Haberler

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2012 Yılı Bütçesi 870 Milyon

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılı mali bütçesi 870 milyon TL, BUSKİ'nin ise 332 milyon TL olarak karara bağlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılı mali bütçesi 870 milyon TL, BUSKİ'nin ise 332 milyon TL olarak karara bağlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Meclisinin Kasım ayı olağan toplantısının ikinci oturumu Heykel'deki tarihi binada yapıldı. 2012 mali yılı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda bütçe 870 milyon TL, 2012 yılı tahmini gelirleri ise 805 milyon TL olarak karara bağlandı.

Düşük gelirlerle Bursa'ya en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa'nın tek kuruşunun bile heba olmaması için kılı kırk yarıyoruz" dedi.

Altepe, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere bütün belediyelerin borçlarının bulunduğunu ancak Bursa Büyükşehir Belediyesinin borçlanma kredibilitesi bakımından Türkiye'deki en iyi belediyeler arasında yer aldığını kaydetti.

CHP Grup sözcüsü Osman Ayradilli'nin, Bursaray Görükle hattından tasarruf sağlanmadığı, aksine Bursa'nın zarara uğratıldığı yönündeki iddialarına cevap veren Altepe, şunları kaydetti:

"Görükle hattından sağlanan tasarrufun meyvesi olan Emek hattı hiç para harcanmadan yapıldı ve hat 15 Aralık'ta seferlere açılacak. Bu konuda aylarca işin uzmanları tarafından çalışıldı. DPT ve DLH ile proje üzerinde görüşmeler yapıldı. Biz burada bakkal dükkanı işletmiyoruz. Yaptığımız tüm işler Sayıştay denetçileri tarafından kalem kalem inceleniyor. Biz en az maliyetle en fazla işi nasıl yaparız onu hesaplıyoruz. Bursa için kılı kırk yarıyoruz."

İhalesi bu dönem yapılan Kestel hattında da maliyetlerin yüzde 30 daha düştüğünü dile getiren Başkan Altepe, "Önceden bu işler uluslararası kredilerle yapılıyordu. İhaleye de krediyi veren ülkenin firmaları giriyordu. Biz Kestel hattının ihalesini İller Bankası'ndan TL ile aldığımız krediyle yaptık. Avans da vermedik. İller Bankasında böyle kredi alan başka kim var- Bu ihaleye Görükle hattını alan firmalar da girdi. Katılım fazla olunca onlar da düşük fiyat verdiler. Bu rekabet ortamı ve yerli krediyle maliyetleri üçte bir oranında düşürdük" şeklinde konuştu.

-Depreme hazırlık-

Büyükşehir Belediyesinin, depremle ilgili özellikle mevcut yapı stoku konusunda yeterli çalışmaları yapmadığı yönündeki iddialara da değilen Recep Altepe, 1999 yılından sonra altyapı ve zeminle ilgili planlamaların yapıldığını, 15 noktaya kurulan istasyonlarla yeraltının sistem olarak incelendiği dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesine ait tüm binaların depreme karşı kontrol edildiğini, tüm kamu kuruluşlarının da kendi binalarını kontrol ettirmesi gerektiğini kaydeden Altepe, "Merkez ve bağlı 7 ilçede yaklaşık 350 bin bina var. Tüm vatandaşlar oturdukları binaları kontrol ettirmeli. Bu konuda biz her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak belediye olarak biz bir binaya çürük raporu verince, o binayı yıkmamız lazım. Sağlam raporu verilir de Van-da olduğu gibi 3 gün sonra yıkılırsa bunun hesabını kim verir- Bu işler öyle kolay değil. 'Çürük' dediniz, boşaltmanız lazım. Bunun için öncelikle mülkiyet sorunu çözülmeli, kaynak için fonlar oluşturulmalı. Burada konuşulduğu gibi kolay işler değil bunlar" ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, 2012 bütçesinin personel giderlerinin sadece yüzde 12, yatırım payının ise yüzde 60'a yakın olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıda Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılı mali bütçesi 870 milyon TL, BUSKİ'nin mali bütçesi ise 332 milyon TL olarak karara bağlandı.

BUSKİ'nin 2012 mali yılı bütçesi de görüşülerek karara bağlandı. BUSKİ'nin 2012 gider bütçesi 332 milyon 710 bin TL, gelir bütçesi ise 336 milyon TL olarak kararlaştırıldı. BUSKİ'nin 2012 yılında merkez ilçeler ve bu ilçelere bağlı köylere toplam 350 kilometre içme suyu hattı, 225 kilometre de yağmur suyu ve kanalizasyon hattı imalatı yapması planlandığı bildirildi.

Toplantıda ayrıca, Gürsu Belediyesi bütçesi 26 milyon TL, Kestel Belediyesi 24 milyon 846 bin TL, Mudanya Belediyesi 33 milyon 500 bin TL, Gemlik Belediyesi 46 milyon 861 bin TL, Nilüfer Belediyesi 150 milyon TL, Yıldırım Belediyesi 145 milyon 800 bin TL ve Osmangazi Belediyesi bütçesi 238 milyon 500 bin TL olarak karara bağlandı.

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title