Haberler

Bursa: Bakan Şener'den "Kırılgan Dönemi Aştık" Açıklaması

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye ekonomisinin kırılgan dönemleri aştığını belirterek, Meclis gündeminin ilk sıralarında olan Mortgage Kanunu'nun ekim ayında çıkarılacağını ve piyasaların 2007 yılında yeni sistemle buluşacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye ekonomisinin kırılgan dönemleri aştığını belirterek, Meclis gündeminin ilk sıralarında olan Mortgage Kanunu'nun ekim ayında çıkarılacağını ve piyasaların 2007 yılında yeni sistemle buluşacağını söyledi.

Tatil yolculuğu sırasında Bursa'da AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in misafiri olan Abdüllatif Şener, son 3-4 yılda ekonomik göstergelerin yerine oturduğuna işaret ederek, "Ekonomik sorunların özünde hep kamu finansman dengelerindeki açıklar yer aldı. 1991'den beri Meclis'teyim. Ekonomiyi bozan, sarsan şeyler kamu dengelerindeki bozulmalardan kaynaklandı. Bütçe açıkları zapt edilemez, kamu borçları çok yüksek düzeylerdeydi. Geldiğimiz nokta itibariyle, son 4 yıldır Türkiye çok iyi bir durum yakaladı. Bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı yüzde 2 düzeyine inmiştir. Bu Mastrih kriterlerine uygun düzeydir. Bütçe açıklarının milli gelire oranının yüzde 3'ü aşmaması gerekiyor. Kamu kesimi borçlanma gereği açısından ise 2006 yılı, tarihinde ilk kez açık vermeyeceğimiz, artıya geçeceğimiz bir dönemi işaret etmektedir. Türk ekonomisi iyi yoldadır. Kronik nedenler ortadan kalktı. Zaman zaman global piyasalardaki hareketlilik sebebiyle dalgalanmalar olsa da Türkiye'de istikrar ve güven ortamı oluştu" dedi.

Yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu, ancak dünyadaki petrol ve hammadde fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle tüm ülkelerde yüksek enflasyon baskısı oluştuğunu anlatan Şener, "Bizim bu yılki yüzde 5'lik hedefimizin tutmayacağı anlaşılıyor. Enflasyon biraz daha yüksek gerçekleşecektir. Enflasyon sadece Türkiye'de başını kaldırmış değil. Tüm dünyada enflasyon artmış vaziyettedir. Sorun gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin, tüm ülkelerin yaşadığı sorun. Nereden kaynaklanıyor? Başta petrol olmak üzere hammadde fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanıyor. Ham petrolün varili 80 dolar düzeyinde. Petrol krizinde 33 dolara çıktı diye olaylar olmuştu. Şimdi 70-80 dolar arasında seyrediyor. Hammadde fiyatları uluslararası piyasalarda yüksek seyrettiği için Amerika'da, Japonya'da, AB'de, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon baskısı altındadır. Öngördüklerinden yüksek gerçekleşiyor. 2005'de yüzde 7.7 enflasyona indik. 2006 için yüzde 5 öngörmüştük. Biraz yukarısında gerçekleşebilir diye bir enflasyon aralığı oluşmuştur. Son 35 yılla birlikte değerlendirilmesi halinde düşük enflasyon düzeyiyle birlikte biraz hedefin üzerindeyiz" diye konuştu.

Ekonomik dalgalanmalar sırasında konut kredilerinin aylık yüzde 2'nin üzerine çıktığını, ancak yeniden düşmeye başladığına işaret eden Bakan Şener, "Fakat yeniden düşmeye başladı. Şu anda yüzde 1.5 civarında. Şu anda piyasadaki konut kredileri Mortgage değil. Bu kanun henüz geçmedi. Mortgage ile alakalı kanun tasarısı hazırlayıp Meclis'e gönderdik. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü, genel kurula gönderildi. Gündemin ön sıralarında. Son haftalardaki yoğunluktan dolayı tatilden önce görüşülemedi. Ancak Meclis açıldıktan sonra ilk haftalarda ele alınıp, yasalaşması mümkün olacaktır. Ekim ayında çıkabileceğini söyleyebiliriz. Ekimde çıkarsa 2007 yılında Mortgage kredileri piyasayla bulaşacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title