Haberler

Başvurular Sonrası Köylerin İsimleri Değişiyor

Güncelleme:

Eylül 2013'te açıklanan "demokratikleşme paketi" ve geçtiğimiz yıl mart ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere "Türkçe'den başka dilde isim verilmeyeceği" hükmü kaldırılınca ismi değiştirilen pek çok yerleşim yerine eski isimleri verilmeye başlandı.

SÜRYANİ KÖYÜNÜN MUHTARI ESKİ İSİM İÇİN BAŞVURDU

Yeni ismi "Alagöz" olan Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Süryani köyü Beth Kustan da onlardan biri. Alagöz Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş, Midyat Belediyesi'ne başvurarak köyün eski ismi olan "Beth Kustan" adının geri verilmesini istedi.

İlgili Haberler

KÖYÜN İSMİ DEĞİŞTİ

Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle köyün adının "Beth Kustan" olarak değiştirilmesine karar verildi. Alınan karar Mardin Valiliği'ne gönderildi. Valilik de kararı 27 Ocak'ta onayladı. Kararla birlikte ilk kez bir Süryani köyü Süryanice olan eski ismine kavuşmuş oldu.

"BETH KUSTAN 'KONSTANTİN'İN EVİ' ANLAMINA GELİYOR"

Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan köyün eski ismine kavuşmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Muhtar Aktaş, "Köyün Süryanice ismi 'Konstantin'in evi' anlamına gelen Beth Kustan'dır. Müslüman halk arasında ise 'Bakısyan' olarak geçiyordu. Ancak daha sonra köy isimleri Türkçe yapıldı ve köyün adı 'Alagöz' olarak değiştirildi.
Yasa değişikliği olunca eski isminin kullanılması için başvuru yaptık. Belediye meclisi başvurumuzu kabul etti ve valilik tarafından da onaylandı. Bundan sonra tüm resmi belge ve yazışmalarda da Süryanice ismi kullanılacak" dedi.

İLK SÜRYANİ KİLİSESİNIN OLDUĞU KÖY

Dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı'nın adını aldığı 7'nci yüzyılda yaşayan Mor Gabriel'in de doğduğu köy olan Beth Kustan'da Süryanilerin ilk kilisesi de bulunuyor. M.S. 343 yılında yapılan ve faaliyetini sürdüren Mor Eliyo Kilisesi'nin de bulunduğu köyde halen 20 Süryani aile yaşıyor.
Köy, şu anki Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş'ın doğduğu köy olduğu için de Süryaniler için ayrı bir önem taşıyor.

ARAZİ İADE EDİLDİ, KİLİSE İÇİN YER VERİLDİ

Demokratikleşme paketi kapsamında Mor Gabriel Vakfı'na ait 12 parselden oluşan 244 dönümlük arazi de 2013 yılında Süryani cemaatine iade edilmişti. Mor Gabriel arazisi, 2011'den beri azınlıklara ait vakıf mallarının iadesi sürecinde vakıflara iade edilen en büyük arazi oldu.

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı'nın kilise yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı yer tahsis talebine de olumlu yanıt verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy Yeşilzeytin Sokak'taki 2 bin 736 metrekarelik arazisini kilise yapılmak üzere vakfa tahsis etme kararı aldı. Kilisenin yapılması için Anıtlar Kurulu'nun vereceği karar bekleniyor.

SIRADA BEKLEYEN KÖYLER VAR

Süryanilerin Turabdin diye adlandırdığı Mardin-Midyat-Nusaybin bölgesinde 100'e yakın Süryani köyü bulunuyor. Halen Süryanilerin yaşadığı ve isimleri değiştirilen bazı köyler şunlar:

Kâfro - Elbeğendi
Keferze - Altıntaş
Hah - Anıtlı
Harabe Ale - Üçköy
Anhel - Yemişli
Aynvert - Gülgöze
Bisorine - Haberli
Badibe - Dibek
Morbobo - Günyurdu
Deyrodeslibo - Çatalçam

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Midyat Belediyesi Mardin Alagöz Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (9)

CİHAN:

BEN BU ADI GEÇEN TÜM KÖYLERE GİTTİM AYNI BÖLGEDELER ZATEN DEVLET ASKER DÜŞMANI OLDUKLARI KADAR DA KÜRT DÜŞMANI HALKI TEK İSTEDİKLERİ büyük ermenistan YAZIKLAR OLSUN BU akp YE 13 YILDA GAVURUN YAPAMAYACAGI HER HAYİNLİĞİ YAPTILAR BU NASIL MÜSLÜMANLIK

48
10
yanıtYanıtla
ULU KAĞANMobil-ANDROID:

Ülkemizi 36 etnik gruba ayırmak isteyen zihniyetin bariz bir örneğidir. Bakalım daha neler göreceğiz. Sonu hayra gitmiyor.

29
11
yanıtYanıtla
KaramobilWeb@haberler.com:

ECDADIN KEMİKLERİ SIZLIYORDUR... Osmanlı geliyormuş öylemi... Gavuristan olmasın bu

26
8
yanıtYanıtla
GERÇEKÇİ:

BÖLÜCÜLÜK FAALİYETLERİ HIZ KESMEDEN İLERLİYOR TC TARİHİNDE ÇOK DİN DÜŞMANI GÖRDÜK AMA BÖYLE DİN İSTİSMARCISI VE MEMLEKET BÖLÜCÜSÜ GÖRMEDİK

20
7
yanıtYanıtla
vayy vayy Çerkesler:

ulan anasını ağlattınız faşizmle insanların şimdi geri verelim isimleri. çerkesim ben köyde desemki köyün eski adını alalım bi ton laf ederler öyle asimile olmuş kraldan çok kralcı olmuş soyunu unutmuşlar.

8
4
yanıtYanıtla
İSTERİZ...:

OSMANLI ZAMANINDA KÜRDİSTAN İSMİ DE VARDI. ONU DA İADE EDCEKLER Mİ?

4
1
yanıtYanıtla
nusaybinmobilWeb@haberler.com:

Müslüman köy ve kasabaların ismi niye değişmiyor girmeli kasabası gıremira olması gerekiyor

1
0
yanıtYanıtla
SizmobilWeb@haberler.com:

Giyar tarlasi ancak bukadar

0
0
yanıtYanıtla
mert dert:

bu köylerin hepsinde ayak zlerm var.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title