Haberler

Bulutun Etkin Kullanımı mCloud ile Mümkün Oluyor

Güncelleme:

Bulut bilişimin en önemli sorunlarından kaynak paylaşımı ve yük dengeleme sorunları Simternet'in geliştirdiği mCloud katmanı ile çözülüyor.

Son dönemin en gözde eğilimlerinden biri olan bulut bilişim, uygun maliyetleri ve "ihtiyacın kadar kullan" ilkesiyle kurumların tercihi oluyor. Bu kavramın gelişmesinde rol oynayan sunucuların ortak kullanımıyla birlikte kaynakların etkin kullanımı ve yük dağılımı, hizmet sağlayıcıların en büyük sorunu haline geliyor.

KOBİ'lerin kullanıcı başına yüksek yazılım lisans ve bakım ücretleri ödemek yerine yazılımları bulut üzerinden (SaaS- yazılım kiralama hizmeti) kullanarak maliyetlerini düşürmesi Bulut Bilişim sektörünün her geçen gün büyümesine fırsat sağlıyor. Diğer taraftan, Bulut Bilişim üzerinde hizmet veren firmaların da çözmesi gereken engeller şimdiden oluşmaya başladı. İşte bu noktada, bulut bilişim üzerinden paylaşımlı olarak yazılım kiralayan (SaaS) ve hizmet olarak Platform (PaaS) sunan veri merkezlerinin ihtiyaç duyduğu çözüm, deneyimli kadrosuyla sektöre değer katan Simternet'in İTÜ Teknokent'teki ekibi tarafından geliştirildi. mCloud adı verilen ve bulut mimarisinde kullanıcı profilleri ve ihtiyaçlarına göre otomatik olarak kaynak ataması yapabilen çözüm TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler arasında yerini aldı. mCloud, sunucuların en verimli şekilde yük dengelemesini yapabileceği hesaplamaları yaparak, sunucular üzerinde verilen servislerin kaynak paylaşımını yönetiyor. mCloud katmanı, Simternet'in uzmanlığı doğrultusunda kaynak atama işlemlerini Microsoft SharePoint ortamında otomatik olarak yapabilecek şekilde genişletildi.

Simternet Genel Müdürü Ataol Ay konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde ifade ediyor: "Bulut sistemler üzerinden hizmet olarak sunulan yazılım servislerinde kaynakların müşteriler tarafından nadiren tam etkinlikle kullanılabilmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genellikle karşılaşılan senaryoda, özellikle KOBİ'ler tarafından satın alınan bulut hizmetlerinin kullanım miktarı, sunulan paketin ayrılan kaynaklarına oranla %10-15 civarında seyretmektedir. Bu durum hem KOBİ'ler tarafından bulut hizmetlerinin teminini zorlaştırmakta hem de kaynak israfına neden olmaktadır. Diğer taraftan kurumsal firmaların şirket içi kullanımlarında da atıl durumda çokça sunucu kaynakları varken, yeni bir proje için yeni sunucu veya eklenti satın alımına gidilebiliyor. mCloud katmanı ile, temel bulut bilişim kaynakları (bellek, işlemci, bant genişliği ve veri depolama) ayrı ayrı ve maksimum seviyede -belirlenecek "green zone" seviyesi- kullanılarak, hem veri merkezlerinde hem de şirket içi kaynakların en verimli şekilde kullanılması mümkün olmaktadır."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title