Haberler

'Burdur Şiş Köfte' Marka Oluyor

Burdur'un ceviz ezmesinden sonra şiş köftesini de markalaştırmak isteyen BUTSO, şiş köfteye 'coğrafi işaret belgesi' almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

-burdur'un ceviz ezmesinden sonra şiş köftesini de markalaştırmak isteyen Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), şiş köfteye 'coğrafi işaret belgesi' almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret alarak ceviz ezmesini tescil ettiren BUTSO bu kez de Burdur şiş köfte için başvuru yaptı. Bunun için BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik başkanlığında 'Burdur Şiş Köftesi Patent Denetim Komisyonu' oluşturuldu. BUTSO'nun yanı sıra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Burdur Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aşçı ve Kebapçılar Odası'ndan temsilcilerin yer aldığı komisyon 'Burdur şiş köfte'ye coğrafi işaret alınabilmesi için gerekli patent özelliklerini belirledi.

Burdur şiş köftesini de marka haline getirmek için harekete geçtiklerini belirten BUTSO Başkanı Keyik, "Burdur Şiş Köftesi, Burdur merkezde orijinal olarak doğmuş ve günümüzde çevre illerde de 'Burdur şiş köftesi' adıyla Burdurlu ustalar tarafından yapılan Burdur'a özgü bir et yemeğidir. Sığır etinden ve özellikle kaburga etlerinden elde edilen kıyma ile bir porsiyonu 100 gram olan, 6 adet özel şişe sıvanarak, odun közünde pişirilir ve özel pide ile servis yapılır" diye konuştu.

Daha önce Burdur ceviz ezmesine coğrafi işaret aldıklarını hatırlatan Keyik, "Şimdi de Burdur şiş köftemizin coğrafi işaretini almak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Komisyonumuzun çalışmalarıyla Türk Patent Enstitüsü'ne verilecek bilgi ve belgeleri ortaya koyacağız" dedi.

Burdur ŞİŞ KÖFTESİ'NİN TARİHÇESİ

Burdur şiş köftesi, Burdur'un merkezinde yaklaşık 200 yıl kadar önce yapılmaya başlandı. Yörede sığır eti yerine ağırlıklı olarak keçi ve koyun eti yendiği için 1-2 yaş arasındaki kısırlaştırılmış erkek keçi (erkeç) etinden kıyılan kıyma veya aynı yaşlardaki doğurmamış keçinin etinden de (çebiş) yapılır. Kıymanın içine tavuk eti, dana eti, boyun eti, sakatat, iç yağı gibi hiçbir et ve ürünleri konulmaz. Sadece yöreye özgü erkeç veya çebiş eti kullanılarak yapılan şiş köfte, lezzetiyle sadece Burdur'da değil çevre il ve ilçelerde de tercih ediliyor. - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title