Haberler

"Bu Okul Yeniden İnşa Edilmeli"

Güncelleme:

Bingöl TESK Anadolu lisesinin fiziki şartlarının olumsuz olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Hükümetin Bingöl'e en çok yatırım yaptığı Eğitim alanında Bingöl'de son yıllarda modern okullar inşa edildiğine vurgu yapan öğrenci velileri, Bingöl'ün eğitim alanında Türkiye'de ilk sıralarda olduğunu ve TESK Anadolu Lisesi'nin fiziki şartlarının olumsuz olması bu başarıya zıt düştüğünü söylediler.

Hükümetin Bingöl'e en çok yatırım yaptığı Eğitim alanında Bingöl, Modern okullar ile adeta parmak ısırtacak seviyeye geldi. Ancak TESK Anadolu lisesinin fiziki şartları bu başarıya gölge düşürdüğünü belirten öğrenci velileri, yetkililerden bu konuda yardım talep ettiler. Eğitim alanında Bingöl'e yapılan Milyonlarca yatırımı düşündüğümüzde TESK Anadolu Lisesi'nin Bingöl'e yakışmadığını söylediler.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu'nca 90'lı yıllarda 10 Bin M² alan üzerine çıraklık eğitim merkezi olarak inşa edilen yapı, 2003 yılına kadar boş kaldı. 2003 yılında 49 yıllığına Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kullanımına devredilen alan ve üzerinde ki yapı, 2004 yılında büyük bir onarımdan geçirilerek 2005 yılında TESK Lisesi olarak eğitim vermeye başladı. Sonradan Anadolu Lisesi statüsü kazandırılan okulda, 128'i yatılı olmak üzere 278 öğrenci eğitim görmekte. Yapılış amacı itibariyle fiziki anlamda eğitime elverişli durumda olmayan okul, tip proje olmadığından her yıl parça parça onarımdan geçti. Toplamda 16 Bin M² üzerine inşa edilen okulun fiziki anlamda gelişmesi açısından bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon lira harcandı. Ancak gelinen noktada akademik ve ahlaki başarı yönünden Bingöl'de bulunan liseler arasında ilk beşte yer alan okul, fiziki anlamda diğer okulların çok çok gerisinde bulunuyor. Fiziki yapının öğrencinin başarısını %25 oranında etkilediği gerçeğini dile getiren öğrenci velileri ise yaşanan durumun üzüntü verici olduğunu belirterek yetkililerden durumun ehemmiyetine binaen daha duyarlı olmasını bekliyor.

İSMİYLE TÜRKİYE'DE TEK

Okulun Türkiye'de TESK ismiyle eğitim veren tek okul olduğunu belirten öğrenci velisi ve aynı zamanda okulun Aile Birliği Başkanı Eşref Bolat, "Ben TESK Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı'yım. Aynı zamanda çocuğum bu okulda eğitim görmekte. Okuldan akademik anlamda herhangi bir sıkıntımız yok ancak fiziki anlamda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu durumu defaatle ilgili yerlere ilettik fakat onlarda her yıl onarımdan geçirmesine rağmen sorunun çözümü hususunda herhangi bir mesafe kaydedilmiş değil. Okulun bulunduğu arazi Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na ait ve TESK ismiyle eğitim veren tek okul. O yüzden yaşanan sorunun çözümü noktasında sadece Milli Eğitim Müdürlüğümüz değil Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın da gerekli adımı atmasını istiyoruz. Yine Sn. Valimizin eğitim alanında Bingöl'e çok katkısı olmuştur. Eminim ki valimiz de sorunun çözümünde bize yardımcı olacaktır." dedi.

'OKUL KORİDORLARI ADETA LABİRENTİ ANDIRIYOR'

Okul koridorlarının bir labirenti andırdığını kaydeden Bolat, "Okul dediğim gibi fiziki anlamda son yıllarda il genelinde yapılan modern yapıda ki okullarla kıyas edildiğinde çok çok geride. Bunun sebebi de yapılış amacından kaynaklanıyor. Okul koridorları bir labirenti andırıyor. Koridorlarda yürüdüğünüzde kendinizi cezaevindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Öte yandan sınıfların çoğunda pencere diye bir kavram bulunmuyor. Bu sebeple öğrenciler havasız bir ortamda eğitim görüyor. Bu kısa vadede bir sorun teşkil etmiyor gibi görünse de uzun vadede öğrencilerde çeşitli hastalıkların çıkmasına sebebiyet verebilir. Yine okulun kuzey cephesine montalama (ısı yalıtım) yapılmış ancak diğer taraflar olduğu gibi duruyor. Bundan ötürü öğrencilerimiz kış boyu parka ve kabanlarla sınıflarda eğitim gördü. Yani fiziki yapının böyle geri olduğu bir okulda çocuklarımız eğitim görüyor. Buna rağmen okul akademik ve disiplin anlamında il genelinde ilk beşte bulunuyor. Eminim ki söz konusu sorunlar giderilince bu başarı kat kat artacak. Fiziki yapının öğrenci başarısına olan %25'lik etkisi göz önünde bulundurulduğunda yaşanan sorun öğrencilerimizin önünde çok büyük bir engel. Öğrencilerimizin başarısının önünde ki bu engelin kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

'ATÖLYE VE BANYO'DAN DÖNME SINIFLAR VAR'

Çocuğu aynı okulda okuyan bir başka veli Hasan Özer ise şunları söyledi: "Okulun fiziki yapısı o kadar sorunlu ki atölyeden, duş alma yerlerinden sınıfa çevrilen yerler var. Yine öğretmenler odası da tuvaletten dönme bir yer. Artık varın siz düşünün gerisini. Okul içerisinde bir yere gitmek istediğiniz vakit labirent misali koridorlarda kayboluyorsunuz. Akademik ve Ahlaki başarı yönünden il bazında önemli bir başarıya sahip olan okulun fiziki anlamda bu derece geri durumda olması gerçekten üzüntü verici bir durumdur. Yetkili ve ilgili kişi veya kurumlardan konuya ilişkin hassasiyet bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'OKULUN GİRİŞ KAPISI ORMANA BAKIYOR'

Okulun bahçe kapısının kent ormanlığına baktığını ve bunun da öğrencilerin güvenliği açısından sıkıntı yaratabileceğini savunan Özer, "Okulun giriş kapısı ormanlık alana bakıyor. Sıcak aylarında söz konusu yer içkici ve daha birçok tehlike saçan insanlarla doluyor. Bu durumda öğrencilerin güvenliği açısından ciddi tehlike oluşturmakta" şeklinde konuştu.

'15 KİŞİLİK SERVİS 35 KİŞİ TAŞIYOR'

Öğrencileri taşıyan servis araçlarına ilişkin de şikâyette bulunan Özer, şunları kaydetti: "Öğrencilerimizin yaşadığı bir diğer sıkıntı da servis araçları. Zira 15 kişi taşıma kapasitesine sahip araçlar, bu kurala uymuyor. 15 kişi yerine 35 kişi taşıyorlar. Bu da servis aracını kullanan öğrenciler için tehlike oluşturuyor. Bu hususta da Emniyet Müdürlüğü yetkililerimizin gerekli kontrolleri yaparak bu servis şoförlerini uyarmasını istiyoruz"

Kaynak: bingolsurmansetgazetesi

Kaynak: Temsilci / Güncel

Bingöl Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title