Haberler

Bu Film Beni Hasta Etti!

Mahsun Kırmızıgül: '12 Ay Bu Filmle Yatıp Kalktım. Uykumda Bile Film Çektim, Kurguladım, Müzik Yaptım. İnanın Çok Yoruldum. Panikatak Oldum.'

'12 AY BU FİLMLE YATIP KALKTIM. UYKUMDA BİLE FİLM ÇEKTİM, KURGULADIM, MÜZİK YAPTIM. İNANIN ÇOK YORULDUM. PANİKATAK OLDUM. AMA ELDE EDİLEN BAŞARI BU YORGUNLUĞA DEĞDİ. FİLM, 4'ÜNCÜ HAFTASINDA 1.5 MİLYON GİŞE YAPARAK 2007'NİN EN ÇOK İZLENEN FİLMİ OLDU.'

Yönetmenlik durduk yere olunacak bir meslek değil. Sinema aşkı içinize ne zaman düştü, size kim cesaret verdi?

- Sinema içimde hep yaşadığım ama kimselerle paylaşmadığım bir aşktı. Bunu ortaya çıkarmam için doğru zaman gerekiyordu. Doğru zaman da bu zamanmış. Bana cesaret veren ise içsesimdir. Hayatımda ilk defa kimseyi dinlemeden tüm cesaretimle bir projeyi hayata geçirdim. 'Beyaz Melek'in senaryosunu yazmaya, geçen yıl kasım ayında başlamıştım. Yazarken yönetmenlik yapmak aklımın ucundan bile geçmiyordu. Her şey bitip, yönetmen aramaya başladığım sırada görüştüğüm yönetmen arkadaşım Cemal Şan, işinin olduğunu söyleyerek bana 'Beyez Melek'i en iyi benim çekeceğimi söyledi. Sonrasında yapımcılar ve oyuncular da isteyince, kararımı verdim ve işe koyuldum. Beni cesaretlendiren tüm dostlarıma teşekkür ederim.

Filmin hem senaryosunu yazdınız, hem yönettiniz, hem oynadınız, hem de müziklerini yaptınız. Bütün bunları yapma mecburiyetini neden kendinizde hissettiniz?

- Bunun örneği Türkiye'de yok. Dünyada da bu duruma örnek teşkil edecek galiba birkaç kişi var. Mesela Charlie Chaplin de yönetmiş, oynamış, senaryo yazmış ve müziklerini yapmış. Ben neden yaptım? Aslında bu zorunluluktan olmadı, tamamen benim projeme duyduğum titizlikten dolayı oldu. İyi ki de her şeyi ben yapmışım. Çünkü içime sinen bir film oldu.

'Beyaz Melek', huzurevlerinde geçen dramatik bir öyküye sahip. Bu anlamda size ilham veren özel bir yaşanmışlık var mı hayatınızda?

- İstanbul'a geldiğim ilk yıllarda, huzurevi gerçeği ile tanıştım. Huzurevlerini ziyaret ettim ve oradaki gerçeği insanlara anlatmaya karar verdim. Bunu içimde büyüttüm, besledim. Yıllar sonra senaryoyu yazmaya karar verdiğimde ise kameramı alıp, huzurevlerini dolaşmaya başladım. 100'e yakın insan ile bire bir görüştüm. 'Beyaz Melek'te yer alan birçok konu, bu insanların hayatlarının gerçek kesitleridir. Tabii 'Beyaz Melek' bir huzurevi hikayesi değil, huzurevi filmin başlangıç noktasıdır benim için. 'Beyaz Melek' bir samimiyet, sevgi, saygı ve yitirilmiş insani değerlere vurgu yapan, ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizgide yer alan bir filmdir.

Yapımcıların size güvenmesi de büyük bir cesaretlik göstergesi...

- Doğru. Bana güvenmeleri büyük bir çılgınlıktı. Çünkü filmin bütçesi oldukça kabarıktı. Güvenlerini boşa çıkarmadığım için çok mutluyum. Çünkü işin başında birçok kişi, bu kadronun seyirci toplamayacağını düşünüyordu. Ama 'Beyaz Melek'te rol alan usta oyuncular, oyunlarıyla filmi seyreden tüm insanları büyülediler. Bu filmin başarısı benim popüler olmamdan ya da benim sesimin güzel olmasından değil, insanların bu filmde farklı bir konuyu yakalamalarındandır. Seyirci samimiyeti yakaladı. Seyreden insanların bir çoğu bu filmde kendini buluyor.

Film, görüntüsüyle, hikayesiyle, müzikleriyle de beğeniliyor. Bu sizin tam anlamıyla sinemacı olduğunuz anlamına gelir mi?

- Bir filmle sinemacı olunmaz. 'Bu bir Mahsun Kırmızıgül' filmi değil ve de olmayacak. Yüreğimi koyduğum tüm işlerimde devamlılık hep olacaktır.

O zaman, 'Mahsun Kırmızıgül de sinemacı oldu ya!' diyenlere bir sözünüz vardır...

- Onlara bir şey söylemem gerekmiyor. 4. haftasında 1.5 milyonu geçen 'Beyaz Melek', 2007'nin en çok izlenen filmi oldu. İzleyici zaten her şeyi söylüyor.

Mahsun Kırmızıgül'e karşı hep bir ön yargı var. Bunu, filminizde oynayan bazı oyuncular da dile getirdi. Acaba 'Beyaz Melek' bu önyargıları yıkmış mıdır?

- Bilmem, umurumda da değil zaten. İnsanoğlu yaradılış olarak ne yazık ki, hep önyargılı olmaya meyillidir. Bana karşı bazı kesimlerde bir önyargının olduğunu biliyordum. Özellikle filmi çekmeye başladığımda kimileri burun kıvırıp ciddiye almadılar. Neden almadıklarını düşündüğümde, bunun bugüne kadar var olduğum müzikal kimliğimden kaynaklandığını fark ettim. İnsanların ne dediği ile ilgilenmiyorum. Ben yarınlarda yapacağım projeleri tasarlamaya ve düşünmeye başladım bile...

Peki, 'Ağlatarak gişe yapmaya çalıştığı için filmin her karesine bir dram koymuş' eleştirilerine ne diyeceksiniz?

- Bunu söyleyenlere katılmıyorum, filmin her karesinde dram yok. Ben bu filmde hayatın gerçeklerini anlattım. Filmde komedi de var, dram da... Gözyaşları silinir, komiklikler unutulur ama 'Beyaz Melek'teki bazı sahneler, seyredenler tarafından asla unutulmayacaktır. 'Beyaz Melek'te amaçladığım gişe başarısı değildi. Verdiğim mesajların doğru yerlere gitmesiydi, gittiğine de inanıyorum.

Doğu insanını iyi, ahlaklı, Batı insanını ise kötü gösterdiğiniz yönünde de eleştiriler yapılıyor...

- Bunu diyenler filmi hiç anlamamışlar. Benim filmimde baskın olan ana karakterlerin tümü Batılı. 'Beyaz Melek'te annesini huzurevine bırakmak istemeyen Batı'nın vefalı karakteri Musa, Doğulu mu? Dedesinin yanından, huzurevinden ayrılmak istemeyen Batılı küçük kız Buse Doğulu mu? Huzurevinde birbirine sarılarak bir sevgi dünyası oluşturan karakterlerin tümü Batılı. Filmimde konuşulan dil Kürtçe değil, geçek hayatta babamın ve annemin konuştuğu dil olan ve benim de bildiğim Zazaca'dır. Bu film ayrıca, dünyada Zazaca'nın konuşulduğu ilk film olma özelliğini de taşıyor

ANNEM, 'ARTIK CENNET SANA DAHAYAKIN' DEDİ

Yönetmen ve oyuncu Mahsun Kırmızıgül bu filmden manevi anlamda ne kazandı?

- Annemin hayatında sinema perdesinde izlediği ilk film, ona ithaf ettiğim 'Beyaz Melek' oldu. Bana sadece filmden çıkarken gözünde yaşlarla şu cümleyi söyledi, 'Oğlum şimdi cennet sana daha yakın' dedi. Bu da bana yetti...

Annenin filmi izlerken tepkileri nasıldı?

- Sinemada ilk resmi gördüğünde gözleri fal taşı gibi açıldı. Ben filmi anneme tercümanlık yaparak anlattım. Kameranın hareketli olduğu tüm resimlerde annem, koltuklar yürüyor diye sık sıkı koltuğuna tutundu. Hele deprem sahnesinde gülmekten yere düştüm. Annem sinemada deprem oluyor diye yerinden kalkarak, 'Çıkalım, deprem oluyor' diye bağırdı. Annem, şu anda beni en çok güldüren ve yanında huzur bulduğum tek insandır.

Bir film sahibi olmak sizin psikolojinizi nasıl etkiledi?

- 12 ay bu filmle yatıp kalktım. Uykumda bile film çektim, kurguladım, müzik yaptım. İnanın çok yoruldum. Panikatak oldum. Ama elde edilen başarı bu yorgunluğa değdi. Artık dinleneceğim.

Kaynak: Gecce / Magazin

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title