Haberler

Bu Kitap, "Salyangoz Olmayı" Anlatıyor!

Güncelleme:

Hayko Bağdat, ilk kitabı Salyangoz'da, sokaktan eve, adadan cenaze törenlerine, yüzleşme panellerinden siyasete kadar geniş bir yelpazede anlatıyor salyangoz olmayı.

Hayko Bağdat, otobiyografik kitabı Salyangoz'da hikayeye en başından başlıyor: Yarı Rum, yarı Ermeni olarak dünyaya gelen bir çocuğun bu topraklardaki dünyasını çözümleyerek. Güvenlik çemberinden yapılma bir fanusta yaşayan, "azınlık" olmayı ve gizlenmeyi aynı kefeye koyan; Sadri Alışık yüzünden Ermeni, okulun kapısında duran Türk askere karşı Türk olamayan; güvercin avlayan çocukları sapanla vuran Hayko ile ilk tanışmamız bu!

Güçlü ve masalsı bir dille kaleme alınmış öykülerde, ilk kez bir çocuğun gözünden, Türkiye'de farklı bir kimlik ve kültür ile yaşamaya uğraşanların sorularını duyuyoruz: "Kendimizi yeniden bir güvenlik çemberine nasıl alacağız? Kendimize tekrar bir isim nasıl koyacağız? Hangi semboller bizim, hangileri değil? Hangi sanatçılar bizden, hangileri değil? Biz kimiz, onlar kim o zaman? Buna kim karar veriyor? Annem mi, devlet mi? Annemin anlattığı kimlikle mi, yoksa okuldaki öğretmenin, devletin anlattığı kimlikle mi tarif etmeliyim kendimi?"

Hayko Bağdat, bu kitapla Müslüman mahallesinde salyangoz satmayı değil, salyangozun ta kendisi olmayı tarif ediyor. Anlamaya çalıştığı kadar anlatmaya da çalışıyor Rum olmayı, Ermeni olmayı ve sonuç olarak Türkiye'de hiçbir şey olamamayı! Sonuçta bu sadece Bağdat'ın hikayesi değil; kadınların, çocukların, trans bireylerin, işçilerin, emekçilerin, gezicilerin, sağcıların, solcuların, ortada duranların, kısacası kirli siyasetin karşısında "azınlık" kalanların hikayesi!

Hansel ve Gratel'in, evlerinin yolunu bulmak ümidiyle yol boyunca saçtıkları ekmek parçalarına benziyor Salyangoz'un bıraktığı iz nedense… Onu takip ederken kendinizi sahipsiz ölülerin dev maşatlığında bulursanız biliniz ki bu Salyangoz'un suçu değildir!

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sadri Alışık Türkiye Bağdat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title