Haberler

Bursa Bilim Şenliği

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) tarafından Türk Hava Yolları'nın (THY) ana sponsorluğunda düzenlenen Bilim Şenliği kapsamında yapılan proje yarışmasında usta mucitler kategorisinde birinci olan proje, işitme engelli vatandaşlar için umut oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) tarafından Türk Hava Yolları'nın (THY) ana sponsorluğunda düzenlenen Bilim Şenliği kapsamında yapılan proje yarışmasında usta mucitler kategorisinde birinci olan proje, işitme engelli vatandaşlar için umut oldu.

TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kuark dijital, CLK Uludağ Elektrik, Eker, Emko ve Pırlant tarafından desteklenen "Çevre ve Enerji"' başlıklarının ana temasını oluşturduğu THY Bursa Bilim Şenliği, bu yıl da Türkiye'nin 4 yanından bilim meraklılarını Bursa'da buluşturdu.

Geçtiğimiz yıl 150 bin kişinin katıldığı şenliğe bu yıl 230 bin kişi katıldı. Katılımcılar şenlik alanını gezmenin ötesinde bizzat atölye çalışmalarına katılarak kenti üretimlerini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl 39 bin olan atölye çalışması bu yıl 73 bin olarak gerçekleşti. Şenlik kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve toplamda 102 bin lira ödülün dağıtıldığı ve "bilimin oscarları" olarak nitelenen proje yarışmasında büyük ödülün sahibi, usta mucitler kategorisinde Oğuz Aydemir oldu. Aydemir, "Ses Frekanslarını Titreşim Diline Dönüştürebilen Sistemler ile İşitme Engelli Bireylerin Eğitimi" adlı projesiyle 16 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

-Sesleri mors alfabesine çeviriyor.

Aydemir, çalışmasında işitme engelli bireylerin eğitiminde en temel iletişim aracı işaret diline destek sunabilecek ve işitme engelli bireylerin çevrelerini anlamasında, konuşulanları anlamlandırmasında yardımcı olacak bir sistem kurguladığını belirtti.

Oğuz Aydemir, projesini şu şekilde anlattı:

"Söz konusu sistem, akıllı saatlere, desibelmetre, frekans ölçer ve bir titreşim motorunun entegrasyonu sonucunda oluşturuldu. Meydana çıkan yeni nesil sistem, mors alfabesini titreşim diline çeviren bir yazılımla desteklendi. Bu sayede her harf ve kelimenin karşılığında bir titreşimin oluşması ve oluşan titreşimlerin el bileğiyle dirsek üzerinde yoğun algı bloğu meydana getirmesi planlandı. İşitme engelli bireylere verilen eğitimleri daha nitelikli bir hale getirebilmek için çevrelerini algılamalarına yardımcı olacak sistemlerle ilgilerini sürekli hale getirecek teknolojilerin birleştirilmesi planlanan projede ürün, akıllı bir saat şeklinde tasarlandı. Sesleri algılayan ve mors alfabesine çeviren saat, titreşimler ile kullanıcıya çevresini anlama ve anlamlandırma imkanı sunuyor."

Kaynak: AA / Güncel

Türk Hava Yolları Eskişehir Bilecik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title