Haberler

Bu Yıl Büyümeye Daha Fazla Katkı Yapacağız"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 7,4 büyümesine ilişkin, "Turizmde bu yıl Antalya'da tüm zamanların rekorunu bekliyoruz, dolayısıyla bu yıl büyümeye daha fazla katkı yapacağız." dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 7,4 büyümesine ilişkin, "Turizmde bu yıl Antalya'da tüm zamanların rekorunu bekliyoruz, dolayısıyla bu yıl büyümeye daha fazla katkı yapacağız." dedi.

ATSO Başkanı Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyüme ile Libya, Etiyopya gibi özel durumu olan ülkeler hariç tutulduğunda, İrlanda ve Vietnam'dan sonra en yüksek büyüme hızına erişmiş ülke olduğunu söyledi.

Büyümenin bir özelliğinin de sektörler itibarıyla dengeli olması olduğunu ifade eden Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yıllık olarak yüzde büyümeler sanayide 9,2, tarımda 4,7, inşaatta 8,9, ticaret ve turizm gibi hizmet sektörlerinde 10,7 oldu. Büyümenin bir diğer olumlu yönü 2017 ikinci yarısında makine ve teçhizat yatırımlarının artışa geçmiş olmasıdır. İlk bakışta 7,4 büyümenin 2,2 puanının yatırımlardan geldiğini görüyoruz. İthalattaki artışın büyüme üzerindeki negatif etkisini ihracat artışı karşılamış görünüyor. 2017 yılında dayanıklı mal tüketiminde vergi indirimleri ve kredi destekleri ekonomide çarkları hızlandırdı. Bunun da etkisiyle dayanıklı mal üretiminde artış yüzde 8,5'a yükselmiştir. Hizmet sektöründeki büyümenin bir kısmı bu sayede ortaya çıkmıştır, diğer taraftan turizmin 2016'ya göre yükselişe geçmesi de büyümeye katkı yapmıştır ve turizmdeki büyümeyi de Antalya sürüklemiştir. 2017 yılı büyümesinde baz etkisi de olduğuna şüphe yoktur, bununla birlikte sanayi üretiminde ilk aylardaki artış 2018 için de ümit vermektedir. Bu yıl büyüme yüzde 5'e yakın olsa da önemli bir sonuç olacaktır. Turizmde bu yıl Antalya'da tüm zamanların rekorunu bekliyoruz, dolayısıyla bu yıl büyümeye daha fazla katkı yapacağız."

Dikkate alınması gereken faktörlerin enflasyon, cari açık ve kredi koşullarının giderek zorlaşması olduğunu anlatan Çetin, bu nedenle bu konularda hem dikkatli olunmasını hem de piyasayı destekleyecek teşviklerin devam ettirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Etiyopya Antalya Türkiye Libya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title