Haberler

Bulgaristan'ın Vize Uygulamasına Atb'den Tepki

Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği (Atb) Genel Başkanı Recep Yıldırım, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) Yasalarına Göre Sınır Kapılarında Transit Vize Verme İşlemini 1 Ocak 2007 Tarihinden İtibaren Durdurması ve Daha Önce Verdiği, Geçerlilik Süresi Dolmamış Transit Vizeleri de Geçerli Saymamasına Tepki Gösterdi.

Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği (ATB) Genel Başkanı Recep Yıldırım, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) yasalarına göre sınır kapılarında transit vize verme işlemini 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren durdurması ve daha önce verdiği, geçerlilik süresi dolmamış transit vizeleri de geçerli saymamasına tepki gösterdi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren AB üyesi olan Bulgaristan'ın Avrupalı Türklerin sırtına vize çilesi yüklediğini kaydetti. Yıldırım, "Sınırların giderek kalktığı bir Avrupa'da Bulgaristan, Türklere vize zorunluluğundan vazgeçmediği gibi, sınırda vize uygulamasını da kaldırarak vize çilesini artıran bir yola gitti" dedi. Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin, AB üyesi ülkelerde vizesiz her ülkeye gidebildiğini hatırlatan Yıldırım, Bulgaristan'dan ise mali külfet yükleyen vize olmadan transit dahi geçilmediğini ifade etti. Yıldırım, Bulgaristan'ın eşitlik ilkesi çerçevesinde Avrupa'da yasal oturum statüsü ile yaşayan Türklere diğer AB üyesi ülkelerinin yaptığı gibi vizeyi derhal kaldırması gerektiğini kaydetti. İnsan haklarından dem vuran Avrupa ülkelerinin Bulgaristan'daki vize ayıbını dikkate almamasını Avrupa'nın ayıbı olarak gördüklerini vurgulayan Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dışişleri'nin kendi vatandaşının haklarını arayan, sonuca gidilecek girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Avrupa Türklüğü yalnızlığa terk edilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bulgaristan sınır kapılarında başlatılan yeni vize uygulaması özellikle Romanya ve Makedonya'daki Türk vatandaşlarını mağdur ediyor. Bu iki ülkede yaşayan Türk vatandaşları, oturum ve çalışma izinleri olmasına rağmen Türkiye'ye geliş-gidişlerinde saatlerce sıra bekleyerek Bulgaristan konsolosluklarından transit geçiş vizesi almak zorunda kalıyor. Bulgaristan'ın sınır kapılarında transit vize verme işlemini durdurması, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarını da mağdur ediyor. İzin veya iş dolayısıyla kara yoluyla Türkiye'ye gelmeye çalışan, ancak yeni uygulamadan haberi olmayan vatandaşlar, Bulgaristan sınır kapılarından geri dönmek zorunda kalıyor. Bu vatandaşlar Türkiye'ye ancak ya İtalya'dan feribotla ya da Sırbistan-Makedonya-Yunanistan güzergahı üzerinden ulaşıyor".

(YZE-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title