Haberler

Burhaniye Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Merkezi Olacak

- Burhaniye aromatik ve tıbbi bitkiler merkezi olacakBALIKESİR - Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın Burhaniye Börezli kırsalında 2015 yılının Nisan ayında çalışmalarına başladığı, Türkiye'nin belediyeler bünyesindeki tek...

- Burhaniye aromatik ve tıbbi bitkiler merkezi olacak

BALIKESİR - Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın Burhaniye Börezli kırsalında 2015 yılının Nisan ayında çalışmalarına başladığı, Türkiye'nin belediyeler bünyesindeki tek Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'ni faaliyete soktu. 114 dönümlük iki ana parsel üzerinde konuşlandırılan merkezde, tüm tıbbi ve aromatik bitkiler, farklı ağaç fide ve fidanları ile organik gübre çeşitleri akademisyenler nezaretinde üretiliyor.

Yapımı son aşamada olan Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nin ana binasında ise çiftçilere verilecek olan eğitim çalışmalarının yanı sıra, doku kültürü laboratuarı ve tıbbi ve aromatik bitkiler laboratuarı hizmet verecek. 1 müdür, 4 ziraat mühendisi, 1 tekniker ve 20 işçinin görev yaptığı merkezde, yakın zamanda akademik kariyeri olan 2 biyolog, 1 eczacı ve 1 biyokimyacı da göreve başlayacak. Çiftçilerin daha bilinçli üretim yapmaları ve kaliteli ürünler elde ederek ürünlerini daha fazla fiyatla satmaları sağlamayı hedefleyen Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nde oluşturulan tarlalarda ekilen lavanta, ekinezya ve tıbbi nanelerin ilk hasadı, düzenlenen törenle yapıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti Ayvalık İlçe Teşkilatı Başkanı Hakan Kayaalp, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, akademisyenler ve üreticilerin katıldığı tören öncesinde tesiste gezi ve inceleme yapıldı. Daha sonra, tesisin ana binasında konuşmalar gerçekleştirilerek çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, "2015 yılının Ekim ayında burada Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimizi ihdas ettik. Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla, çiftçimizi, üreticimizi desteklemek adına böyle bir merkezi kurduk. Toplamda 114 dönüm olmak üzere 2 ana parselde çalışmamızı yürütüyoruz. Parselimizin birinde ağırlıklı olarak tıbbi ve aromatik bitkiler, tarla bitkileri ve idare binamız bulunuyor. Yapımı tamamlanan idare binamızda doku kültürü laboratuvarımız ve tıbbi ve aromatik bitkiler laboratuvarımız bulunacak" dedi. Hasat öncesi davetlilere hitap eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise, çiftçilere katma değeri daha yüksek ürünler ürettirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin sadece yol, su ve kanalizasyon hizmetleri ile uğraşmadığını söyleyen Başkan Uğur, "Her konuda büyük şehrin bir uğraşı, bir emeği var. Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi, bize Burhaniye Börezli Mahallemizden intikal eden bir yer. Biz, çitçimize katma değeri daha yüksek ürünler ürettirebilmeyi istiyoruz. Daha çok para kazansınlar istiyoruz. Bu merkezimizdeki çalışmalar, Balıkesir'de ve Türkiye'de örnek olacak. Bunları inşallah yapacağız. Bunların yanında 600 dönüm araziyi verimli olarak yönetirken, bir taraftan da zeytin sineği ile mücadele ediyoruz. Yine uçakları tuttuk. 2017-2018 sezonu için ilaçlarımızı hazırladık ve 5 uçağı tuttuk. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz le birlikte zeytin sineği sayımlarını yapıp, gerekli ilaçlamayı gerçekleştireceğiz. Zeytin sineğinin bir numaralı düşmanının incir ağacı olduğunu öğrendim ve incir fidanlarını da yetiştiriyoruz. Bizim kullandığımız ilaçlar, zeytine zarar vermeyecek türden ama hiç kullanmasak daha iyi. İstiyoruz ki, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran'ın zeytinyağı hep dünyanın en iyi yağı olarak kalsın" diye konuştu. Burhaniye Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç de," Tıbbi aromatik bitki üretimine biz 10 yıl önce başladık. Büyükşehir belediyesi bu arada bize destek verdi. Şimdi Büyükşehir belediyesinin burada çiftçi eğitim merkezi ve fide üretim merkezi kurarak, Balıkesir'in tüm ilçelerdeki çiftçilerin gelir seviyesini yükselteceği ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı için çok mutluyuz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ahmet Edip Uğur Balıkesir Burhaniye Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title