Haberler

Bursa - Bursa'Daki Torunları Pehlivan Ali'Nin Abd'Deki Miras

Bursa'da Yaşayan 42 Yaşındaki Celal Menge, 1900'lü Yılların Başında Çalışmak İçin Gittiği ABD'de Güreşe Başladığı ve Şampiyonluklar Elde Ettiği Bildirilen Dedesi "pehlivan Ali" Lakaplı Ali Hasan Menge'nin Mal Varlıkları ve Kiralarını Almak İçin Hukuki Mücadele Başlattı. Celal Menge, Dedesinin ABD'deki Arazisi Üzerinde Bir Petrol Firmasının Depo Kurduğunu Bildirerek, "bu Arazi ve Diğer Mal Vardıklarından Alınan Gelirlerin Amerika'daki 3 Bankaya Yattığını Öğrendik. Mirasımız İçin Babam, 4 Amcam ve Bir Halamdan Olan 40 Torun, Toplu Olarak Dedemin Mirasını Alabilmek İçin Mücadele Başlattık" Dedi.

BURSA'da yaşayan 42 yaşındaki Celal Menge, 1900'lü yılların başında çalışmak için gittiği ABD'de güreşe başladığı ve şampiyonluklar elde ettiği bildirilen dedesi "Pehlivan Ali" lakaplı Ali Hasan Menge'nin mal varlıkları ve kiralarını almak için hukuki mücadele başlattı. Celal Menge, dedesinin ABD'deki arazisi üzerinde bir petrol firmasının depo kurduğunu bildirerek, "Bu arazi ve diğer mal vardıklarından alınan gelirlerin Amerika'daki 3 bankaya yattığını öğrendik. Mirasımız için babam, 4 amcam ve bir halamdan olan 40 torun, toplu olarak dedemin mirasını alabilmek için mücadele başlattık" dedi.

Pehlivan Ali'nin Bursa'da yaşayan ve konfeksiyon işçisi olarak çalışan evli ve 3 çocuk babası Celal Menge kültür araştırmaları uzmanı Sedat İşçi'nin dedesinin yaşamını incelediğini belirterek, incelemelerine göre dedesi Ali Hasan Menge'nin 1900'lü yılların başında para kazanmak için ABD'ye gittiğini söyledi. Yaptıkları araştırmada, 19 yaşından Türkiye'den ayrılan dedesinin çalışmak için gittiği ABD'de güreşe başladığını ve spor alanında büyük başarılar elde ettiğini kaydetti.

Menge, dedesinin bu ülkede kaldığı süre içinde yaptığı karşılaşmalarda önemli dereceler elde ettiğini, ABD şampiyonu olarak altın kemer bile kazandığını anlatarak, "Kazandıklarıyla gayri menkuller alan Pehlivan Ali, 1995 yılında önemli bir mal varlığını geride bırakarak yaşamını yitiriyor. Dedem ABD'de yaşarken Türkiye'ye geldiği dönemlerde evleniyor ve bu evlilikten 5 erkek, 1 kız çocuğu oluyor. Öğrendiğimize göre dedemin mal varlığı halen duruyor. Hayatta olan amcalarımdan birisi, vekalet ona verildiği için yıllarca araziler, iş hanları ve konutlardan kira alıyor. Kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlık yüzünden 1989 yılında bu işlem donduruluyor. Bugüne kadar ABD'den bize tek kuruş gelmedi. Dememin arazisi üzerinde bir petrol firması depo kurmuş. Paraları da halen bu ülkedeki 3 bankaya yatıyormuş. Ama miktarı hakkında bilgimiz yok" diye konuştu.

Menge, babası Abdülkadir ile 4 amcası ve bir halasından olan 40 torun, toplu olarak dedelerinin mirasını alabilmek için mücadele başlattıklarını da ifade ederek,"Daha önce kişisel olarak yaptığımız çalışmalar kapsamında Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulunduk. Yaklaşık 20 yıldır biriken bir para var. Bu parayı, mirası almak istiyoruz. Bize vermiyorlarsa bile para Türkiye'ye gelsin. Özellikle, Ermeni çevrelerinin 'soykırım' iddiaları konusunda yaptıklarından sonra paramızın bir tek kuruşunun bile ABD'de kalmasını istemiyoruz. ABD bankaları kazanacağına Türk bankaları kazansın." dedi.

Bursa'da bir avukatla anlaştıklarını belirten Menge, hukuki mücadelelerini öncelikle kira gelirlerini almak için başlattıklarını, tapular, kayıtlar ve belgeleri ortaya çıkardıktan sonra Dışişleri Bakanlığı'ndan destek alacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title