Haberler

Bu atölyede demirler sanat eserine dönüşüyor

Güncelleme:

Bu atölyede demirler sanat eserine dönüşüyorGökçe KARAKÖSE, Hüseyin ÇAKMAK / İSTANBUL, (DHA)- Türk tarihinde önemli meslekler arasında yer tutan demircilik, zamana meydan okuyor.

Bu atölyede demirler sanat eserine dönüşüyor

Gökçe KARAKÖSE, Hüseyin ÇAKMAK / İSTANBUL, (DHA)- Türk tarihinde önemli meslekler arasında yer tutan demircilik, zamana meydan okuyor. Üniversiteli öğrenciler, 'temirci' atölyesinde ustalardan geleneksel demir işleme sanatını öğrenerek, demirleri sanat eserine çeviriyor.

Demir işleme sanatını gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla üniversite öğrencileri 'Geleneksel Rumeli Demir İşleme Sanatları Kulübü'nü kurdu. Demir işleme sanatçıları İdris ve Orhan Savaş kardeşlerin Temirci Sanat Atölyesi'nde zamana direnen demircilik mesleğini öğrenen öğrenciler, demirleri tavında döverek zanaatı sanata çevirmek için uğraşıyor. Yurt dışında demirden yaptıkları sanat eserleriyle birçok ödüle layık görülen Savaş kardeşler, genç yeteneklerle bir araya gelerek mesleğin devamlılığı için çalışıyor.

'KÜLTÜRÜ, TARİHİ VE SANATI BARINDIRIYOR'

Demir işleme sanatçısı İdris Savaş, Orta Asya coğrafyasında temir adıyla bulunan madenin, günümüze 'demir' adıyla geldiğine dikkat çekerek, demirciliğin kültürü, tarihi ve sanatı barındıran bir meslek olduğuna vurgu yaptı.Yaptıkları eserlerle yurt dışında birçok ödüle layık görülen ve Türkiye'yi temsilen birçok festivale katılan Savaş, öğrencilerle bir araya gelmelerini şöyle anlattı:

'Ülkemizde demirciliği nasıl duyurabiliriz, nasıl yaygınlaştırabilir ve sevdirebiliriz diye düşündük. Öğrencilerle birlikte bir kulüp kurmaya karar verdik. Demircilik zahmetli fakat severseniz güzel bir meslektir. Günümüzde geleneksel olarak uygulanmıyor. Biz biraz daha gelenekselin peşindeyiz. Televizyondaki belgesellerin demirciliğe olan ilgiyi biraz daha artırdığını düşünüyorum. Bıçaklar yapılıyor, herkes kendi küçük atölyesini kuruyor. Biz de arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Demircilik zamanla yarışıyor olsa da kaybolmayacak bir meslek.'

'DEMİR İŞÇİLİĞİ GENÇ NESİLLERE AKTARILIYOR'

Yok olmakta olan demirciliğin ayakta kalması için usta-çırak ilişkisiyle öğrencilere katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi'nden Ali Koç, 'Yaklaşık 25 öğrenciyle birlikte üniversitemizin içerisinde böyle bir kulüp kurduk. Demir dövüyorlar, ocak yakıyorlar' Atalarımızdan bize bugüne kadar gelen demir işçiliğini onlara aktarmaya çalışıyoruz. Şimdi öğrencilerimiz ocaktan çıkan demire vurarak, işleyerek nasıl şekil vereceklerini öğreniyorlar. Zanaatın sanata geçişiyle ilgili eserler de göreceksiniz. Öğrenciler bu ve buna benzer işleri kendileri yapabiliyor olacaklar. Her öğrenci kendi çekiciyle dövdüğü kendi bilekliğini kolunda taşıyacak? ifadelerini kullandı.

'HAYAL GÜCÜYLE HER ŞEY ÇOK KOLAYLAŞIYOR'

Kulüpteki öğrenciler demircilik mesleğinin sevildikten sonra zor gelmediğine dikkat çekerek, 'Çok zevkli ama unutulan mesleklerimizden bir tanesi. Türklerin ilk mesleklerinden bir tanesi olmasına rağmen unutulmuş bir mesleğe biz tekrardan hayat veriyoruz. Yaptığımız sanatları da sergiliyoruz. Burada düşüncelerimizi, hayal gücümüzü geliştiriyoruz. Her mesleğin bir zorluğu var, takımları öğrendikten sonra hayal gücüne bırakınca gerisi geliyor' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rumeli DHA Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title