Haberler

Bulaşıcı olmayan hastalıklar Türkiye'de her yıl 370 bin can alıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, "Türkiye'de her yıl yaklaşık 420 bin kişi hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, " Türkiye'de her yıl yaklaşık 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Bunun 370 bini bulaşıcı olmayan hastalıklardan meydana gelen ölümler." dedi.

Ergüder, Elazığ'da katıldığı sempozyumun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin artmasının sağlık sistemine ağır yük getirdiğini söyledi.

Kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet ve kronik rahatsızlıklar gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların ülke ekonomisine yılda 69,7 milyar lira maliyet getirdiğine işaret eden Ergüder, "Dünyada her yıl yaklaşık 60 milyon insan hayatını kaybediyor. Bunun yaklaşık yüzde 70'i, yani 40 milyonu bulaşıcı olmayan hastalıklardan meydana gelen ölümler. Türkiye'de her yıl yaklaşık 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Bunun 370 bini bulaşıcı olmayan hastalıklardan meydana gelen ölümler. Bu ölümlerin büyük bölümü kalp damar hastalıkları, kanser, akciğer rahatsızlıkları ve şeker hastalığı." diye konuştu.

Ergüder, diğer ülkelerde kalp damar hastalıklarından ölümler daha fazla görülürken, Türkiye'de kanserden ölümlerin daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, bunun başlıca nedeninin yüksek orandaki sigara tiryakiliği olduğunu aktardı.

Dünya genelinde 1,1 milyar insanın sigara içtiğini, sigaraya bağlı hastalıklardan yılda 7 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Ergüder, en çok görülen 8 ölüm nedeninden 6'sının sigara kaynaklı olduğunu anlattı.

"Türkiye en çok sigara içilen 3. ülke"

Ergüder, en çok sigara içilen ülkeler sıralamasında Türkiye'nin, Endonezya ve Bangladeş'in ardından 3. sırada yer aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada sigara kullanım oranına bakıldığında yüzde 15-17'lerden bahsediliyor ama Türkiye'de bu oran yüzde 30 civarında. Türkiye'nin bir an önce diğer ülkeler gibi tütün kullanım oranını yüzde 20'nin altına, yüzde 10'a düşürmesi gerekir. Türkiye en çok sigara içilen 3. ülke konumunda. Ülkemizde yaklaşık 20 milyon kişi sigara içiyor ve her yıl yaklaşık 118 bin 500 kişi sigaraya bağlı hastalıklardan kaybediliyor."

Kadınlara yönelik sigaralarda artış

Sigarayla mücadelede son yıllarda önemli adımlar atıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sigara kullanımı ile mücadele bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli bir hale gelmiştir." açıklamasının önemli bir kırılma noktası olduğunu hatırlatan Ergüder, kapalı alanlarda uygulanan sigara içme yasağının belirli dış mekanlarda da uygulanması gerektiğine değindi.

"Türkiye en başından beri elektronik sigaraları ülkeye sokmadı, bunların kullanımı yasak. Girenlerin büyük bölümü kaçak ürünler." diyen Ergüder, yurt dışından kaçak getirilen ürünlere yönelik önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Ergüder, en büyük sorunlardan birinin de nargile kafeler olduğunu ifade ederek, "Diğer bir konu sigara firmaları. Özellikle son yıllarda kadınlara yönelik sigaraları Türkiye'de çok fazla piyasaya sürmeye başladılar." değerlendirmesinde bulundu.

Gıda ambalajlarında trafik ışığı uygulaması

Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede kritik başlıklardan birinin de sağlıklı beslenme, tuz, şeker ve trans yağların olduğunu belirten Ergüder, şunları kaydetti:

"Bazı ülkeler şekerli ve gazlı içeceklere yüksek vergiler uygulayarak toplumu sağlıklı içeceklere yönlendiriyor. Diğer bir husus ise gıda ambalajlarında trafik ışığı uygulaması. Tarım ve Orman Bakanlığının, gıda ambalajlarında trafik ışığı uygulaması ile ilgili çalışmaları var. Gelişmiş ülkelerde gıda paketlerinin üzerine trafik ışıkları gibi yeşil, sarı, kırmızı etiketler konuldu. Markete gittiğinizde gıda paketlerinin arkasındaki küçük yazıları okumanız gerekmiyor. Üzerinde yeşil etiket varsa o ürün sağlıklı gıda demektir, rahatlıkla tüketebiliyorsunuz. Pek çok ülke kalp krizine neden olan trans yağları sıfıra düşürdü veya kökten yasakladı. Türkiye'de hala çok yüksek oranda tuz kullanımı var. Bununla ilgili bir takım kanuni düzenlemelerle lokantalarda, insanların toplu yemek yedikleri yerlerde tuz kullanımını kısıtlamamız gerekiyor. Bunlarla ilgili hem Sağlık Bakanlığımız hem de Tarım ve Orman Bakanlığımız önemli adımlar atıyor."

Kaynak: AA / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 25 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title