Haberler

Bundesbank Başkanı Weidmann Açıklaması

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Jens Weidmann, Avro Bölgesi'nde daha önce alınan bir çok tedbiri desteklediğini, ancak ECB'nin devlet tahvili satın alımı programını acil ihtiyaç olarak görmediğini ifade etti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Jens Weidmann, Avro Bölgesi'nde daha önce alınan bir çok tedbiri desteklediğini, ancak ECB'nin devlet tahvili satın alımı programını acil ihtiyaç olarak görmediğini ifade etti.

Weidmann, Londra'da yaptığı konuşmada devlet tahvili satın alımı programına karşı şüpheli yaklaştığını belirterek, "ECB Yönetim Kurulu'nun içinde bulunduğu zor durumu kabul ediyorum ve Avro Bölgesi'nde daha önce alınan bir çok tedbiri destekledim. Ancak, bence bu özel önlem (devlet tahvili satın alımı) için acil ihtiyaç yoktu" ifadelerini kullandı.

Şu an için Avro Bölgesi'nde deflasyonist bir süreç görüldüğünü dile getiren Weidmann, deflasyonun kendi kendini güçlendirme riskinin hala çok düşük olduğunu ve bunun bir çok ECB Yönetim Kurulu üyesi tarafından da bu şekilde kabul edildiğini bildirdi.

Enerji fiyatlarının deflasyonda etkili olduğunu aktaran Weidmann, "Deflasyonun temel sebeplerinden bir tanesi geçici olması beklenen enerji fiyatlarındaki keskin düşüş. Bu nedenle tüm ekonomik tahminler, enflasyon oranının durgun bir tempoda da olsa, orta vadede artacağını tahmin ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Devlet tahvili alımı, reformları kesintiye uğratabilir"

"Devlet tahvili satın alımı programının Avro Bölgesi'nde yapısal reformları ve bütçe konsolidasyonunu zayıflatacağına ilişkin endişeliyim" diyen Weidmann, ECB'nin devlet tahvili alımı programının Avrupa'daki reformları kesintiye uğratabileceğine işaret etti.

Yunanistan'a ilişkin de değerlendirmede bulunan Jens Weidmann, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın yapısal ve mali sorunlarını çözmesi için gerekenleri yapması kendi çıkarına olacaktır. Yunanistan'ın desteğe ihtiyacı devam edecek ancak sadece anlaşmanın sağlanması durumunda destek verilebilir. Bu arada, Yunanistan'ın borç oranı çok yüksek ama ortalama vadesi oldukça uzun ve ortalama faiz oranı oldukça düşük. Bu nedenle, daha fazla borç indirimi Yunanistan'ın likidite durumunu çok fazla değiştirmez."

Öte yandan, ECB ocak ayındaki toplantıda Avro Bölgesi'ndeki fiyat istikrarını sağlamak için parasal genişleme kararı almış ve devlet tahvilini de kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Jens Weidmann Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title