Haberler

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Kasım'da yapılacak

Güncelleme:

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Kasım'da yapılması kararlaştırıldı.

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Kasım'da yapılması kararlaştırıldı.

Bulgaristan'da 240 sandalyeli Ulusal Meclis'te yapılan oylamada 152 milletvekili, cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Kasım'da yapılmasına destek verdi. Ülke anayasasına göre cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir düzenlenirken, görevdeki Cumhurbaşkanı Rumen Radev seçimde ikinci dönemi için yarışacak. Seçimin ikinci turu kalması halinde 21 Kasım'da yeniden oy kullanılacak.

Bulgaristan, erken seçime de gidecek

Ülkede ayrıca 11 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından meclisteki siyasi oluşumların hükümeti kurma konusunda uzlaşıya varamamasıyla erken seçime gidilmesi planlanıyor. Bulgaristan'da son genel seçimlerde en çok oy alan, ancak mecliste çoğunluğu elde edemeyen Böyle Bir Halk Var Partisi (İTN) hükümeti kurmaktan vazgeçmiş, İTN lideri Slavi Trifonov, "Elimizden gelen her şeyi yaptık, İTN hükümetine destek vermeleri için partilere tüm tavizleri verdik ve jestlerde bulunduk ancak Demokratik Bulgaristan ve Ayağa Kalk Bulgaristan partileri bize ihanet etti" demişti. İTN partisi Temmuz ayındaki erken genel seçimde 240 sandalyeli parlamentoda 65 sandalye kazanmıştı. Seçim Yasası gereği, birinci partinin hükümeti kurma görevinden vazgeçmesi halinde sıra ikinci partiye geçerken, eski Başbakan Boyko Borisov'un Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi de hükümeti kuramamıştı. Cumhurbaşkanı Radev, üçüncü ve son kez kabine kurma görevini Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne (BSP) vermişti. BSP de kuracağı kabinenin güvenoyu alabilmesi için diğer partilerle yürüttüğü görüşmelerden sonuç alamamıştı.

Yasaya göre meclisteki üçüncü siyasi grup da hükümeti kuramazsa cumhurbaşkanının yeni seçim tarihini belirlemesi gerekiyor. Hükümet kurma çalışmaları başarısız olursa Cumhurbaşkanı Radev, parlamentoyu feshederek yeniden erken genel seçim için tarih belirleyecek. - SOFYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Milletvekili Bulgaristan Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title