli konularda çiftçilerimize hizmet sunmaktayız. Bu projemizin büyükşehir ve ilçe belediyesi ile kaymakamlığın destekleriyle daha iyi seviyelere ulaşacağına inanıyorum." diye konuştu.

Proje faydalanıcısı çiftçi Fatma Arı da 2017 yılında Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldıkları lavanta fidelerinin ikinci hasadını bu yıl gerçekleştirdiklerini belirterek, "İsteğimiz bu bölgede lavanta üretiminin arttırılarak ürünün, alıcısını bulması ve lavanta üretiminin yaygınlaştırılması." dedi.

Geçen yıl İstanbul'dan Keles ilçesine yerleşen Aysel Dinçer ise bölgenin doğası itibariyle çok güzel olduğunu, bu yörede lavanta üretiminin yaygınlaştırılmasını istediğini söyledi.

Tarla günü programı, lavanta hasadının ardından lavanta yağı distilasyonu gerçekleştirilerek sona erdi.

Etkinliğe, Keles Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Bursa Tarım AŞ Genel Müdürü Fetullah Bingül, Keles Belediye Başkan Vekili Ahmet Yaşar Akbey, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Raif Döner, Keles Belenören Mahallesi Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Toksöz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title