Haberler

Bulgaristan Seçimlerinde Pırvanov, Rakiplerine Fark Attı

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Dün Yapılan İlk Turunun Resmi Olmayan Kesin Sonuçları Açıklandı.

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin dün yapılan ilk turunun resmi olmayan kesin sonuçları açıklandı.

Yedi adayın katıldığı ilk turda ikinci kez adaylığını koyan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov rakiplerine fark attı. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, Pırvanov geçerli oyların yüzde 63,69'unu aldı. Pırvanov'un en yakın rakibi ırkçı ve aşırı milliyetçi lider Volen Siderov yüzde 21,58'de kaldı.

Seçime katılım oranı ise yüzde 43,29 oldu. Georgi Pırvanov'un yüzde 51 barajını aşmasına rağmen seçime katılım oranının yüzde 50'nin altında olması nedeniyle 29 Ekim'de ikinci tura gidilecek.

İlk turda, sağcı partiler tarafından desteklenen Anayasa Mahkemesi Başkanı Nedelço Berenov oyların sadece 9,78'ini alabildi. Diğer 4 adayın toplam oy oranlarıysa ancak yüzde 5'e ulaşabildi.

Bu sonuçlara göre, ikinci turda en fazla oyu alan Pırvanov ve Siderov karşı karşıya gelecek.

Siyasi gözlemciler, Pırvanov'un ikinci turda yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesine kesin gözüyle bakıyor.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Pırvanov, bir ülkede radikal oyların har zaman olabileceğini belirterek, "Tehlikeli olan bu oyların dini ve etnik temellere dayandırılmasıdır. Bu ülkede etnik ve dini huzursuzluk çıkarılarak tek bir damla kanın dahi dökülmesine izin veremeyiz" diye konuştu.

Pırvanov, ATAKA lideri Siderov'un ülkedeki Türkleri ve Çingeneleri hedef göstererek ırkçı söylemlerde bulunmasının da son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Siderov ise üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidardaki üçlü koalisyon hükümetinin ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) hakaretler yağdırarak, bu partinin kapatılması gerektiğini öne sürdü.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title