Haberler

Türkiye'den Budapeşte'de "Dış Ticaret Semineri"

Güncelleme:

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçiliği, Budapeşte'de "Dış Ticaret Semineri" düzenledi.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçiliği tarafından Budapeşte'de "Dış Ticaret Semineri" düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Budapeşte Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay, Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Seminerde bir sunum yapan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı, Türkiye'nin, 2002 yılında hedeflediği 100 milyar dolarlık ihracat hedefine hızlı bir şekilde ulaştığını belirterek, "2002 yılında Türkiye'nin yaklaşık 30 milyar dolarlık ihracatı vardı. O zaman Türkiye'nin hedefi yüz milyar dolara ulaşmaktı. Bu hedefi duyanlar bunu gerçekçi bulmayarak gülümsüyorlardı. Ama Türkiye bu hedefe çok kısa bir süre içinde ulaştı" dedi.

Türkiye'nin şimdi ihracat hedeflerini yükselttiğini kaydeden Güldalı, "Türkiye'nin şimdiki hedefi 500 milyar dolar. Şu anki ihracatımızın yaklaşık 3 katı. Bu hedefi gerçekleştirmemek için hiçbir sebep bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Macaristan ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin zirve noktasında olduğunu belirterek, "İki ülke arasındaki ticari ilişkiler 90'lı yıllarda tekstil ile başladı ama şu an ağır sanayi ürünlerine doğru kaydığını görüyoruz. Son yıllarda iki ülke arasında siyasilerin ziyaretleri neticesinde Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkiler siyasi olarak çok iyi bir noktada. Macar ve Türk hükümetleri iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflemişti. Bu hedef doğrultusunda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu tür toplantıların hedefe ulaştırma noktasında büyük yararları olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Başar ayrıca seminere sadece Macaristan'da ikamet eden iş adamlarının değil aynı zamanda Avusturya ve diğer komşu ülkelerden de Türk yatırımcıların katıldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Macaristan Kayseri Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title