Haberler

Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kasım Dal Açıklaması

Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kasım Dal, "Bulgaristan'da bir değişim var yeni bir parti kuruldu, zaten istek buydu, tabanın isteği buydu."

Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kasım Dal, " Bulgaristan'da bir değişim var yeni bir parti kuruldu, zaten istek buydu, tabanın isteği buydu. Biz yeter bir de bizi deneyin diyoruz 23 seneden sonra biz burada yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oylarına talibiz" dedi.

12 Mayıs 2013 tarihinde Bulgaristan'da gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili olarak sandık kurulacak bölgelerden biri olan Çorlu'ya gelen Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kasım Dal, tabanın isteğiyle ihtiyaçtan yeni bir parti kurduklarını söyledi. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanma hakkı var diyen Dal, "Sandıklar açılıyor onun için buradayız. Hürriyet ve Şeref Partisi olarak beklentimiz buradan göçmen soydaşlarımızdan tam destek almak. Bulgaristan'da yaşayan Türklerin en önemli sorunlarından birisi ekonomik kriz ama onun önünde maalesef eğitim. Bulgaristan'da 90'lı yıllarda ana dilini okuyan öğrencilerin sayısı 100 binleri aşardı ama maalesef bugün 23 yıl sonra 7 binin altında bu da çok kötü bir gerçek" dedi.

"TÜRKİYE İLE 23 YILDIR KOPUKLUK VAR"

Partinin 1 Aralık'ta kurulduğunu belirten Dal, "Partinin üyeleri çoğu gençler. Genel Başkanımız Korman İsmailov da genç bir siyasetçi arkadaşımız partinin başında. Bölgelerde gençlerimizden tam destek alıyoruz. Maalesef 23 yıldır Türkiye'de yaşayan soydaşlarımızla Türkiye Devleti ile bir kopukluk var bu da eski partinin yönetim kurulundan geliyordu maalesef. Onun için biz yeni parti olarak iki ülkenin yönetiminin arasında çok iyi bir köprü olmak istiyoruz. Ayrıca da bizim için çok önemli Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin desteği. Nedense Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların yaşadığı bölgelerde buradan bir beklenti var. Yatırımcılar gelsin o bölgelere yatırım yapsın istiyorlar. Çok güzel bir örneği var benimde seçim bölgemde gerçekleşti bu Şişecam Trigovişte bölgesine çok büyük yatırım yaptı. Bugünkü rakamlarla 900 milyon dolarlık bir yatırım. Böyle yatırımları bekliyoruz. Bu da sadece iki tarafta Hükümetin desteği ile olabilir. Bize de bu destek veriliyor" diye konuştu.

"ÇORLU'DA 6 SANDIK KURULACAK"

Türkiye'de yaşayan soydaşlara mesaj ileten Dal, "Bulgaristan'da bir değişim var yeni bir parti kuruldu, zaten istek buydu, tabanın isteği buydu. Biz yeter bir de bizi deneyin diyoruz 23 seneden sonra biz burada yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oylarına talibiz. Bizi desteklesinler ve bizim icraatlarımızı bizim sözlerimize bir destek bekliyoruz buradan. Bulgaristan'da yaşayan Türklere ve Müslümanlara oylarıyla destek verecekler, bu eğilime destek verecekler. Burada seçmen sayısı fazla ancak ayın 11'ine kadar dilekçeler verildi. Türkiye'de oy kullanacak olan Bulgaristan vatandaşları konsolosluklara elçiliklere dilekçe vermesi gerekiyordu. Son aldığımız bilgilere göre Yüksek Seçim Kurulu 86 sandık açılacak demiş Türkiye'de bu sandıklardan 6'sı Çorlu'da olacak. Bunun için çağrımız kimin elinde Bulgaristan Pasaportu var, Bulgaristan vatandaşı oyunu kullansın. Anayasal hakkını gidip kullansın ve Bulgaristan'da bu yeni değişime destek versinler" şeklinde konuştu.

Değişimi parti içerisinde yapmak istediklerini ancak 2 sene önce partiden ihraç edildiklerini anımsatan Dal, "Bunun için yerel seçimlerden sonra böyle bir girişime gittik, yeni parti kurduk. Bu yeni partide Bulgaristan'daki bütün 31 seçim bölgesinde tam destek alıyor. Tabandan istekle bunu yaptık. Tabanda çok büyük bir gerginlik var. Nedense eski partimizin liderleri ya devlet ajanı totaliter rejimin ajanları ya da yolsuzluğa karışmış insanlar. Bulgaristan'daki en büyük problem ekonomik kriz ve işsizlik hele de Türklerin ve Müslümanların yaşadığı bölgelere hiçbir yatırım yok. Devlette o bölgelere krizden ötürü bakamıyor. Onun için bizim beklentimiz Türkiye'den işadamları gelip o bölgelere yatırım yapsınlar. Türkiye Hükümeti ile Sayın Başbakanımızla diyaloglarımız çok iyi. Hatta onlardan her bir hususta destek alıyoruz. İnşallah seçimlerden sonra da bu destek devam edecek. Hele de bu bölgelere yatırım yapmak ve istihdam konusunda. Bunun da sözünü Sayın Başbakanımızdan aldık" dedi.

"SEÇİM PUSULASINDA 6. SIRADAYIZ"

Türkiye'de oy kullanacak seçmenlere çağrıda bulunan Dal şöyle konuştu:

"Biz 6. sıradayız. Bizi tercih edecek olanların 6. numarayı çizmeleri lazım. Pusulada seçime 43 parti iştirak ediyor. Büyük bir pusula. Bulgaristan'da 6 numara burasının 10 numarasıdır. Bizler 6 numara ile en başarılı parti ve koalisyon olmaya talibiz. Çok kısa zamanda 15 bini aşan üyemiz var. 4 - 5 aylık bir partiyiz. Hele ki gençlerden çok büyük destek görüyoruz. Bir tarafta tecrübe bir tarafta gençlik böyle kadrolarımız liste başlarında hepsi genç yetenekli insanlar. Gelecek gençlerin, gelecek onların Bulgaristan'da."

Kendisinin bu davaya baş koyduğunu kaydeden Dal, şunları söyledi:

"Bende bu davaya baş koyanlardanım sadece 22 yaşındaydım sene 1985, 3.5 yıl hapiste kaldım. Maalesef 23 yıldır beklentimiz, Bulgaristan'da yaşayan Türk halkına zulüm yapan cezasını alsın ama maalesef olmadı. Burada da eski partinin çok büyük suçu var. Ayrıca burada yaşayan ve burada kalan göçmenlerin, soydaşların, beklentilerini, taleplerini hiçbir vakit karşılamadı onun için biz diyoruz yeni bir parti var, yeni bir beklenti var halkımız bizi desteklesin. Bunun için buradayız ve halkımızın oylarına ihtiyacımız var. Onların oylarını bekliyoruz. 27 Mart'ta Sayın Başbakanımızla görüştüğümüzde, Genel Başkanımız Korman İsmailov bunu dile getirdi ve genel koordinatörümüz İstanbul Milletvekilimiz Hüseyin Bürge bize müjdeyi verdi. Bu iş çözülüyor. Cetvelde olan aşağı yukarı 350 arkadaşımız, dava arkadaşımız, ben çoğuyla hapislerde, kimileri kamplarda kaldı ben daha çok hapiste kaldım. Bu arkadaşlarımıza vatana hizmet için belge verilecek. Maaş bağlanması durumu da bunun getirdiği bir lütuf olacak. Bunun sözünü aldık hatta Sayın Hüseyin Bürge müjdeli haberi bize verdi hapiste yatan ve kamplarda kalan arkadaşlarımız sadece müracaatla bunu alacaklar."

Hak ve Özgürlük Hareketi Lideri Ahmet Doğan'a yapılan suikast girişimi de değerlendiren Dal, "Büyük bir komplo kuru sıkı ile bu yapılsın. Biz yeni bir parti olarak bunu kınadık. Ama bana göre kendilerini mağdur göstersinler diye bu komploya girdiler, ben öyle düşünüyorum" diye konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bulgaristan Kasım Dal Hürriyet Çorlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title