Haberler

Buğday Çiftçinin Umudu Oldu

Dünyaya Paralel Olarak Türkiye'de de Fiyatı Artan Buğday Fiyatları Çiftçileri Büyük Bir Beklentiye Soktu.

Dünyaya paralel olarak Türkiye'de de fiyatı artan buğday fiyatları çiftçileri büyük bir beklentiye soktu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu (TZOB) Üyesi Mustafa Hepokur, geçen yıl buğdayın dünyada stratejik ürün olacağı yolunda açıklamalar yaptığını, bu yıl dünya piyasasına bakıldığında açıklamalarının ne kadar doğru olduğunun görüleceğini söyledi.

Ürün sıkıntısı nedeniyle dünya piyasasında buğday fiyatlarının yüzde 85'lere kadar artış gösterdiğini ifade eden Hepokur, Türkiye'de de önemli artışlar yaşandığını, ekmeklik buğdayın ton fiyatının 700 YTL'ye kadar çıktığını kaydetti. Geçen yıl Ekim-Kasım döneminde fiyatların çok düşük olduğunu anımsatan Hepokur, şunları söyledi:

“O dönemlerde bütün odaları merkezde topladık. Ülke ekonomisinin menfaati için çiftçinin tarlaya inmesinin sağlanması gerektiğini söyledik. Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalar yapıp, buğdayın fiyatının artacağını anlattık. Biz haklı çıktık. Bizim yaptığımız çalışmalar sonucunda çiftçi tekrar tarlaya indi, ürününü ekti. Gübre, mazot ve enerjideki büyük artışlara rağmen çiftçiyi kaçtığı tarlasına döndürdük.”

Bu yıl girdilerdeki artışın yüksek olduğunu vurgulayan Hepokur, “Şimdi fiyatlar 65-70 YKr civarında seyrediyor. Dünya fiyatları daha da yukarılarda. Buğdayın şu anda ulaştığı 65-70 YKr aralığının altında açıklanacak taban fiyat, çiftçiyi tarladan uzaklaştırır” dedi.

Hepokur, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu konuda TZOB ile ortaklaşa bir çalışma yapması ve müdahale alım fiyatını dünya piyasalarını göz önünde bulundurarak açıklaması gerektiğini belirterek, Bakanlığın buğday müdahale alım fiyatını kilo başına 50 YKr civarında açıklaması durumunda çiftçinin de ülke ekonomisinin de kaybedeceğini ileri sürdü.

ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ YÜKSEK...

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz ise gübrede son 1 yılda artışın yüzde 100'ün üzerinde olduğunu ifade ederek, mazot, tohum ve enerjiye yapılan zamların, girdi maliyetlerini ciddi oranda artırdığını bildirdi.

Bu yıl buğday müdahale alım fiyatını 80 YKr'nin altında beklemediklerini dile getiren Yılmaz, “Zaten ekmeklik buğdayın ton fiyatı 700 YTL'yi geçti. Bu rakamın altında müdahale alım fiyatı açıklanması doğru olmaz. Dünyadaki fiyatlar, daha yüksek. Gerçek buğday üreticisinin beklentisi karşılanmalıdır. 80 YKr altındaki fiyatları kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Yılmaz, dünya fiyatlarının altında açıklanacak müdahale alım fiyatının çiftçiyi tarlasına küstüreceğini iddia ederek, “Dünya buğdaya yönelirken Türk çiftçisini tarladan uzaklaştırmak kime ne yarar sağlar? Yaklaşık 1 ay sonra hasat başlar. Bakanlığın girdileri, dünya piyasasını ve talepleri göz önünde bulundurarak çalışma yapması ve taban fiyat açıklamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title