Haberler

Bursa: Bilişim Sektörü Ucuz İnternet Ve Kdv İndirimi İstiyor

Bursa'da bilgisayar sektöründe yer alan işadamlarının kurduğu Bilgisayar Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD), Türkiye'nin kalkınmış ülke olması için bilgi toplumu haline gelmesi gerektiğini, sektörün önündeki çok basit engellerin hükümet tarafından bir an önce kaldırılmasının şart olduğunu açıkladı.

Bursa'da bilgisayar sektöründe yer alan işadamlarının kurduğu Bilgisayar Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD), Türkiye'nin kalkınmış ülke olması için bilgi toplumu haline gelmesi gerektiğini, sektörün önündeki çok basit engellerin hükümet tarafından bir an önce kaldırılmasının şart olduğunu açıkladı.

BİSİAD Başkanı Osman Akın, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içerisinde bilgi toplumu olması dönüşümünü gerçekleştirerek gelişmiş 10 büyük ekonomi arasında yer almasının mümkün olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bilgi toplumuna dönüşemezsek, 5 yıllık kalkınma hedefinin tutması mümkün değildir. Biz 2 yıllık süreçte bilgi toplumuna dönüşümü destekleyici fikri katkıları ortaya koymak için bu derneği kurduk. Bilgi teknolojilerinde, yaygın internet kullanımının çok büyük önemi vardır. Türkiye'de internet hizmeti dünya ortalamasının 6 kat üzerindedir. Gelir seviyesiyle karşılaştırıldığında reel anlamda bu hizmetin 12 kat daha pahalı olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bilgi teknolojilerinin gelişmesi için, buna ulaşmanın yolu olan internetin süratle ucuzlatılması gerekiyor. Türk insanı bilgisayar dönüşümü için dünya ortalamasından 6 kat daha ucuza interneti kullanmalıdır. Bugün Türkiye'de sadece 2 milyon internet kullanıcısı var. Oysa nüfus olarak benzerimiz Almanya'da 20 milyon kişi internet kullanıyor. Ucuzlatmak için, petrol gibi para harcamak da gerekmiyor. Aslında ucuzlatarak kullanıcı sayısını arttırıp, hem satıcının hem de Türkiye'nin daha büyük fayda sağlaması mümkün olabilir. İnterneti abonelik anlamında ucuzlatmak da yetmiyor. Bugün Türkiye'de bilgiye ulaşmanın aracı olan kitapta KDV yüzde 8 iken, internetin katma değer vergisi, onu kullanmak için gerekli modem ve bilgisayarın KDV'si halen yüzde 18'dir. Bu KDV oranlarının da düşürülmesi büyük önem arz ediyor. Dünya sahnesinde bilgi teknolojileriyle yer alabiliriz. Bundaki dönüşüm ve başarı için bu iki düzenlemenin acilen yapılmasını bekliyoruz."

Akın, eğitime yapılan bilgisayar bağışlarının da tamamının vergiden düşülebildiğini, firmaların bu anlamda eğitim kurumlarına destek olmalarının çok kolay olduğunu da ifade etti.

BİSİAD Başkan Yardımcısı Tuğrul Karasarlıoğlu da, 2005 yılında dünyada 2 trilyon 860 milyar dolarlık bir bilgi işlem sektörü ortaya çıktığına, bunun 915 milyar dolarlık yüzde 31'lik kısmının süper güç ABD'de gerçekleştiğine dikkat çekti. Türkiye'nin sadece yüzde 0.4'lük bir paya sahip olduğunu kaydeden Karasarlıoğlu, "Hindistan yılda 50 milyar dolarlık bilgisayar yazılımı ihraç ediyor. Türkiye'nin yazılım satışı yok denecek kadar az. Türkiye'deki firmalar, dışarıdan hazır yazılım ithal ediyor. Bilişim yıllardır üvey evlat muamelesi gördü. Yeni kurulan teknoloji merkezlerinde yazılım firmaları sayısı dikkat çekiyor. Ancak Bursa'daki teknoloji merkezinde henüz böyle bir kıpırdanma olmadı. İzmir'deki teknoloji merkezinde sevindirici bir gelişme var. Sanayi kuruluşları bilgi teknolojilerine ilgi duymadan, yerli yazılımların gelişmesini desteklemeden dünyayla rekabette de zorlanacak. Bursa'daki Teknokent'e AR-GE birimleri girerken, bilgisayar bölümleri henüz gelemedi. Bu konuda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliğiyle Bursa bazında yeni projelere ışık tutacağız. Uludağ Üniversitesi'nde yazılım mühendisliğiyle alakalı bölüm kurulmasının şart olduğuna inanıyoruz. Bursa'da teknoloji ağırlıklı özel bir üniversitenin kurulmasının da gerekliliğine inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title