Haberler

Bu Oyuna Mansiyon Verilmesi Yakışıksız Bir Durum

Tiyatro Sanatçısı Genco Erkal, Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde "Sivas 93" Adlı Oyunuyla Değer Bulunduğu Mansiyon Ödülünü Reddetmesiyle İlgili Olarak, "Böyle Bir Yapıta Mansiyon Ödülü Verilmesi Hoş Bir Şey Değil. Bunu Yakışıksız Buluyorum. Biz Bunu Kabul Etmiyoruz" Dedi.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde “Sivas 93” adlı oyunuyla değer bulunduğu mansiyon ödülünü reddetmesiyle ilgili olarak, “Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Erkal, “Sivas 93” adlı oyunu sahnelemek için geldiği Eskişehir'de, Afife Jale Tiyatro Ödülleri ile ilgili sorularını yanıtladı.

Mansiyon kelimesinin pek bilinmediğini, bu nedenle mansiyon ödülü denince çok önemli bir şeymiş gibi kabul edildiğini ifade eden Erkal, Türkçe sözlükten mansiyon kelimesinin anlamını okudu.

Söz konusu tanımlamanın aşağılayıcı olduğunu ifade eden Erkal, şöyle konuştu:“Oyunun böyle bir ödüle layık olduğunu düşünmüyoruz. Zaten biz kimseden ödül de istemedik. Gereken ödülü seyircinin ilgisiyle aldığımızı düşünüyoruz. Oyunu 3 ay içinde ortalama 500 kişiye 76 kez oynadık. Oyunumuz seyirci sıkıntısı çekilen bir dönemde çok çarpıcı bir sonuç elde etti. Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir ödülü kabul etsek yaptığımız işe saygımız olmaz diye düşünüyoruz. Sivas'ta yitirdiğimiz, bu oyunda andığımız kişilerin anısına da saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ödülü kabul etmedik.”

Erkal, mansiyon ödülünün ilk kez geçen yıl verildiğini belirterek, mansiyon ödülünün amatör bir tiyatro topluluğu olan Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğuna verildiğini anımsattı.

“BU GİBİ OLAYLAR ÖDÜLE PRESTİJ KAYBETTİRİR"

Tiyatroya 39 yıldır emek veren Dostlar Tiyatrosunun amatör tiyatro seviyesinde düşünülmesinin kendilerine çok ters geldiğini ifade eden Genco Erkal, şöyle devam etti: “Amatör tiyatroları özendirmek amacıyla konulan ödüllerden birine layık görülmek bize çok ters geldi. Ayrıca ödül gecesi yaşananları da saygısızlık olarak niteliyorum. Siz bir ödül verdiniz bu ödül kabul edilmedi. Bu ödülün kabul edilmediğini açıklamanız lazım. Fazıl Say en iyi müzik dalında aday oldu. Fakat protesto etti, katılmadı. Siz sanki böyle protestolar yapılmamış ya da bu ödüller reddedilmemiş gibi bir ödülün prestijini kurtaramazsınız. Bence bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir. Başlangıçta çok iyi niyetlerle kurulmuş, çok başarılı seçici kurullardan oluşmuş bir tiyatro ödülü maalesef son yıllarda değerinden çok şey kaybetti.”

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title